URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2017, 16:58

Deputatul Ghilea: "Se vorbeşte deja de cele mai puţin de 100 de zile rămase pentru guvernarea cabinetului Tudose"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La an nou, un guvern nou? "Pe culoarele Palatului Victoria se vorbeşte deja de cele mai puţin de 100 de zile rămase din pentru guvernarea Cabinetului Tudose", a declarat deputatul liberal Gavrilă Ghilea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa.

Guvernul "jefuieşte" resursele locale

Potrivit lui Ghilea, înlăturarea Guvernului Tudose este iminentă "cunoscută fiind deja aversiunea" dintre premier şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liberalul a afirmat că, dată fiind calitatea guvernării, "lucrurile ar merge mult mai bine" inclusiv cu un guvern minoritar condus de PNL.

"În PSD sunt mulţi nemulţumiţi faţă de ceea ce se întâmplă în partid la această oră. Şi legat de modificările aduse legilor justiţiei şi legat de bugetul pe 2018", a afirmat deputatul.

Ghilea a arătat că prin actuala formă a bugetului guvernarea PSD - ALDE jefuieşte de resurse comunităţile locale cărora le diminuează veniturile cu 28%, echivalentul a 5,8 miliarde lei, blocându-le şansele de dezvoltare. "Prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% Oradea va pierde 10 milioane euro", a spus Ghilea.

Deputatul a arătat că amendamentul propus de liberali ca impozitul pe venit să se constituie ca venit la bugetul local în proporţie de 100% pentru a compensa această diminuare a fost respins în Parlament de reprezentanţii PSD şi UDMR.

"Principalele comunităţi afectate sunt exact cele în care au fost dezvoltate locuri de muncă în zona privată, adică acolo unde au fost primari destoinici care s-au preocupat să dezvolte comunitatea", a declarat liberalul.

Bugetul falimentelor

În acest context, deputatul PNL a afirmat că bugetul pe anul 2018 va sărăci primăriile. "Acest buget este unul al falimentelor sutelor de administraţii locale, care se va reflecta în îngheţarea investiţiilor în domeniul infrastructurii mari, dar şi în imposibilitatea cofinanţării proiectelor locale", a spus Ghilea.

Potrivit deputatului, grupul parlamentar al PNL Bihor atacat bugetul aferent anului 2018 încă din faza de proiect. Liberalii au cerut, printre altele: suplimentarea cu 1.000 milioane lei a fondurilor alocate pentru realizarea autostrăzii Suplacu de Barcău – Borş; majorarea cu 80 milioane lei a bugetului lucrărilor de reabilitare a DN 76 pentru finalizarea lucrărilor pe loturile Şoimuş Brad, Brad – Ioneşti, Vârfurile – Ştei, Ştei – Beiuş şi Beiuş – Oradea;  suplimentarea cu 80 milioane lei a sumelor alocate pentru începerea lucrărilor la centrura ocolitoare a oraşului Aleşd şi cu 60 milioane lei a bugetului alocat pentru începerea lucrărilor la varianta ocolitoare a oraşelor Beiuş şi Ştei.

"Deşi am indicat clar sursele de finanţare pentru aceste suplimentări, am constatat reaua intenţie a celor din majoritatea parlamentară, care au făcut ca aceste amendamente să fie respinse", a reclamat deputatul.

"Cartea neagră" a guvernării PSD

Calitatea guvernării social-democrate a fost înfierată şi de deputatul Florica Chereches care a avut numai în acest an 31 de declaraţii politice, 56 de luări de cuvânt, 35 de interpelări, 34 de propuneri iniţiate sau susţinute şi 5 moţiuni.

"La Legea bugetului de stat am depus amendamente prin care am solicitat suplimentarea bugetului pentru generalizarea programului "Masă la şcoală" şi suplimentarea numărului de consilieri de orientare şcolară în ciclul gimnazial", a spus Cherecheş. Amendamentele au fost respinse.

Având în vedere toate aceste lucruri liberalii redactat Cartea Neagră a guvernării care va fi publicată la începutul lunii ianuarie.

"Cartea neagră a guvernării este un document vast care arată, pe domenii, ce promisiuni au fost făcute de PSD în urmă cu un an şi cât de multe lucruri promise nu s-au realizat", a spus Cherecheş.

Din lista lungă a nerealizărilor PSD Cherecheş a enumerat, numai din domeniul educaţiei, transformarea învăţământului într-o prioritate naţională şi depolitizarea lui, acordarea de şanse egale elevilor de la ţară pentru a urma învăţământul liceal, introducerea pachetului social garantat pentru educaţie şi altele.

"Un copil cuminte, cam prostuţ..."

Un capitol distinct în Cartea Neagră a guvernării PSD a fost alocat însă justiţiei. "Din 31 de promisiuni prin programul de guvernare PSD a reuşit să realizeze doar una, a reînfiinţat institutul de criminologie, şi a mai atins parţial încă două", a spus deputatul Ioan Cupşa.

Potrivit liberalului, prin modificările aduse legilor justiţiei social-democraţii "au demonstrat că nu îşi doresc combaterea criminalităţii şi a corupţiei".

Printre măsurile aberante propuse de PSD enumerate de deputat s-au numărat obligativitatea ca martorii să fie audiaţi de faţă cu inculpaţii, ca procurorii să anunţe inculpaţii dacă şi când vor fi incriminaţi, dezincriminarea mărturiei mincinoase, imposibilitatea judecării şi condamnării în lipsă precum şi interdicţia divulgării de informaţii către presă în timpul urmării penale şi judecării preliminare.

Cupşa a arătat că modificarea legilor justiţiei a adus România în atenţia cancelariilor occidentale. "Am ajuns să fim trataţi ca o ţară problemă. Până acum România era considerată copilul cuminte al Uniunii Europene, e adevărat, cam prostuţ, dar cuminte. În ultimele trei luni suntem trataţi alături de Polonia şi Ungaria. Este un lucru foarte grav pentru că România nu are nici puterea economică, nici stabilitatea Poloniei", a spus Cupşa. Deputatul a spus că liberalii au contestat la Curtea Constituţională toate modificările aberante propuse de PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Alt "liberal" care vorbeste dupa ureche !?!
A auzit si el ce susoteau unii pe la "cantina" Parlamentului !?!
Postat 28 Decembrie 2017, 19:34 de WinDos
"Potrivit" lui Ghi(u)lea
Mireanul sfertodoct îmreună cu arhanghelul Ioan (cup-şi-aşa)şi reprezentanta ielelor s-au trezit din p()ost. Jefuitorul bugetului local este preocupat de "îngheţarea investiţiilor în domeniul infrastructurii mari". Este interesant că, în calitate de beneficiar ale celor mai mari fonduri din partea celor 40 de toţi, în frunte cu Ali Baba, dă dovadă de aceleaşi competenţe ca şi birtinezul pe vremea când era menajer de ABC. După ce, vreme de 10 ani, a beneficiat de contrate preferenţiale din banii noştri, a ajuns ca datoriile firmei să fie cât cifra de afaceri (Parcul industrial, Parcarea, piaţa Rogerius - cu parcare şi cu tunel cu tot, ş.am.d.). În privinţa profitului, modelul corporatist este cel care guvernează grupul "acţional" organizat după codul rutier. Privind profitul realizat, raportat la cel declarat în ofertele câştigătoare şi a situaţiilor de lucrări plătite (aproape fără excepţie - suplimentate prin dispoziţii cel puţin dubioase), avem imaginea paradisului fiscal ... Ar fi interesantă motivaţia eludării impozitului pe profit practicată. Birtinezul nu pare deloc preocupat de supraevaluările tuturor lucrărilor executate de ambii soferi care conduc cele mai "tari" firme din Oradea.În chimb, tanti Florica ne propune modelul de şcoală practicat Ghilea, ca fiind reţeta succesului. Blockfote este secţia cea mai promovată, dacă e să vorbim de meserii. Juridic, un alt "transferat" pe plaiurile locale, are o problemă cu faptul că, la o eventuală audiere a derutatului Gavrilă, procurorii l-ar pune faţă în faţă cu sosia lui (tot Gavrilă, pentru conformitate).
Postat 28 Decembrie 2017, 15:40 de eutanasiu
ADICĂ CUM?'
Ooops! Nu mai este permis să iei peste picior pe cineva care a făcut liceul la seral? Să se spună clar! Păi atunci nimeni să nu mai folosească peiorativul Sorbonica! Parol! Se poate supăra cineva! Zic....
Postat 28 Decembrie 2017, 14:42 de TDS
@stefan
Deci tu esti clar de acolo de la mang. Ori chiar el? Nu cred ca el o fi "in familie" pe undeva acuma. Dar probabil ca ai primit "episoadele" alea si contra unei sume de bani le pui oriunde se zice vreun adevar legat de pesedeu. Cum au ei tot timpu o replica, dar sunteți atata de prosti incat nu stiti ca replica imediata e dovada de fabricatie, de slăbiciune si de frica. Tipica puștilor de gradinita care se lauda cu "ce face tata" unde voi ati raspunde "ce zice mama" sau adolescentii "manuelisti" care se lauda cu "loviturile" lor in randul fetelor din scoala. Ca si Social Engineer voi sunteti dovada clara ca "there is no patch for human stupidity". Daca tot te cheama Stefan, La multi ani! Pt ieri
Postat 28 Decembrie 2017, 05:34 de poiu
PCR transpartinic. Ep.: ”Țara arde și babele (Opoziția ”constructivă”) se piaptană!”. Alt episod (III)
VI. În loc de concluzii. 1. Şi eu sunt convins că Preşedintele PSD Bihor, va fi, pentru multă vreme, politicianul local care a adus cele mai multe fonduri pentru jud. Bihor; 2. O întrebare pertinentă pentru bravii parlamentari PNL şi USR de Bihor şi nu numai: Când vă apucați să transpuneți în realitate rezultatului Referendumului din 22 noiembrie 2009, în care ați fost parte activă și la care marea majoritate a populației a răspuns cu DA la întrebările: a) Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România? b) Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane? 3. Mâine, poimâine, Brexitul, hotărât printr-un Referendum strâns la 23 iunie 2016 se va finaliza, în timp ce PNL-ul, PMP-ul şi USR-ul nu au timp să transpună în realitate un Referendum validat de acum 8 ani. Ce de fonduri s-ar mai elibera pentru educație și cercetare! Acesta DE CE nu constituie un obiectiv principal al celor de la Rezist?
Postat 28 Decembrie 2017, 03:12 de stefan
PCR transpartinic. Ep.: ”Țara arde și babele (Opoziția ”constructivă”) se piaptană!”. Alt episod (II)
IV. ”Calitatea guvernării social-democrate a fost înfierată şi de deputatul Florica Chereches care a avut numai în acest an 31 de declaraţii politice, 56 de luări de cuvânt, 35 de interpelări, 34 de propuneri iniţiate sau susţinute şi 5 moţiuni.” 1. Oare cu câte zeci de mii de lei (net) a fost răsplătită dona Cherecheş pentru această muncă titanică depusă, în anul 2017, în folosul exclusiv al celor pe care îi reprezintă? V. ”Nimeni nu este mai presus de lege.” – Constituția României, art. 16(2.) 1. Faptul că recentele modificări legislative în domeniul justiţiei, sunt perfectibile este evident. Dar, modificările reprezintă un pas înainte pentru o Justiție cu adevărat corectă și imparțială, respectiv o șansă reală de reducere a numărului de ”corecți și imparțiali” model ”Portocală”, care se cred Dumnezeu în robă pe Pământ. 2. Pe când în fruntea (tuturor) structurilor de Parchete/Instanțe de judecată, magistrați ca Silvia Conti, respectiv comisari-șefi ca Corrado Cattani? 3. Câteva întrebări pertinente pentru dl. Cupşa: a) De ce încrederea populației din România în Justiție este ~25%? În mod cert nu datorită actualului Ministru al Justiţiei. b) Despre ”gulerele albe” ale mafiei imobiliare bihorene ce ne puteți spune? Puțintică ”bibliografie” - Dosar: 73/271/2014, 73/271/2014* şi dosarele sale derivate. c) Despre ”plutoanele de execuție” care destramă (la ”indicaţii preţioase”), căsnicii cu copii, în mod netemeinic și nefondat, cu separarea unor copii minunați de singurul lor părinte responsabil, care a deranjat interese ale ”Statului paralel” ce ne puteţi spune? Poate vă explică unii ca: Laura Gligor, sau ca: Corina, fost decan al Baroului Oradea; Viorel, fost Preşedinte al Curţii de Apel Oradea, Valentin, fost Procuror general de Curte de Apel. Dar, mai ales, tova activist bolşevic Pantea Felicia Livia (fost PNL, actualmente PSD) și tovul ei de viață. Puțintică ”bibliografie”: Dosare 4489/271/2009; 10688/271/2011 …
Postat 28 Decembrie 2017, 03:10 de stefan
PCR transpartinic. Ep.: ”Țara arde și babele (Opoziția ”constructivă”) se piaptană!”. Alt episod (I)
I. ”Potrivit lui Ghilea, înlăturarea Guvernului Tudose este iminentă "cunoscută fiind deja aversiunea" dintre premier şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Liberalul a afirmat că, dată fiind calitatea guvernării, "lucrurile ar merge mult mai bine" inclusiv cu un guvern minoritar condus de PNL.” 1. Opoziția ”portocalie” mult mălai visează. Din nou. Ca pe vremea donei Lenuța (Udrea)? II. ”Ghilea a arătat că prin actuala formă a bugetului guvernarea PSD-ALDE jefuiește de resurse comunitățile locale cărora le diminuează veniturile cu 28%, echivalentul a 5,8 miliarde lei, blocându-le șansele de dezvoltare. "Prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% Oradea va pierde 10 milioane euro", a spus Ghilea. Deputatul a arătat că amendamentul propus de liberali ca impozitul pe venit să se constituie ca venit la bugetul local în proporție de 100% pentru a compensa această diminuare a fost respins în Parlament de reprezentanții PSD şi UDMR.”” 1. Faptul că don Ilie s-a cam bălăcit în banul public, raportat la cele realizate de facto, ar trebui evidențiat obiectiv şi pertinent de economiștii ”pur sânge” de la PSD Bihor. Poate și de către …alţii. 2. O propunere pertinentă pentru domnul Mihai Tudose, Prim ministru al României şi factorii de decizie din PSD/PSD Bihor: În cazul celor care critică această măsură binevenită, impozitarea, la cerere, a firmelor/afacerilor/veniturilor acestora în continuare cu 16% şi virarea în proporție de 90% din sumele rezultate la bugetul local. Ce părere aveţi: dona Cherecheş, tov. Ghilea, dlor Cupşa, Bolojan, Blaga şi Popa? III. ”Principalele comunități afectate sunt exact cele în care au fost dezvoltate locuri de muncă în zona privată, adică acolo unde au fost primari destoinici care s-au preocupat să dezvolte comunitatea", a declarat liberalul. 1. Ce practică utilă ar fi pentru iluștrii politicieni locali sus-menţionaţi (şi alţii ca ei) să lucreze, măcar o lună, într-o unitate economică din zonele industriale orădeane cot la cot cu tinerii votanţi, plătiţi ”decent” la salar minim pe economie, sau apropiat de acesta, mulţi dintre aceştia având studii superioare. Nu de alta, dar prea au strigat, ca din gură de şarpe, că Doamna Olguţa de la MMJS umflă nejustificat salariul minim pe economie. 2. Oare cei sus-menționați, cu excepția lui tov. Vasile, de ce nu au intrat în grevă parlamentară când și-au votat măririle de salariu și pensiile nesimțite?
Postat 28 Decembrie 2017, 03:08 de stefan
Si?
Si?" Cine vine peste cele 100 de zile? Tot ei, hotii romaniei!
Postat 27 Decembrie 2017, 21:46 de scortosul
opozitie ce rateaza sansele
daca si Penelistii ii demonizeaza pe polonezi, atunci romania chiar nu are habar de lumea din jur, de uniune europeana, onu si alte chestiuni internationale.
Postat 27 Decembrie 2017, 19:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON