URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 08:55

De la urșii schiori, la urșii apicultori...

De la urșii schiori, la urșii apicultori... (sursa foto: www.digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România, problemele nu dispar niciodată, ci doar îşi schimbă natura. A făcut vâlvă postarea cu ursul care ieşise la vânat de schiori în plină staţiune montană. Faptul că niciun practicant al sportului alb nu i-a căzut victimă lui Moş Martin ţine doar de norocul proverbial al românului. Ei bine, ce s-au gândit oficialii de la Braşov, după isprava care a cutremurat ţara? Ia să rezolvăm problema în cel mai pur stil mioritic. Îi ducem pe urşii supranumerari în alte judeţe!

La fel cum pe vremea războiului bucureştenii, când vedeau bombardierele aliate deasupra oraşului, se rugau creştineşte "Du-i, Doamne, la Ploieşti", tot aşa cetăţenii din Finiş s-au trezit pe cap cu urşii relocaţi de pe domeniul schiabil din centrul ţării.

În sfârşit, localnicii pot testa pe propria piele zicala "se uită lumea la ei ca la urs". Bine totuşi că s-a ales o localitate multietnică, ca nu cumva să se interpreteze că oficialii vor să modifice echilibrul etnic prin această manevră animalică. Dacă nu cumva s-au gândit să trimită urşii la noi pentru că aici este vestita Peşteră a Urşilor.

Şi ce să facă urşii privaţi de sportul lor preferat, schiul? S-au apucat de apicultură, dar tot e bine că nu s-au apucat de apicultori! Au făcut praf nişte stupi şi nu m-ar mira să treacă şi la zoologie, să auzim că au dat iama prin coteţele gospodarilor.

Evident că vor apărea şi efecte negative. Prezenţa urşilor în zonă va face să se amâne construcţia centurii ocolitoare a Beiuşului, până se va face un tunel subteran ca să permită migraţia animalelor. Că suntem păţiţi cu o asemenea întârziere la autostrada ce trece pe la Sibiu.

Dacă tot ne apucăm să plimbăm urşii, conform expresiei consacrate, mă gândesc că Ministerul Transporturilor ar putea să le dea gratuitate pe CFR, că tot i-au scos pe studenţi de pe lista persoanelor privilegiate.

În Italia a fost depistat un pui de urs care a migrat prin Austria şi a ajuns în Germania. Acolo, nemţii, ecologişti convinşi, l-au lichidat de teamă să nu producă stricăciuni. La noi, urşii se urcă pe cetăţeni, dar nimeni nu trage un foc de armă, chit că partide de vânătoare făcute pentru păstrarea echilibrului ecologic ar aduce o grămadă de bani la buget.

Aşa că, dragi ţărani de prin zona "ursificată", aşteptaţi-vă să primiţi cât de curând o labă de urs peste faţă! Asta, pentru că o labă de om nu e capabilă să ia o decizie care să rezolve cu adevărat problema acestor prădători ai tomberoanelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ursus, berea oficiala la festivalul UNTOLD
in zona Izvorului Minunilor te poti astepta ca Berea Ursus sa trezeasca pana si interesul Ordinului Ursulinelor. Din ciclul: betzi mortzi am mai vazut, de betzi critza am mai auzit dar BETZI APA PLATA inca nu ...
Postat 21 Martie 2021, 07:59 de cristi_h
ursul polar
Dracu' știe cum brusc, instantaneu si dintr-o data după ce unii parlamentari si mai ales miniștri s-au dus pe la Bruxelles si s-au "plâns " ca trebuie controlata prin vânătoare populația de ursi , avem ursi schiori , ursi apicultori si tapinari care distrug bârloguri . Amu' si sa duci un urs la Finis , unde eu unul nu am auzit sa fi fost ursi in ultimii 50 de ani e ceva .Sau cel puțin pe zona Finis - Tarcaita eu unul nu am auzit sa fie ursi. Asta daca nu cumva e vreun vânător prin zona care are nevoie de trofeu . Iar in ceea ce privește vânătoarea... sa se dea liber , cu condiția sa se meargă la vânătoare cu frânghie si cuțit. Ca orice papa-lapte poate fi viteaz daca are un automat in spate.
Postat 18 Martie 2021, 15:29 de sssss
Nu e gluma
Pana la urma ce e mai important, viata ursilor sau viata oameniilor ? Ursii care s-au obisnuit sa dea atacul sunt IRECUPERABILI (sic).
Postat 18 Martie 2021, 10:11 de B90
Cat plateste un vanator strain sa impuste un urs la noi?
Daca tinem cont de cat incaseaza oficial si, uneori, neoficial, o filiala de vanatoare de la un vanator strain interesat sa impuste un urs carpatin, o sa intelegem "deschiderea" cu care primesc astfel de filiale de vanatoare ursii problematici. In curand acestia, intradevar, se vor dedulci si mai mult prin gospodarii, iar autorizarea de impuscare va veni de la sine. Daca se voria binele "ursilor schiori", trebuiau relocati in rezervatii precum cele de la Zarnesti, unde nu mai au acces la localitati si gospodarii
Postat 18 Martie 2021, 09:12 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON