Legi şi năravuri
„Ştiu că mulţi şi-au pus speranţele în noi”, a spus joi, în debutul conferinţei de presă în care şi-a prezentat primul raport de activitate, deputatul USR Bihor Silviu Dehelean, adăugând că îi înţelege pe cei care voiau ca partidul său să facă mai multe, dar precizând că pentru toţi „a fost o perioadă de acomodare”.
Dehelean a afirmat că, fiind toţi noi în politică, reprezentanţii USR au fost nevoiţi să se acomodeze cu legile, regulamentele şi cutumele parlamentare, acestea fiind netransparente şi frecvent producătoare de surprize pentru opoziţie, deoarece senatorii şi deputaţii puterii pun brusc pe ordinea de zi sau în discuţie, chiar şi în afara ordinii de zi, proiecte de legi ce conţin surprize , precum şi amendamente la fel de nocive care „deturnează sensul unor legi”. Inevitabil, a concluzionat Dehelean, comportamentul parlamentarilor USR a trebuit să fie „reactiv”, prin raportare la tot felul de „elefanţi” ai coaliţiei PSD-ALDE.
Pe cale de „specializare”
Cu toate acestea, deputatul USR Bihor - membru în Comisia Juridică a Camerei - a contribuit şi la iniţierea, împreună cu colegi ai săi de partid, a 12 proiecte de legi, pe care apoi le-a prezentat, toate făcând parte din aria sa de preocupări ce vizează mai ales domeniile justiţie, transparenţa în administraţie, sănătate, educaţie şi mediu.
Poate cel mai relevant proiect la care a lucrat Dehelean este cel ce ar modifica legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale a României. În legătură cu acesta, deputatul USR şi colegii săi vor ca publicarea în Monitorul Oficial a opiniilor separate, contrare sau concurente ale unor membri ai CCR să nu mai fie cenzurate (aşa cum s-a întâmplat recent în ce priveşte opinia Liviei Stanciu referitoare la pragul prejudiciului în abuzul în serviciu), ci să fie obligatorie.
Tot prin proiectul de modificare a acestei legi, USR doreşte depolitizarea CCR aşa încât să poată fi judecători constituţionali doar persoane care în ultimii 9 ani (cât mandatul unui asemenea judecător) nu au fost membri în niciun partid (în prezent numirile făcându-se şi la propunerea partidelor, ceea ce ridică dubii serioase privind obiectivitatea lor).
„Obiective civice”
Pe de altă parte, în primele 6 luni în legislativ, Dehelean a fost autorul unor întrebări şi interpelări pe teme nu atât politice, cum a subliniat el, cât civice, cum este, de exemplu, situaţia defrişării a 1.000 hectare de păduri din zona Padiş, în urma căreia Garda Forestieră a şi demarat o anchetă.
De asemenea, deputatul USR Bihor a fost cel care a redactat punctul de vedere al acestei formaţiuni cu ocazia dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PSD contra propriului său Guvern, condus de Sorin Grindeanu, a formulat sesizări la CCR (pe teme cum ar fi „desfigurarea Codului Penal” şi modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor), şi totodată a participat la dezbateri publice pe subiecte de larg interes (ca de pildă pentru o lege a mirosurilor ori pentru o lege care să interzică persoanelor condamnate penal să deţină funcţii publice).
Întrebat de jurnalişti care a fost momentul în care a avut şi o satisfacţie ca membru al Parlamentului, Dehelean a putut arăta un singur asemenea moment, şi anume cel în care grupul USR a protestat chiar în sediul legislativului faţă de adoptarea OUG 13. „Chiar dacă unii ne reproşează că nu am avut un comportament de parlamentar, adevărul este că la situaţii extreme trebuie să ai reacţii pe măsură. Situaţia era de aşa natură încât nu puteam să rămânem cuminţi în bănci”, a explicat deputatul bihorean.
Complexul neorganizării
În aceeaşi întâlnire cu jurnaliştii, preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, a prezentat şi el un raport de activitate al filialei, recunoscând că aceasta nu este organizată pe principii clasice şi, ca atare, spre deosebire de celelalte formaţiuni parlamentare, nici nu are reprezentare în întregul judeţ, singura organizaţie locală fiind cea din Oradea, care reprezintă USR în tot judeţul. De altfel, şi numărul membrilor USR, de numai 40 în tot judeţul, a fost explicat de Rusu cu acelaşi argument.
Cu toate acestea, şi preşedintele USR Bihor a spus că „am făcut multe lucruri bune”, citând dezbaterile organizate pe tema poluării olfactive, a defrişării, a hărţii zgomotelor şi a bugetului participativ al Oradiei.
Puteţi citi raportul de activitate al deputatului USR Bihor Silviu Dehelean dând click aici.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.