Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat că va promova săptămâna viitoare o iniţiativă legislativă care să reincrimineze deţinerea şi consumul de etnobotanice.
"Să intervenim mai dur!"
"În 12 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca un articol din Legea privind combarea substanţelor etnobotanice cunoscute în mod special de către tineri să fie reinterpretat. Ca urmare a deciziei, legea a rămas fără efecte juridice. E nevoie ca deţinerea şi consumul de etnobotanice să fie incrimate", a declarat Ioan Cupşa, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit liberalului reincriminarea consumului de etnobotanice este cu atât mai necesară cu cât dependenţa faţă de astfel de substanţe afectează un număr tot mai mare de persoane.
"Conform statisticilor, în anul 2017 118 persoane între 18 şi 48 de ani au avut nevoie de intervenţia Unităţii de Primire Urgenţe şi au fost spitalizate. Mai grav este că 38 de persoane între 8 şi 18 ani au avut nevoie de sprijinul UPU pentru a rămâne în viaţă", a spus Cupşa.
Statistic, anul trecut au avut nevoie de intervenţia UPU pentru a rămâne în viaţă trei persoane pe săptămână. "Aceste substanţe chimice sunt deosebit de periculoase pentru că dau o adicţie mult mai puternică decât drogurile de mare risc. Există suficiente date ca să intervenim mai dur pentru stoparea acestui fenomen", a afirmat liberalul
Cu forme agravante...
Deputatul Ioan Cupşa a anunţat că în demersul său legislativ va cere incriminarea deţinerii şi consumului de substanţe etnobotanice cu pedepse similare celor aplicate în cazul consumului ilicit de droguri.
"Voi introduce în această iniţiată legislativă forme agravante, astfel încât pedepsele să fie mai mari pentru acele persoane care pun la dispoziţie minorilor, persoanelor cu handicap sau persoanelor bolnave astfel de produse. Acestea sunt victime sigure", a anunţat deputatul.
... şi internare forţată
În plus, Cupşa a afirmat că legiuitorul va trebui să reglementeze inclusiv tratamentul la care să fie supuse persoanele dependente. În prezent legea permite internarea forţată doar în cazul persoanelor care prezintă pericol public. "Din păcate, atunci când persoana prezintă pericol doar pentru sine, această instituţie nu este eficientă", a declarat deputatul.
Liberalul vrea să propună posibilitatea internării persoanelor dependente chiar împotriva voinţei lor. "Atunci când o persoană ajunge la UPU, necesită intervenţie medicală de ultim moment care să îi salveze viaţa. S-ar putera concluziona că acea persoană are nevoie de sprijin din partea societăţii, de internare forţată pentru a putea fi ajutată", a spus Cupşa.
O "scăpare" a legii
Demersul deputatului liberal a intervenit după ce pe 12 septembrie Înalta Curte a dezincriminat procurarea de substanţe psihoactive de către consumatorul final. Judecătorii Instanţei supreme au lămurit mai clar semnificaţia termenilor "operator" şi "a procura" astfel de substanţe prevăzuţi în Legea 194 din 2011.
Definirea termenilor a fost necesară pentru a face o diferenţă mai clară între traficanţii de substanţe psihoactive şi consumatorii finali, în contextul în care tot mai mulţi tineri prinşi cu substanţe etnobotanice erau încadraţi de procurori la "trafic", infracţiune gravă, aspru pedepsită.
Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Suceava în dosarul unui sucevean pentru a lămuri dacă activitatea de "procurare" se referă la procurarea unor astfel de substanţe în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv în cazul consumatorului final. Înalta Curte a hotărât că procurarea de substanţe psihoactive de către consumatorul final pentru uzul propriu nu constituie "operaţiune cu produse" şi a scos această activitate de sub incidenţa legii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.