URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2021, 12:42

De-aia ardem în spitale!

De-aia ardem în spitale! Imagine din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde un incendiu a devastat, în noiembrie, secţia de Terapie Intensivă (sursa: Exploziv TV)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-are cum să ne fie mai bine. Organismul din care facem parte e putrezit până în străfunduri, e prea defect ca să mai poată fi reparat. Daună totală! La gunoi nu-l putem arunca fiindcă altul nu avem, așa că ne complăcem în el, în timp ce ne proiectăm în creier filme și realități virtuale, în care totul e bine făcut și frumos colorat. Intonăm cântece patriotice și ținem discursuri înălțătoare, în timp ce viața ne lipește pe spate etichete cu „Prostul clasei” și ne trage șuturi în cur.

Suntem orbi, incapabili să vedem binele general din cauza celui personal. Nu știm să funcționăm ca o societate, nu ne putem sincroniza mișcările. Fiecare e mai bun decât celălalt în meseria celuilalt. Suntem „Hăis!” și „Cea!” și ne mândrim cu dreptul de a fi așa. Dacă ne-ar arunca dracu' pe o planetă părăsită, în loc să ne organizăm pentru supraviețuire, ne-am mânca între noi până când ar mai rămâne doar unul singur. Iar ăla, în final, s-ar mânca pe sine ca să nu moară flămând.

Așteptăm ajutor din direcția greșită. Suntem naufragiați pe o insulă săracă, cu ochii pierduți în zare, și așteptăm salvarea fără să facem nimic. Iar când, în sfârșit, apare binecuvântatul vapor, ultima noastră speranță, suntem incapabili să înotăm până la el, fiindcă am absolvit cursul de înot pe pile și nu știm cum se stă la suprafață. Alegem întotdeauna calea mai scurtă pentru că, deh, și viața e scurtă, însă, cu toate astea, merită trăită.

Să aibă fiu-tău o slujbă călduță e mai important decât să meargă tot orașul pe un trotuar nou. Să pui deoparte câteva milioane de euro într-un mandat e mai important decât ca două sate izolate să fie legate de lume printr-un pod sănătos în locul celui dărâmat acum 20 de ani. Să-i dai contractul cel mai gras unui prieten și să-l plătești dublu din bani publici e mai important decât să faci o șosea ca lumea, pe care fraierii să nu-și mai rupă mașinile.

Ne facem cu dreapta semnul crucii, în timp ce cu stânga ne mângâiem bancnotele din buzunare. Ne dăm copiii la școli înalte, în timp ce îi obligăm să creadă în Moș Crăciun până la bătrânețe. Alegem cu inima și apoi ne plângem că ne doare mintea. Votăm oameni noi, crezând că vor fi altfel, iar apoi îi privim neputincioși cum se transformă în creaturi identice cu cei împotriva cărora s-au ridicat. Dăm mereu vina pe clasa conducătoare, fiindcă știm că nu ne bate nimeni.

Echipa din teren este obosită și uzată, iar banca de rezerve e goală, așa că schimbăm întruna jucătorii între ei și îi înjurăm de mama focului. Îi regretăm pe cei care în câțiva ani au ras toate elitele și ne-au alterat pe vecie percepția despre bine și rău. Fentăm legea din reflex, iar când ajungem la mâna ei, ne plângem că nu se respectă.

Și, totuși, suntem cei mai buni, chiar dacă nu mai ținem minte la ce. Vrem să ne fie bine, dar nu mai știm cum se face. Uite de-aia murim în spitale!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON