URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2015, 09:27

De ce nu e Oradea mare?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-i lipseşte urbei noastre să facă saltul spre prima ligă a municipiilor din România? Câteva atuuri care ar putea cântări greu în eventualitatea unei regionalizări avem. S-au făcut parcuri industriale, spitalele sunt bine puse la punct, infrastructura de utilităţi şi rutieră e într-o continuă ameliorare. Avem aeroport şi, poate, vom avea şi curse externe. Poziţia strategică, la graniţa cu Ungaria, este şi ea un atu, la fel ca iluzoria autostradă ce va trece pe lângă noi, iar oraşul are câţiva oameni de afaceri semnificativi la nivel naţional.

Din păcate, avem însă un punct slab, iar acesta e Universitatea. Cu un corp profesoral în care se remarcă mai mult cei acuzaţi de plagiat sau de corupţie, cu dascăli care vin rar pe la cursuri şi sunt interesaţi doar de propriile venituri, cu studenţi fericiţi că pot să se strecoare prin şcoală pe principiul minimei rezistenţe, suntem departe de ceea ce ar trebui să fie o citadelă universitară solidă.

Eu nu zic că la Timişoara sau Cluj nu sunt dascăli corupţi ori studenţi miserupişti. Dar hai să ne comparăm cu ei nu la capitolul ştiinţific, ci doar la cel financiar. În Cluj sunt 100.000 de studenţi, din care 80.000 din alte localităţi. Dacă fiecare cheltuie 300 euro pe lună, 10 luni pe an, constatăm că numai studenţii aduc 240 milioane euro. Adică încă o dată bugetul Clujului.

Imaginaţi-vă cum ar sta Oradea dacă prezenţa studenţilor ar dubla bugetul oraşului! E limpede că Universitatea are un rol esenţial în viaţa urbei. Iar în acest context alegerile pentru noul rector capătă o însemnătate uriaşă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Uite motivul: e condusa de pigmei, de aia e mica!
Omul sfinteste locul, ori ce vedem?! Oradea a incaput pe mana unor incompetenti (il las pe d-l procuror Ciprian Florentin MAN sa confirme sau nu daca-s si hoti!) care nu pot sa duca nimic la bun sfarsit! Cat sunt de (ne)priceputi se vede la tot pasul, asta daca nu-ti frangi gatul in gropile si-n santurile aflate peste tot. Pt. ,,edili" e in regula, si-au facut plinul! Daca nu le-a ,,iesit", nu-i bai, nu platesc ei, platesc oradenii...
Postat 04 Decembrie 2015, 05:42 de pinonel
POATE...
@bihoreanoradean: Cu toata prietenia ( platonica , evident / imi cer scuze, prietenia e prietenie dar....prietenii cred ca inteleg ce am vrut sa spun ! ) cu HELLVIG , mai devreme sau mai tarziu tot i se va infunda ! Ocazii ar fi : procesul cu ANI , problemele cu fondurile europene de la M.T. si, in continuare mai sper sa se dovedeasca plagiatul din tezele de doctorat. Poate Emilia Sercan va gasi ceva ! Oare despre cine oi fi vorbit ?
Postat 04 Decembrie 2015, 00:47 de TDS
EXCEPTIA
@marius_ro:" La noi, cum scria si autorul articolului, nu gasesti profesionisti deoarece Universitatea din Oradea nu creaza asa ceva.". OK, trec peste faptul ca trebuia sa scrii CREEAZA ( poate tastatura ti-a CREAT probleme )intreb si eu: tu la ce te incadrezi , la profesionisti ? Daca da, inseamna CA ESTI EXCEPTIA !
Postat 04 Decembrie 2015, 00:42 de TDS
SHOGU, EMANUEL E UN SMBOL AL UNEI COMUNITATI!!!
Ai vazut ca ei se sustin si ajuta, nu raman in voia sortii, nu-s boschetari si alte treburi! no, tot ase is si aia de la UNIVERSITATEA DIN ORADE, DAR IN SENS INVERS!!! aia nu doar ca se bucura, dar isi mai dau si la gioale, sa fie siguri !!!
Postat 03 Decembrie 2015, 23:42 de ADINA
oamenii is problema!!!
OAMENII SLAB PREGATITI, VICIOSI, CORUPTIBILI, PUSI PE FURTISAURI SI NEMUNCA, INCREZUTI, ORGOLIOSI, SANTAJISTI....ASTIA FAC DIN ORADEA, ORADEA MICA, IN CARE TOTUL POATE FI NEGOCIAT SI OBTINUT CALCAND IN PICIOARE PERSOANE SI DREPTURI! ORADEA, TE IUBESC!
Postat 03 Decembrie 2015, 23:34 de ADINA
Baiul e sistemul centralizat
Da, ăsta e baiul: sistemul centralizat de la București. Nici unul dintre miniștii de până acum n-a avut vână să facă reformă. Funeriu a încercat însă a vrut s-o facă cu bâta, iar Baba, după el, în loc să facă frumușel curat în sistem, a dat bani rectorilor cerându-le (asta-i bună!) să facă reformă în universități... În veacul vecilor n-o face nimeni reformă dacă are bani. Ia să nu mai dea guvernul bani universităților neperformante și să vedeți cum se rezolvă treaba de la sine. Păi, universitățile private cum rezistă? Nu zic că-s perfecte, nici vorbă, dar măcar se descurcă. Un exemplu de la noi din urbe: Universitatea Emanuel, așa micuță cum e, are de bine, de rău, două facultăți cu cinci specializări la licență și masterat. Ăia cum se descurcă de 25 de ani fără banii guvernului, iar cei de la Universitatea de Stat din Oradea huzuresc pe aceiași bani? Succesul unei universități nu stă în a lua bani de la stat, ci în a convinge comunitatea locală să investească în ea, vezi modelul irlandez.
Postat 03 Decembrie 2015, 22:49 de Shogun
Oare de ce?!?
Chiar asa: de ce?! Oare numai acel corp profesoral - "în care se remarcă mai mult cei acuzaţi de plagiat sau de corupţie, cu dascăli care vin rar pe la cursuri şi sunt interesaţi doar de propriile venituri" - este vinovat?!? Oare nu si sistemul "in sine" , care permite accederea la stadiul de student / masterand doar printr-un simplu asa-zis "concurs de dosare"?!? Pe vremea cand am devenit eu student inca se mai dadeau examene de admitere (SCRISE) la facultate, iar locurile cu taxa erau extrem de putine...Acum doar cine "nu vrea" nu devine student... oriunde (aproape) in Romania... Iar "studentii/masteranzii" astfel promovati in calitatea mai inainte amintita mai fac si "bisericute", acceptandu-i printre ei doar pe cei care canta pe acelasi ton cu ei, "in struna" unui anumit interes de moment... Altfel cum se poate explica situatia in care ACEIASI studenti/masteranzi beneficiaza atat de bursa de merit, cat si de bursa de performanta - in acelasi timp?!? (a se vedea cazurile de notorietate perpetua de la Facultatea de Istorie...) Probabil "din intamplare" veti spune... Gresit!!! Trebuie sa fii "omul potrivit la locul potrivit" - unii dintre dvs vor intelege ce vreau sa spun... Si atunci acuzam ca doar Universitatea (si corpul ei profesoral) e vinovata pentru situatia de fata!? Se vede cu "urechea libera" ca nu e chiar asa...
Postat 03 Decembrie 2015, 18:10 de Danutz
Universitatea
Am facut si eu facultatea la Universitatea din Oradea, la Calculatoare. De fiecare data cand mai vorbesc cu cineva din alt oras si vine vorba de problema salariilor si a investitiilor, o tin pe-a mea: problema e Universitatea din Oradea. Facand o paralela cu Cluj-ul, unde s-a investit si se investeste masiv in IT (da, de-acolo au ei - si nu numai - salariile alea de mii de euro), in Oradea nu va veni nici o firma serioase (cu mici exceptii desigur - deoarece nu gaseste forta de munca. La noi, cum scria si autorul articolului, nu gasesti profesionisti deoarece Universitatea din Oradea nu creaza asa ceva. Studentii sunt vaci de muls pentru Universitate, pentru care nu conteaza nivelul de educatie pe care-l furnizeaza, doar sa scoata bani. Multi bani. Degeaba tresar unii ca Bihor-ul e codas la salarii, pentru ca motivul principal este lipsa oamenilor pregatiti . Toti vrem salarii mari ca-n Bucuresti, Cluj sau Timisoara dar nu vrem sa intelegem ca acolo nu se dau salarii mari pentru ca Boc sau Robu e primar, ci pentru ca exista oameni foarte bine pregatiti in domeniile lor.
Postat 03 Decembrie 2015, 16:28 de marius_ro
?????????????????????
CENZURAT
Postat 03 Decembrie 2015, 16:25 de grigore
RE: ?????????????????????
grigore, te-am mai avertizat. Dacă nu te potoleşti cu invectivele, userul tău va fi banat.
Postat 03 Decembrie 2015, 19:08 de Moderator
e greu, dar se inainteaza
e mai complicata treaba cu universitatea: este o lene socialista acolo, da, in care vor sa isi protejeze salariile fara productivitate, fara viziune. li s-a cerut implicare in sustinerea referendumului si din cauza ca prea multe departamente sunt prea rosii, s-au cam opus. avem un rector care a inceput o reforma lenta si complicata, dar lucurile inainteaza incetisor (totusi inainteaza - de ex, e greu sa inchizi facultati si sa faci o reforma in care injumatatesti nr. de facultati, de specializari master, de profesori, si de studenti - e rau chiar si pentru oras, de aceea nu se doreste neaparat inchiderea lor, si o reforma care sa taie din aceste zone), si avem un contracandidat PSD-ist la functia de rector cu care mai rau ma tem ca va ajunge universiatea oradea (adica, protejarea intereselor de partid, bunastare pt profeosori si incet faliment pentru universitate si lipsa de studenti.
Postat 03 Decembrie 2015, 12:32 de unu
@ oradeacivitas: adevarat pe jumatate
Faptul ca s-a pus presiune pe universitari e un adevar, nici vorba de civism. De asemenea, pot sa-ti spun ca universitatea are profesori experti in proiecte si o gramada de proiecte in lucru, comandate la nivel politic sau de baroni locali, proiecte care bine inteles nu au nici o legatura cu cercetarea sau invatamantul (aici ai dreptate). Faptul ca pentru orice contraargumente invoci nulltatile din psd nu demonstreaza decat un lucru: pupincurismul fata de nulitatile care conduc orasul. Cand o sa se inteleaga ca oradenii s-au saturat in general de hotie, incompetenta si de minciuna, indiferent ca se cheama psd, pnl, mang sau bolojan?
Postat 03 Decembrie 2015, 11:35 de User anonimizat
UO
Nu a fost vorba de nici o presiune, a fost pur si simplu implicarea unei insitutii - UO- intr-o initiativa civica locala. Implicare care a fost exact pe masura universitatii. Slabe! Nu e vorba de aruncat cu noroi e vb. de o realitate pe care tu bihoreanoradean, aka pinonel, aka scortosu' o refuzi pe baza unui subiectivism politic, pro-PSD ist. Te rog scrie-ne aici, azi, 3 proiecte semnificative ale UO, din ultimii 2 ani, in afara de exceptia proiectului cu renovarea si dotarea fostelor cazarim (acestea urmand sa devenina un laboratorul de inginerie electrica, mecatronica si robotica), facut in parteneriat cu Emerson, UT Cluj si inca cateva firme si cu bani de la UE. Au mai fost 2-3 sclipiri de articole cu inovatii publicate in jurnale internationale cotate decent si ATAT! Iti zic eu, in rest, totul e cancan amice. Ui-te la ce proiecte de cercetare deruleaza Cluj si Timisoara si apoi o sa intelegi de unde porneste buba. De la cap se impute pestele iar UO refuza deja maladiv de cativa ani sa se reformeze, iar aceasta atitudine o "macina" incet dar sigur, ea devenind refugiul pentru cei care nu sii permit chirii in Cluj sau TM sau nu invata suficient de bine/sunt lenesi astfel incat sa fie la buget si sa aiba taxa si cazarea asigurate. Mai las-o amice ca macane. Trezeste-te si foloseste-ti capul, nu doar recila ideile lui Mang si PSD Oradea, care e anti-orice in Oradea si Bihor.
Postat 03 Decembrie 2015, 11:14 de OradeaCivitas
.
oradea e de mult in liga oraselor mari ale romaniei, fara indoiala. Acuma ca incape si mai bine, sunt sigur, dar oradea in sine e unul din cele mai prospere si mari orase din romania.
Postat 03 Decembrie 2015, 11:06 de David
@hehe - ohh, daaa!
Da, UO e condusa si influentata de politic dar sa nu uitam ca 'reprezentantii puterii' locale, au facut 'loby' (a se intelege presiune) pe langa universitari, anul trecut, ca sa voteze pentru eferendum. Adica intr-o cauza subiectiva ne putem implica in viata universitatii, in rest doar improscam cu noroi. O fi vorba de educatie sau de interese?
Postat 03 Decembrie 2015, 10:27 de User anonimizat
dfas
clujul are in jur de 70.000 cu toate universitatile, de unde scoateti numerele alea? tehnic, universitatea din oradea e condusa de psd-isti, deci vreo dorinta de schimbare e ingropata rapid de domnii in rosu. da, singura solutie e sa se scape rapid de ei, insa cum, nu stiu.
Postat 03 Decembrie 2015, 09:47 de hehe
Boloș - exemplul perfect!
Saptamana trecuta, boloș era ridicat in slavi pentru responsabilitatile primite la nivel inalt la Bucuresti. Sa nu uitam ca si el a facut parte din tagma de universitari care sunt o rusine pentru invatamanatul oradean. Era genul de profesor care doar figura pe statul de plata al Universitatii Oradea, fara sa presteze efectiv. Oamenii capabili ori au parasit 'sistemul', ori s-au ferit de el. Oportunistii in schimb au ramas pe pozitii, ba chiar tintesc din ce in ce mai sus, facand loc altor banditi (vorbim de institutii publice: primarii, regii locale, unitati medicale sau de invatamant).
Postat 03 Decembrie 2015, 09:42 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON