Deputatul UDMR Cseke Attila a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a înregistrat o iniţiativă legislativă pentru amendarea OG 18/2009 privind reabilitarea termică a blocurilor.
În prezent, prin Programul Naţional de Reabilitare Termică a Blocurilor, bugetul de stat suportă 50%, bugetele locale ale Primăriilor 30%, iar Asociaţiile de Proprietari ori de Locatari 20% din cheltuielile pentru izolarea termică a zidurilor exterioare a blocurilor, pentru înlocuirea ferestrelor şi uşilor, pentru hidroizolarea acoperişurilor şi cea a subsolurilor, scopul fiind de scădere a pierderilor de căldură şi a cheltuielilor energetice.
Prin iniţiativa sa, înregistrată la Cameră în urmă cu două săptămâni, deputatul Cseke doreşte, însă, completarea Programului, în sensul ca Asociaţiile din condomenii să poată opta, iar bugetele central şi local să poată finanţa şi alte cheltuieli, care ar asigura, spune parlamentarul bihorean, mult mai bine scopul declarat al acestui program.
Concret, Cseke vrea să fie eligibile şi cheltuielile pentru "reformarea" instalaţiilor de distribuţie a agentului termic şi apei calde, care în prezent, din cauza modului în care au fost construite blocurile în regimul comunist, sunt pe verticală, dinspre subsol până la ultimul etaj al imobilelor, cu toate incovenientele ce decurg de aici. Dacă aceste instalaţii ar fi refăcute pe orizontală, astfel încât la fiecare etaj să existe ramificaţii separate pentru fiecare apartament, avantajele ar fi multiple, spune deputatul UDMR.
"S-ar putea factura consumul exact pentru fiecare apartament, fiecare consumator ar fi independent faţă de vecinii săi pentru că nu ar mai exista conducte care să traverseze mai multe apartamente, rău-platnicii ar putea fi debranşaţi individual fără afectarea consumatorilor buni-platnici, în apartamente ar putea fi asigurate temperaturi şi debite constante de apă caldă. În final s-ar diminua costurile de întreţinere a instalaţiilor, s-ar elimina actualul sistem de facturare foarte complex, care ţine seama de o mulţime de indicatori, şi ar scădea consumurile şi valoarea facturilor", a explicat Cseke.
Deputatul UDMR a afirmat că iniţiativa sa este încurajată de colegi din toate formaţiunile, urmând să fie luată în studiu în următoarele două-trei săptămâni, răstimp în care propunerea va fi analizată şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin care e coordonat Programul Naţional de Reabilitare Termică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.