URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2021, 12:42

De-aia ardem în spitale!

De-aia ardem în spitale! Imagine din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde un incendiu a devastat, în noiembrie, secţia de Terapie Intensivă (sursa: Exploziv TV)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-are cum să ne fie mai bine. Organismul din care facem parte e putrezit până în străfunduri, e prea defect ca să mai poată fi reparat. Daună totală! La gunoi nu-l putem arunca fiindcă altul nu avem, așa că ne complăcem în el, în timp ce ne proiectăm în creier filme și realități virtuale, în care totul e bine făcut și frumos colorat. Intonăm cântece patriotice și ținem discursuri înălțătoare, în timp ce viața ne lipește pe spate etichete cu „Prostul clasei” și ne trage șuturi în cur.

Suntem orbi, incapabili să vedem binele general din cauza celui personal. Nu știm să funcționăm ca o societate, nu ne putem sincroniza mișcările. Fiecare e mai bun decât celălalt în meseria celuilalt. Suntem „Hăis!” și „Cea!” și ne mândrim cu dreptul de a fi așa. Dacă ne-ar arunca dracu' pe o planetă părăsită, în loc să ne organizăm pentru supraviețuire, ne-am mânca între noi până când ar mai rămâne doar unul singur. Iar ăla, în final, s-ar mânca pe sine ca să nu moară flămând.

Așteptăm ajutor din direcția greșită. Suntem naufragiați pe o insulă săracă, cu ochii pierduți în zare, și așteptăm salvarea fără să facem nimic. Iar când, în sfârșit, apare binecuvântatul vapor, ultima noastră speranță, suntem incapabili să înotăm până la el, fiindcă am absolvit cursul de înot pe pile și nu știm cum se stă la suprafață. Alegem întotdeauna calea mai scurtă pentru că, deh, și viața e scurtă, însă, cu toate astea, merită trăită.

Să aibă fiu-tău o slujbă călduță e mai important decât să meargă tot orașul pe un trotuar nou. Să pui deoparte câteva milioane de euro într-un mandat e mai important decât ca două sate izolate să fie legate de lume printr-un pod sănătos în locul celui dărâmat acum 20 de ani. Să-i dai contractul cel mai gras unui prieten și să-l plătești dublu din bani publici e mai important decât să faci o șosea ca lumea, pe care fraierii să nu-și mai rupă mașinile.

Ne facem cu dreapta semnul crucii, în timp ce cu stânga ne mângâiem bancnotele din buzunare. Ne dăm copiii la școli înalte, în timp ce îi obligăm să creadă în Moș Crăciun până la bătrânețe. Alegem cu inima și apoi ne plângem că ne doare mintea. Votăm oameni noi, crezând că vor fi altfel, iar apoi îi privim neputincioși cum se transformă în creaturi identice cu cei împotriva cărora s-au ridicat. Dăm mereu vina pe clasa conducătoare, fiindcă știm că nu ne bate nimeni.

Echipa din teren este obosită și uzată, iar banca de rezerve e goală, așa că schimbăm întruna jucătorii între ei și îi înjurăm de mama focului. Îi regretăm pe cei care în câțiva ani au ras toate elitele și ne-au alterat pe vecie percepția despre bine și rău. Fentăm legea din reflex, iar când ajungem la mâna ei, ne plângem că nu se respectă.

Și, totuși, suntem cei mai buni, chiar dacă nu mai ținem minte la ce. Vrem să ne fie bine, dar nu mai știm cum se face. Uite de-aia murim în spitale!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON