URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2018, 12:28

Defrişare... din eroare: Proprietarul unei livezi de la marginea Oradiei s-a trezit că i-au dispărut pomii de pe 1,6 hectare

Defrişare... din eroare: Proprietarul unei livezi de la marginea Oradiei s-a trezit că i-au dispărut pomii de pe 1,6 hectare "BANDIŢI". O zecime din suprafaţa livezii situate la ieşirea din Oradea spre Biharia a dispărut într-o zi, pomii fiind doborâţi şi făcuţi rumeguş cu un utilaj Bandit Beast
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în România a dispărut o întreagă industrie, o flotă, ba chiar şi insula Belina, de ce n-ar putea să se evapore o livadă? E o întrebare cam retorică, dar la care un orădean aşteaptă un răspuns serios şi pedepsirea vinovaţilor.

Specialist în pomicultură, Gheorghe Sarca a aflat lunea trecută că în câteva ore i-a fost rasă o parte din livada pe care o deţine la marginea oraşului. A sesizat Poliţia, Garda de Mediu şi Direcţia Agricolă, reclamând distrugerea proprietăţii, încălcarea legislaţiei de mediu şi a celei privind pomicultura, dar deocamdată nicio instituţie n-a luat măsurile pe care le aştepta. Ba, dimpotrivă.

A dispărut!

Orădeanul Gheorghe Sarca, inginer pomicultor, a îngrijit livada de meri dintre Oradea şi Biharia încă de acum 35 de ani. La mijlocul anilor ’90, când ferma de stat a fost scoasă la vânzare, a cumpărat 15 hectare, dar nu pentru speculaţii imobiliare, ca alţii, ci pentru a o păstra şi a-i culege, în continuare, roadele.

Lunea trecută l-a lovit o veste neaşteptată. "Eram în oraş când m-a sunat un cioban să-mi spună că în livadă sunt mai multe utilaje şi că o parte a dispărut pur şi simplu". S-a dus să verifice, iar la faţa locului a găsit două buldoexcavatoare şi o maşinărie ce toca o grămadă de pomi scoşi cu rădăcini cu tot. "Am sunat la 112 şi a venit un echipaj de Poliţie, care i-a întrebat pe muncitori ce fac. Era şi şeful lor acolo, care a spus că se ocupă de curăţarea terenului pentru o agenţie imobiliară. Atâta numai că era terenul meu". Poliţiştii i-au pus în vedere reprezentantului firmei să oprească "lucrarea", putând fi acuzat de tulburare de posesie şi de distrugere. Răul fusese, însă, făcut: 1,6 hectare din livadă nu mai exista!

De la "acord" la "eroare" 

A doua zi, surpriză: muncitorii şi utilajele erau tot în livada lui şi continuau "munca", aşa că a anunţat din nou Poliţia, făcând totodată şi o sesizare la Garda de Mediu, unde a depus şi actele ce dovedesc că firma săvârşea o ilegalitate. "M-am deplasat pe teren cu o echipă de comisari. Administratorul firmei mi-a spus că avea o înţelegere verbală cu proprietarul livezii şi că deţine autorizaţie de mediu. I-am cerut ca miercuri dimineaţă să se prezinte cu actele la sediul instituţiei", a relatat şeful GM Bihor, Mihai Togor (foto).

Acesta a decis, însă, să nu sancţioneze firma. Motivele? Biomass Product are o autorizaţie de mediu, eliberată în 2014, iar administratorul Szlafkai Francisc i-a spus că, de fapt, a ajuns din greşeală pe terenul lui Sarca. În plus, susţine Togor, singura instituţie care l-ar putea sancţiona ar fi Direcţia Agricolă, pentru încălcarea Legii pomiculturii, ce interzice desfiinţarea parţială sau integrală a unei livezi fără autorizaţie.

"Firma are autorizaţie de mediu pentru activitatea de "curăţare terenuri" şi "recuperarea materialelor reciclabile sortate". În document, la capitolul "dotări", sunt trecute "un tocător mobil marca Bandit Beast şi motoferăstraie marca Stihl". Din punctul nostru de vedere, şi-a desfăşurat activitatea legal, pentru că toacă şi valorifică material lemnos, iar Garda de Mediu nu poate da sancţiuni decât pentru defrişări pe spaţii verzi şi pe fond forestier", zice Togor, adăugând că a impus totuşi firmei să-şi mute utilajele.

"Nu facem tăieri"

BIHOREANUL a verificat autorizaţia de mediu a Biomass Product, iar aceasta nu prevede nicăieri că poate face tăieri de copaci sau arbori. Activităţile permise sunt recuperarea şi transformarea deşeurilor metalice, a cauciucului, a maselor plastice, sticlei, uleiurilor şi grăsimilor de gătit, colectarea resturilor din demolări, prelucrarea altor deşeuri de alimente, băuturi şi tutun, precum şi "tratarea deşeurilor organice în vederea eliminării lor, inclusiv producerea de compost". Altfel spus, nu i se dă dreptul să defrişeze, ci doar să prelucreze deşeuri vegetale, ceea ce nu-i totuna.

De altfel, o spune însuşi administratorul Biomass Product. "În baza unui contract încheiat cu firma de imobiliare Terra Voltage, noi am fost trimişi să curăţăm terenul acesteia. Din greşeală, am intrat pe terenul dlui Sarca. A fost o eroare pe care n-o mai putem repara", a declarat BIHOREANULUI Slafkai Francisc, recunoscând fără dubii: "Nu avem în obiectul de activitate tăierea de pomi, nu ne ocupăm cu defrişări".

"Vom analiza"

Îngăduinţa Gărzii de Mediu faţă de firma care i-a defrişat totuşi o zecime din livadă l-a supărat şi mai tare pe proprietar, care a făcut o sesizare şi Direcţiei Agricole. "Vom analiza şi vom lua măsurile legale", promite directorul Nicolae Hodişan, precizând că Biomass Product nu a cerut autorizaţie pentru desfiinţarea vreunei livezi, iar fapta se pedepseşte cu amendă între 5.000 şi 10.000 lei.

O sancţiune mult mai mică decât ar putea stabili GM pentru încălcarea autorizaţiei de mediu, adică amendă între 50.000 şi 100.000 lei, plus suspendarea ori chiar anularea acestei autorizaţii. Dar dacă însuşi şeful acestei instituţii consideră că a deţine o drujbă e totuna cu posibilitatea de a o folosi la defrişări...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Coruptie, mita, legi proaste, bani multi,multi.
Nu pot fi distruse livezi,taieri ilegale de copaci,defrisarea ilegala a jumatate din padurile noastre fara complicitatea autoritatilor statului:Garda de Mediu, inspectori silvici, politisti, primari(inspecial la sate)...Coruptia ucide iar coruptii incaseaza bani multi multi, averi imense facute de toata gasca de infractori protejati de sus, sus de tot.
Postat 19 Martie 2018, 17:16 de Ducustrigacucu
......
Constitutia Romaniei, art.44(2),,Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular." D-le Hanis, in viziunea d-voastra, ca sef al IJP Bihor, cine ar trebui sa ocroteasca proprietatea privata?! Proprietarul, daca scotea o arma si-i ciuruia pe cei care i-au incalcat proprietatea, era legat pe loc. Politistii, au mers pana acolo si au plecat asa cum au venit!!! Totusi, cine garanteaza si ocroteste proprietatea privata?! Daca era livada lui dragnea sau a altui condamnat/cercetat penal de prin guvern/parlament/minister, cum se mai aplica legea...
Postat 19 Martie 2018, 17:03 de pinonel
eutanasiu
Autorizatie pt livada? Bun sa zicem ca are dreptate Togor si firma are autorizatie pentru "curăţare terenuri" , dar pe ce baza au intrat pe terenul omului? Ei pot intra oriunde vor sa "curăţe terenuri" ?Si apoi zic am grsit ghinion si propietarul ramane cu paguba?
Postat 19 Martie 2018, 16:07 de unomsimplu
togor coada de topor
acest togor incalca orice lege doar ca sa-i scape toti nemernicii, ma mir cum nu-i crapa obrazul de rusine mai ales ca tot el i-a "scapat" si pe cei de la petrom cand au poluat curtea celor din suplac, deasemenea nici impotriva celor care nu s-au racordat la canalizare nu a luat nicio masura. daca il mai tin sef mult acolo pot sa schimbe si numele institutiei in GARDA IMPORTIVA MEDIULUI
Postat 19 Martie 2018, 14:53 de grigore11
Domnule "Criş"
Corect este ... pentru încălcarea Legii pomiculturii, ce interzice desfiinţarea parţială sau integrală FĂRĂ AUTORIZAŢIE a unei livezi. Altfel, se înţelege că LIVADA nu avea autorizaţie!
Postat 19 Martie 2018, 13:35 de eutanasiu
Greselile se platesc
Din cate stiu in alte tarii daca i ti este incalcata propietatea cel care o incarca raspunde penal nu exista am gresit, sau ma insel?
Postat 19 Martie 2018, 13:07 de unomsimplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON