URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2018, 15:04

Deputatul Ioan Cupşa cere să se sancţioneze din nou deţinerea şi consumul de substanţe etnobotanice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat că va promova săptămâna viitoare o iniţiativă legislativă care să reincrimineze deţinerea şi consumul de etnobotanice.

"Să intervenim mai dur!"

"În 12 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca un articol din Legea privind combarea substanţelor etnobotanice cunoscute în mod special de către tineri să fie reinterpretat. Ca urmare a deciziei, legea a rămas fără efecte juridice. E nevoie ca deţinerea şi consumul de etnobotanice să fie incrimate", a declarat Ioan Cupşa, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit liberalului reincriminarea consumului de etnobotanice este cu atât mai necesară cu cât dependenţa faţă de astfel de substanţe afectează un număr tot mai mare de persoane.

"Conform statisticilor, în anul 2017 118 persoane între 18 şi 48 de ani au avut nevoie de intervenţia Unităţii de Primire Urgenţe şi au fost spitalizate. Mai grav este că 38 de persoane între 8 şi 18 ani au avut nevoie de sprijinul UPU pentru a rămâne în viaţă", a spus Cupşa.

Statistic, anul trecut au avut nevoie de intervenţia UPU pentru a rămâne în viaţă trei persoane pe săptămână. "Aceste substanţe chimice sunt deosebit de periculoase pentru că dau o adicţie mult mai puternică decât drogurile de mare risc. Există suficiente date ca să intervenim mai dur pentru stoparea acestui fenomen", a afirmat liberalul

Cu forme agravante...

Deputatul Ioan Cupşa a anunţat că în demersul său legislativ va cere incriminarea deţinerii şi consumului de substanţe etnobotanice cu pedepse similare celor aplicate în cazul consumului ilicit de droguri.

"Voi introduce în această iniţiată legislativă forme agravante, astfel încât pedepsele să fie mai mari pentru acele persoane care pun la dispoziţie minorilor, persoanelor cu handicap sau persoanelor bolnave astfel de produse. Acestea sunt victime sigure", a anunţat deputatul.

... şi internare forţată

În plus, Cupşa a afirmat că legiuitorul va trebui să reglementeze inclusiv tratamentul la care să fie supuse persoanele dependente. În prezent legea permite internarea forţată doar în cazul persoanelor care prezintă pericol public. "Din păcate, atunci când persoana prezintă pericol doar pentru sine, această instituţie nu este eficientă", a declarat deputatul.

Liberalul vrea să propună posibilitatea internării persoanelor dependente chiar împotriva voinţei lor. "Atunci când o persoană ajunge la UPU, necesită intervenţie medicală de ultim moment care să îi salveze viaţa. S-ar putera concluziona că acea persoană are nevoie de sprijin din partea societăţii, de internare forţată pentru a putea fi ajutată", a spus Cupşa.

O "scăpare" a legii

Demersul deputatului liberal a intervenit după ce pe 12 septembrie Înalta Curte a dezincriminat procurarea de substanţe psihoactive de către consumatorul final. Judecătorii Instanţei supreme au lămurit mai clar semnificaţia termenilor "operator" şi "a procura" astfel de substanţe prevăzuţi în Legea 194 din 2011.

Definirea termenilor a fost necesară pentru a face o diferenţă mai clară între traficanţii de substanţe psihoactive şi consumatorii finali, în contextul în care tot mai mulţi tineri prinşi cu substanţe etnobotanice erau încadraţi de procurori la "trafic", infracţiune gravă, aspru pedepsită.

Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Suceava în dosarul unui sucevean pentru a lămuri dacă activitatea de "procurare" se referă la procurarea unor astfel de substanţe în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv în cazul consumatorului final. Înalta Curte a hotărât că procurarea de substanţe psihoactive de către consumatorul final pentru uzul propriu nu constituie "operaţiune cu produse" şi a scos această activitate de sub incidenţa legii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Dummy
pacaliciule, ori esti prost ori esti prost. Stii foarte bine ca un singur parlamentar nu poate lua decizii in numele parlamentului si ca nemernicii din psd voteaza ca turma afectata de pesta porcina, asa ca orice propune oricine este egal cu zero. Asa ca daca ciuma rosie iti intuneca ratiunea, lasa-ne cu dejectiile tale. Incearca la latrina 3, daca te ridici la inaltimea idioteniei lor.
Postat 21 Septembrie 2018, 19:31 de oradea_mea_si_a_ta
Parlamentarii sunt cei ce pot avea inițiative legislative, să le adopte și să le corecteze dacă e cazul ... iar pentru asta sunt aleși și plătiți "regește" de la banul public, bașca pensii speciale pentru stat degeaba !?!
Cupșa înss ar vrea, pe banii noștri, ca alții să aibe inițiativa și să rescrie ceva ce nu e clar într-o lege pe care, din neatenție, a votat-o cu erori de interpretare !?! Păi nu-ți e ție rușine că nu-ți faci treaba, după care ceri altuia să facă ceea ce ar fi trebui să faci tu, măi loază ?!?
Postat 21 Septembrie 2018, 17:38 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON