URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2020, 19:07

Decizie definitivă: Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj

Decizie definitivă: Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj foto: CJ Cluj
Decizie definitivă: Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj foto: CJ Cluj
Decizie definitivă: Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj foto: CJ Cluj
Decizie definitivă: Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj foto: CJ Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Castelul şi domeniul marelui poet naţional Octavian Goga de la Ciucea, care găzduiesc şi Muzeul Memorial Octavian Goga, rămân în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj, după cum a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a respins, săptămâna aceasta, recursul formulat de moştenitorii Veturiei Goga, soţia poetului, decizia fiind definitivă.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, Curtea Supremă s-a pronunţat în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra muzeului în cursul zilei de marţi, 8 decembrie.

"Instanţa Înaltei Curţi a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moştenitor al pretinşilor moştenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Judeţului Cluj/Consiliului Judeţean Cluj de moştenitor al ansamblului muzeal "Octavian Goga" şi a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ judeţean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate", arată comunicatul.

Informarea mai arată că voinţa lui Goga a fost ca domeniul să rămână în proprietatea Statului Român, în scopul înfiinţării şi funcţionării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga. În acest sens, mai arată sursa citată, soţia acestuia, Veturia Goga, a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf cât şi o donaţie în formă autentică.

"Anterior, pe parcursul proceselor de revendicare, Consiliul Judeţean Cluj a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica înstrăinarea în orice fel a acestui valoros patrimoniu, obţinând în instanţă inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile de la Ciucea", mai arată comunicatul CJ Cluj.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, arată că decizia instanţei reprezintă "o mare victorie nu doar a Consiliului Judeţean Cluj ci a întregii Românii şi a fiecărui român în parte".

"Miza procesului pe care l-am câştigat DEFINITIV a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului naţional şi care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci şi prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul şi întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost "poetul cântării pătimirii românilor", marele poet şi om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania şi pentru Unire, fost prim-ministru al României", a declarat Tişe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
perfect!
perfect! asa si trebuia sa se intample. ar fi grozav sa se deschida ca obiectiv turistic cat mai repede.
Postat 14 Decembrie 2020, 16:41 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON