URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2014, 18:59

Despre şantiere şi cucuie...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna a trecut, anotimpul şantierelor a început de mult, investiţiile europene derulate de municipalitate încă hibernează. Exemple sunt destule: Piaţa Unirii, care ar trebui să colcăie deja de meşteri pricepuţi în lucrări de tot felul, de la reabilitare de monumente de arhitectură la montarea de sisteme audio, nu a fost nici măcar licitată în vederea reabilitării, pe drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu melcii fac drifturi în comparaţie cu lopeţile asfaltatorilor pentru că investiţia este încă în faza de pregătire a documentaţiei, iar construcţia aquaparcului din ştrandul municipal a intrat în faza de reproiectare a... reproiectării.

Prinse în mlaştina unei birocraţii năclăitoare, marile lucrări ale oraşului trenează cu o lejeritate surprinzătoare, în contextul în care trebuie finalizate până în decembrie 2015. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât investiţiile neterminatate la timp pe fonduri europene vor trebui finalizate din banii orădenilor. Şi nu puţini!

De parcă nu ar fi de ajuns, cum calitatea unei lucrări este direct proporţională cu timpul alocat, sunt toate şansele ca investiţiile făcute pe fugă să iasă de mântuială. Pentru că a început lucrările cu întârziere, Primăria se va trezi în cea de-a doua parte a anului viitor într-o dilemă greu de rezolvat: dacă va refuza la final recepţia lucrărilor pentru că au probleme nu le va mai putea deconta mai departe la finanţator, iar dacă le va prelua cu deficienţe, va trebui să le refacă pe banii oraşului.

Ori cu capul de piatră, ori cu piatra de cap, e tot mai limpede că oraşul se va alege cu un cucui. În ciuda acestei perspective dureroase şi a nerăbdării orădenilor care şi-ar vedea oraşul schimbându-se în bine, autorităţile locale se mişcă de parcă ar avea la dispoziţie tot timpul şi toţi banii din lume.

Mai în glumă, mai în serios, Primăria reacţionează ca-n bancul cu constructorii care ridică un pod pornind de pe ambele maluri ale unui râu: "Dacă lucrurile merg bine şi ne întâlnim la mijloc, vor avea un pod. Dacă merg prost şi nu ne întâlnim, vom avea două..."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa fim seriosi...
...sa fim seriosi deci: Si Mai este supusul prea plecat al lui Balbajan, toata ziua umbla creanga pe la noi prin primarie si mai da cate o limbutza poate pica ceva, asa ca acest "articol" este de fapt o mare vrajeala !
Postat 30 Mai 2014, 17:05 de Agentul Termic
numa de bine
f tare...trebuia o sinteza la zi a proiectelor anuntate cu trambite si sterse ca prafu de pe tobe. nici o sansa sa fie realizate in maxim 2 ani, tinand cont ca le deseneaza de 4
Postat 30 Mai 2014, 09:37 de Adi
Nu pot sa cred
Nu pot sa cred ca cei de la ebihoreanul au lasat un asa articol difuzat la ei in ograda. Pfoooa. Cred ca atunci cand l-a citit Mircea Chirila a picat jos si a facut spume la gura. Cum sa vorbeasca un plebeu de rau pe Semizeul nostru din Alesd? Haituit cu pietre si bate sa fie Dan Simai. Desi mi-a placut extrem de mult comentariul, sper sa mai traiesc ocazia de a citi si altele la fel. Mici sanse insa.
Postat 29 Mai 2014, 22:42 de andrei
Malan, vaca si baletul
Pentru orice arhitect cu bun simt este mai neplacut sa-l vada pe Malan conducand Directia tehnica, decat sa vada o maimuta dirijand o orchestra simfonica. Dar, sa nu ne miram, politrucul Malan (el este de profesie avocat, dar carnetul de partid ii permite sa fie si arhitect, "cand vrea muschii lui") va accepta cu placere sa dirijeze si orchestra simfonica din Oradea, daca i se ofera bagheta. Politrucul nu isi da seama ca este caraghios. Daca cetateanul incult il aplauda, el va spune ca dirijorii de profesie sunt lipsiti de talent si ca el ar putea dirija orice orchestra din lume, dar nu are timp, fiind ocupat cu treburile cetatii. Politrucii cred, ca nu trebuie sa ai studii pentru a ocupa un anumit post, fiind suficient doar carnetul de partid. Politrucii "are talent". "Toti cetatenii e prosti." Si iata, de ce stimati concetateni, dupa spusele lui Malan, Oradea a ajuns un oras care este pe locul I dupa alte orase.
Postat 29 Mai 2014, 22:18 de Carp 3,14
LUCRARI
NIMIC MAI SIMPLU RECEPTIA LUCRARILOR SE FACE IN BIROU SI NU PE TEREN SI PRIMARUL VA SEMNA
Postat 29 Mai 2014, 21:01 de ABET
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON