URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2014, 13:44

Deranjat de reproşurile UDMR-iştilor, Bolojan vrea să ceară CJ Bihor să "reţină" Teatrul Szigligeti de 1 iunie în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii locali au aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi programul de activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Consilierul UDMR Ritli Ladislau a avut însă o întrebare. "Cred că în material este o eroare. Scrie că la ora 10.30 va fi un spectacol de teatru în limba română, iar de la ora 12 spectacol de teatru şi în paratenză "diferit de primul". Ce ascunde acest element?", a spus acesta.

Răspunsul i-a fost dat de Benyovszki Tunde, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, care i-a explicat că municipalitatea a contactat Teatrul Szigligeti, dar şi câteva licee pentru a da o reprezentaţie pe 1 iunie. "Au fost discuţii cu Teatrul de Stat Maghiar să fie un spectacol în limba maghiară, dar ei vor pleca la Timişoara în data respectivă şi vor face invitaţii la directori de şcoli, respectiv liceele Ady Endre, Szacvay Imre şi Lorántffy Zsuzsanna. Încă nu ştim exact cine va fi", a spus Benyovszki.

Chiar şi aşa, Ritli a propus ca în program să apară scris "spectacol de teatru în limba maghiară", propunere care i-a fost respinsă de majoritatea aleşilor locali. "Dacă Teatrul nu poate, dacă şcolile nu pot, va fi un alt spectacol de teatru diferit de primul. E clar că aceasta este intenţia (n.r. să fie un spectacol în limba maghiară). Dumneavoastră aveţi posibilitatea să-i convingeţi să vină şi să dea o reprezentaţie", le-a spus primarul Ilie Bolojan consilierilor UDMR.

La finalul şedinţei ordinare, printre mai multe precizări, edilul a afirmat faptul că va cere Consiliului Judeţean Bihor să nu lase trupa Teatrului Szigligeti să meargă la Timişoara pentru ca aceasta să poată participa la activităţile de 1 iunie. "Am să fac o scrisoare Consiliului Judeţean să reţină Teatrul Szigligeti la Oradea pentru că e nevoie de el pentru tinerii din Oradea. Să nu-i lase să meargă la Timişoara, că au şi ei acolo un teatru maghiar", a spus Ilie Bolojan.

De 1 iunie, copiii orădeni vor putea urmări o paradă cu caleşti, călăreţi, personaje de poveste, personaje Disney şi dansatori, care va porni de la Teatru şi va ajunge la Orăşelul Copiilor. Acolo, micuţii vor putea participa la o serie de concursuri şi privi spectacole cu teatru, muzică şi dans.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@ oradea
FELICITARII DIN ACESTE RASPUNSURII SI AMENINTARII SE POATE DEDUCE NIVELUL DE CIVILIZATIE SI EDUCATIEI CARE ESTE ACELASI CU A PRIMARULUI
Postat 16 Mai 2014, 20:16 de JAVA
@migratorul frustrat
Mars in pusta primitivule! Ce intelege hoarda de pitecantropi calare a fi libertatea: sa poti da in cap altuia si sa-i furi avutul si pamantul; sa jefuiesti si sa pustiesti, apoi sa te declari stapan in casa altuia!! Du-te si te spanzura (ca asa-i moda la tribul tau), ca Ardealul nu va mai fi al vostru in veci! Poti sa crapi de ciuda, ca tot un migrator jegos si tolerat ramai in Europa, dar nu intinde coarda prea mult, ca nu cumva sa-ti plezneasca peste obrazul gros.
Postat 16 Mai 2014, 10:23 de Oradea
@ oradea
CARE ROMAN CARE TRAIESTE IN UNGARIA SI ARE CETATENIA MAGHIARA DORESTE SA SE MUTE IN ROMANIA CA SA TRAIASCA IN TARA,NICI UNUL ,MAI BINE TRAIESC ACASA LA BARBARII DECIT LINGA OPINCARII SI RROMI
Postat 15 Mai 2014, 22:50 de PALM
@ calul
au venit cu carute corturi si cai dar ca oamenii liberii nu ca altii adusi in lanturi ca infractori si obligatii sa ramina ca slugii stapinilor
Postat 15 Mai 2014, 22:35 de BILL
@ oradea
SI IN PUSZTA ESTE MAI PLACUT SA TRAIESTI DECIT CA IOBAGUL LEGAT DE PAMINTUL STAPINULUI
Postat 15 Mai 2014, 22:26 de BIND
@Separatismul unguresc, federalizarea si Rusia....Alexandr Dughin-”Creierul lui Putin”
"Noua politică a Kremlinului este să sprijine mişcările de extremă dreaptă din Europa să cucerească puterea sau măcar să destabilizeze guvernele. @ ”Vom spijini revoltele populare în marea criză economică şi socială care se apropie.” @ ”Anexarea Crimeei este o rupture definitivă cu sistemul occidental” @ ”Ce păcat că Stalin nu a avut mijloace militare să invadeze Occidentul” Revista americană "Foreign Affairs" îl numeşte ”creierul lui Putin”, iar publicaţia franceză Le Nouvel Observateur ”Rasputinul lui Putin”. ”De fapt, chiar ideologia sa roşu-brună radicală este cea care inspiră acţiunea externă şi internă a puterii ruse. Trebuie deci să-l asculţi pe Alexandr Dughin pentru a înţelege spre ce destin funest vrea Kremlinul să împingă ţara şi întreaga Europă". Frazele de mai sus, par o concluzie, dar nu sunt decât începutul unui lung articol din Le Nouvel Observateur. Vincent Jauvert , expert în problema rusă al publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur, l-a vizitat recent pe Dughin ocazie cu care i-a luat interviul citat. În textul fondator al clubului fondat de Dughin si alti apropiati ai Kremlinului, stă scris: ”Astăzi, construcţia unui imperiu eurasiatic poate fi ideologia Rusiei”. Putin chiar a susţinut că sudul şi estul Ucrainei nu au aparţinut niciodată acestei ţări, fiind o moştenire a ţarilor (”Novorusia” – Noua Rusie”) , despre care a spus că nu ştie de ce a fost cedată.Europa va fi terenul major al luptei împotriva atlantismului (”Ce păcat că Stalin nu a avut mijloace militare să invadeze Occidentul” – deplânge el). Statele Unite vor fi neutralizate şi detaşate de Europa. Cum? Spijinind mişcările de extremă dreaptă din Europa să cucerească puterea sau măcar să destabilizeze guvernele.”Vom spijini revoltele populare în marea criză economică şi socială care se apropie.”În 17 aprilie, Putin l-a aplaudat pe VIKTOR ORBAN pentru câştigarea celui de-al treilea mandat şi a lăudat scorul bun obţinut de partidul extremist JOBBIK . Marine Le Pen, sefa partidului extremist francez Frontul Naţional a fost în aprilie primită cu fast la Duma de Stat, aminteşte Le Nouvel Observateur!!!! 18 luni mai târziu, Crimeea era anexată, o operaţiune pe care arhimandritul Tikhon a calificat-o drept ”o victorie”.
Postat 15 Mai 2014, 19:01 de Main Facility
Axa Moscova-Budapesta
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria susţin cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 15 Mai 2014, 18:46 de Info
@boss
Sper ca ungurii vor aduce si niste cai, carute si corturi sa vada copiii cine au fost si ce au ramas.
Postat 15 Mai 2014, 17:09 de Calul
@boss
Raspuns la intrebarea ta impertinenta: TOTI romanii care traiesc in Ungaria stiu scrie si citi ungureste!! S-au gasit barbarii migratori sa se creada pe ei pe vita nobila si pe altii tigani!!! Hai, mars in pusta primitivule si bolboroseste acolo pe limba ta!
Postat 15 Mai 2014, 15:56 de Oradea
@carp
citi romani stiu sa vorbeasca si sa scrie pe limba maghira,daca undeva in eu vorbesti romana esti catalogat rromi si esti tratat ca o persoana non grata
Postat 15 Mai 2014, 15:42 de BOSS
da
Vorbeste albaneza ca tine.
Postat 15 Mai 2014, 14:49 de Carp 0
Teatru cu de-a sila la orădeni !?!
Ritli nu a reuşit să înveţe nicio limbă "străină", pe care să o "înţeleagă" în mod fluent, cum ar fi germana, rroma sau măcar româna în care trebuie să-şi completeze anual declaraţia de interese !?!
Postat 15 Mai 2014, 14:09 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON