URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2021, 14:33

De ce nu va fi Oradea niciodată ca şi Clujul

De ce nu va fi Oradea niciodată ca şi Clujul sursa foto: Profimedia / Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă tot nu se prea omoară cu predarea, nişte universitari din Cluj s-au apucat să facă nişte calcule financiare de pandemie. Din ele reiese că în fiecare lună capitala Ardealului pierde 32 milioane euro din cauza nefuncţionării universităţilor. Aţi auzit bine, 32 milioane euro bagă în bugetul lui Emil Boc învăţământul superior clujean!

La asta se mai adaugă un mizilic de 600.000 euro lunar pe care-i cheltuie aparţinătorii studenţilor, cei care vin regulat să le aducă haine curate şi zacuscă. Păi, la sumele astea, nu merită ca administraţia locală orădeană să se zbată să aibă o şcoală ca lumea, care să atragă cât mai mulţi studenţi?

Oradea se chinuie, săraca, să scape de blestemul Sorbonicii, dar nu cu prea mare spor. A trimis în Parlament câţiva profesori, dar nici prezenţa lor acolo şi nici absenţa lor aici n-au fost remarcate. Sigur că se fac nişte paşi: se construiesc cămine pentru studenţi, cei de la IT sunt ajutaţi financiar, încep să apară laboratoare (plătite de Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea, pentru că cei din conducerea Universităţii sunt preocupaţi ca banii să fie băgaţi exclusiv în salarii).

Din păcate, suntem în situaţia în care era cinematografia românească pe vremuri, când făcea vestitele coproducţii: străinii veneau cu marii actori, noi cu caii. Degeaba facem cădiri, că vedetele tot profesorii sunt. Dacă tot naturalizăm baschetbalişti şi fotbalişti, poate n-ar strica să importăm şi dascăli de la facultăţi prestigioase, chiar dacă prin asta am răni sensibilitatea unor sfertodocţi care populează şcoala de pe Peţa.

Până atunci, dacă tot nu putem face ca Oradea să ajungă precum Clujul, poate reuşim să aducem învăţământul superior clujean la nivelul nostru. Un prim pas a fost făcut, pentru că profesorul Florian Bodog a anunţat că va preda şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Dileme.
Sandu, implicarea politicului, susțineri controversate, Bara, Ifrim, Bodog, astea-s doar câteva nume.
Postat 31 Martie 2021, 07:40 de User anonimizat
Sasi
Părerea mea e că, nu e vorba de presă locală ( nu avem o presă locală, dar sa zicem că avem ) e vorba de idioți , care sunt orădeni sau nu , și în detrimentul CJ,TM trădează Univ Oradea, nu mă duc mai departe pt că ăștia sunt exact aia din '90 cu un tuning la spoiler, BOTox, Silicon, conversie volan pe stânga sau dreapta.
Postat 30 Martie 2021, 22:43 de Sandu2100
@Vio_427
In primul rand este din cauza presei locale. Multe sunt exagerari. Sa nu-ti spun ce este la Cluj la USAMV dar si la UBB. Stiu foarte bine cum sta treaba la Cluj. Adica sta. Au... au... istorie. Cei cu bani si/sau cu fitze tot timpul vor alege Clujul sau Timisoara. Firesc. Astia si primesc mai multi bani de la Minister, deci mai au si ceva dotari. In domeniile cunoscute de mine (nu ma pot pronunta in modul general), absolventii de UBB nu se descurca mai bine fata de absolventii de UO. As spune, ca depinde de capacitatea omului si nu de scoala absolvita. Multi n-ar face o facultate, daca ar fi numai la Cluj sau Timisoara. Vorbeam de Funeriu si de 2011. Pe Hotnews am vazut un articol cu supararea unor cerectatori din centrele mari, ca anumite domenii de la UO au iesit mult peste media nationala... adica iar nu e bine, vor modifica criteriile - vor sa aloce bani dupa performanta numita "universitati cu traditie" ... deci Romania tot ramane in socialism... nimeni nu vrea piata libera bazata pe competente adevarate. Oircum, Oradea, pe langa Cluj si Debrecen nu prea are sanse. Ambele orase au universitati mai "tari", iar la Debrecen baga din greu specializari in limba engleza.
Postat 30 Martie 2021, 21:16 de sasi
Originals
Oare de ce nu suntem un centru universitar??
Postat 30 Martie 2021, 19:33 de Sandu2100
Simplu.
Cât timp “dezvoltarea” se rezumă la pojghiță, fotografii și asumări de merite, nici o universitate mai performantă nu ne poate ajuta. În goana după imagine, am uitat să ne găsim locul, facem comparații inutile. Safest destinations, Life nouveau, dar esență zero.
Postat 30 Martie 2021, 12:01 de User anonimizat
O profesoară ne-a spus când am terminat liceul
"Dacă vreți să faceți o facultate, foarte bine, mergeți și vă înscrieți la ce vă place vouă, ce vreți să învățați. Vreți să învățați ceva, mergeți la Cluj și faceți o facultate" . Știu că o să-mi iau înjurături poate pentru asta, dar...cât adevăr, câte scandaluri cu universitatea din Oradea, concursuri suspecte, etc...
Postat 30 Martie 2021, 08:44 de Vio_427
E greu cu Clujul
Ca unul care imi petrec o buna parte din timp, aproape jumatate, la Cluj, pot spune ca diferenta e substantiala. Cu toate ca orasul Cluj e mai departe de graninta de vest, a atras mult mai multe investitii decat Bihorul. In cazul Bihorului, lipsa zborurilor internationale de pe aeroportul din Oradea, atatia ani, si-a adus si ea contributia la starea de fapt. In ceea ce priveste Universitatea din Oradea, si ca urmare a ponegririlor neincetate din presa locala, numarul studentilor a scazut semnificativ. Multi prefera sa se duca la Cluj sau la Timisoara. Daca vorbim de salarii, aici Bihorul este in partea de jos a clasamentului. Una peste alta, eu zic sa privim totusi partea plina a paharului, si anume faptul ca lucrurile evolueaza in bine si la Oradea/Bihor.
Postat 30 Martie 2021, 07:28 de B90
.
articol inutil. Nici nu trebe sa ajungem ca Clujul atat timp cat Oradea are atuurile ei. Comparatia asta a fost mereu de tot rahatul. E bine sa ne comparam cu ceva mai bun, dar trebe sa vedem si faptul ca Oradea e mult peste alte orase ale Romaniei.
Postat 29 Martie 2021, 23:35 de David
Thanos's click
Ar fi cam singura solutie pt "Sorbonica"... adica sansa reala...
Postat 29 Martie 2021, 22:39 de sasi
aduce bani
Boc intelege, ca "o" universitate inseamna studneti care cheltuie bani in Cluj. Evident, mai putin in pandemie, dar oricum. Discrepantele dintre UO si UBB sunt mult prea mari - de netrecut. In primul rand din cauza finantarii neechitabile inca de pe vremuri (de ex. cu Marga la volan). Situatia s-ar fi putut schimba pe vremea lui Funeriu, iar universitatile romanesti ar fi putut sa iasa din scoialism si sa treaca in capitalism. Insa, dupa evaluarea dn 2011, cei de la minister au realizat ca diferentele nu sunt enorme, iar o finatarea pe merite ar dezavantaja centrele mari. Asemenea discutii au aprut si in anii trecuti, cand anumite domenii de la centrele "mici" au iesit mai bine la evaluari decat mamutii sistemului...
Postat 29 Martie 2021, 22:37 de sasi
"Sorbonica"
Multi dintre ziaristii de la Bihoreanul au diplome de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (sau cum se numea cu ceva ani in urma...)din cadrul Universitatii din Oradea, care avea si are o sectie de Jurnalism!! Inceputurile presei post-decembriste din Oradea au fost marcate de "jurnalisti" care aveau 1-2 note mai mari de sapte la compunere, in clasa a sasea!! A urmat firescul, adica cei implicati in presa autohtona, s-au trezit ca aveau nevoie de o diploma in domeniu!! Si atunci, s-au dus unul cate unul spre "Sorbonica", ale carei diplome devenisera, dintr-o data, pe cat de valabile, pe-atat de utile!! Au facut-o nu doar cei de la Bihoreanul ci multi altii, de la toate cotidienele si televiziunile oradene!! Domnilor, va e buna acum diploma de "Sorbonica"??!! Oare e frumos sa muscati mana care v-a hranit??!!
Postat 29 Martie 2021, 19:06 de AnaConda
Oradea lumpenă
Din păcate autorul are dreptate. Lumpenizarea și proletarizarea Oradiei se vede la tot pasul. Nivelul cultural mediu al oradeanului nu e cu mult diferit față de cel al unuia din Toboliu sau Țețchea. La fel și cei din conducerea județului sau al orasului. Universitatea e de asemenea pe același trend tribal-sătesc, corupt, limitat și provincial. Acei așa ziși profesori trimiși in parlament sunt ei înșiși niste caricaturi parvenite și care își vor termina mandatul așa cum l-au început. Cu nimic concret dar cu poze și diplome, comitete și comiții, grafice goale, cărți de vizită. Și din păcate nici betonarea, nici art nouveau nu pot ține de foame, educație proastă, resursă umană slabă de la căruță până la universitate, și trecând prin politică.
Postat 29 Martie 2021, 18:14 de Cetatea
.
Poate il duce si pe dl . Mang sa predea si el ceva.
Postat 29 Martie 2021, 17:24 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON