URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2014, 18:59

Despre şantiere şi cucuie...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna a trecut, anotimpul şantierelor a început de mult, investiţiile europene derulate de municipalitate încă hibernează. Exemple sunt destule: Piaţa Unirii, care ar trebui să colcăie deja de meşteri pricepuţi în lucrări de tot felul, de la reabilitare de monumente de arhitectură la montarea de sisteme audio, nu a fost nici măcar licitată în vederea reabilitării, pe drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu melcii fac drifturi în comparaţie cu lopeţile asfaltatorilor pentru că investiţia este încă în faza de pregătire a documentaţiei, iar construcţia aquaparcului din ştrandul municipal a intrat în faza de reproiectare a... reproiectării.

Prinse în mlaştina unei birocraţii năclăitoare, marile lucrări ale oraşului trenează cu o lejeritate surprinzătoare, în contextul în care trebuie finalizate până în decembrie 2015. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât investiţiile neterminatate la timp pe fonduri europene vor trebui finalizate din banii orădenilor. Şi nu puţini!

De parcă nu ar fi de ajuns, cum calitatea unei lucrări este direct proporţională cu timpul alocat, sunt toate şansele ca investiţiile făcute pe fugă să iasă de mântuială. Pentru că a început lucrările cu întârziere, Primăria se va trezi în cea de-a doua parte a anului viitor într-o dilemă greu de rezolvat: dacă va refuza la final recepţia lucrărilor pentru că au probleme nu le va mai putea deconta mai departe la finanţator, iar dacă le va prelua cu deficienţe, va trebui să le refacă pe banii oraşului.

Ori cu capul de piatră, ori cu piatra de cap, e tot mai limpede că oraşul se va alege cu un cucui. În ciuda acestei perspective dureroase şi a nerăbdării orădenilor care şi-ar vedea oraşul schimbându-se în bine, autorităţile locale se mişcă de parcă ar avea la dispoziţie tot timpul şi toţi banii din lume.

Mai în glumă, mai în serios, Primăria reacţionează ca-n bancul cu constructorii care ridică un pod pornind de pe ambele maluri ale unui râu: "Dacă lucrurile merg bine şi ne întâlnim la mijloc, vor avea un pod. Dacă merg prost şi nu ne întâlnim, vom avea două..."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sa fim seriosi...
...sa fim seriosi deci: Si Mai este supusul prea plecat al lui Balbajan, toata ziua umbla creanga pe la noi prin primarie si mai da cate o limbutza poate pica ceva, asa ca acest "articol" este de fapt o mare vrajeala !
Postat 30 Mai 2014, 17:05 de Agentul Termic
numa de bine
f tare...trebuia o sinteza la zi a proiectelor anuntate cu trambite si sterse ca prafu de pe tobe. nici o sansa sa fie realizate in maxim 2 ani, tinand cont ca le deseneaza de 4
Postat 30 Mai 2014, 09:37 de Adi
Nu pot sa cred
Nu pot sa cred ca cei de la ebihoreanul au lasat un asa articol difuzat la ei in ograda. Pfoooa. Cred ca atunci cand l-a citit Mircea Chirila a picat jos si a facut spume la gura. Cum sa vorbeasca un plebeu de rau pe Semizeul nostru din Alesd? Haituit cu pietre si bate sa fie Dan Simai. Desi mi-a placut extrem de mult comentariul, sper sa mai traiesc ocazia de a citi si altele la fel. Mici sanse insa.
Postat 29 Mai 2014, 22:42 de andrei
Malan, vaca si baletul
Pentru orice arhitect cu bun simt este mai neplacut sa-l vada pe Malan conducand Directia tehnica, decat sa vada o maimuta dirijand o orchestra simfonica. Dar, sa nu ne miram, politrucul Malan (el este de profesie avocat, dar carnetul de partid ii permite sa fie si arhitect, "cand vrea muschii lui") va accepta cu placere sa dirijeze si orchestra simfonica din Oradea, daca i se ofera bagheta. Politrucul nu isi da seama ca este caraghios. Daca cetateanul incult il aplauda, el va spune ca dirijorii de profesie sunt lipsiti de talent si ca el ar putea dirija orice orchestra din lume, dar nu are timp, fiind ocupat cu treburile cetatii. Politrucii cred, ca nu trebuie sa ai studii pentru a ocupa un anumit post, fiind suficient doar carnetul de partid. Politrucii "are talent". "Toti cetatenii e prosti." Si iata, de ce stimati concetateni, dupa spusele lui Malan, Oradea a ajuns un oras care este pe locul I dupa alte orase.
Postat 29 Mai 2014, 22:18 de Carp 3,14
LUCRARI
NIMIC MAI SIMPLU RECEPTIA LUCRARILOR SE FACE IN BIROU SI NU PE TEREN SI PRIMARUL VA SEMNA
Postat 29 Mai 2014, 21:01 de ABET
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON