URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2015, 10:30

Datorie, nu dărnicie: Ce se întâmplă în realitate cu cele 831 de miloane de lei trimise în Bihor pentru "noi finanţări"

Datorie, nu dărnicie: Ce se întâmplă în realitate cu cele 831 de miloane de lei trimise în Bihor pentru 'noi finanţări' ZOR ELECTORAL. Cu un an înaintea alegerilor, MDRAP a "miluit", marţea trecută, 76 de primari bihoreni cu bani datoraţi de guvernările Tăriceanu, Boc şi Ponta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii vor primi "noile contracte de finanţare prin PNDL", anunţa pompos şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cu două săptămâni în urmă. "Se dau bani pentru investiţii, din păcate nu suntem în stare să-i cheltuim", mai zicea el, lăudând Guvernul şi mustrând primarii că n-au fost capabili să finalizeze lucrările din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Săptămâna trecută, marţi, la Prefectură au ajuns 76 de edili, dar nu pentru "contracte noi", ci să semneze simple acte adiţionale la cele vechi chiar şi de 8 ani, pentru care Guvernul promite acum să asigure finanţarea în următorii 2 ani. Tardiv pentru multe din firmele angajate să facă lucrări la reţelele de apă, canalizare şi drumuri, ruinate pentru că nu şi-au primit banii, dar şi pentru primarii care caută acum alţi constructori să încheie şantierele.

Buluc la Prefectură

Prefectul Claudiu Pop i-a anunţat săptămâna trecută, marţi, pe reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale bihorene că MDRAP a alocat 830,996 milioane lei, tot ce trebuie să facă edilii fiind să impulsioneze firmele pentru a termina lucrările. Pe rând, au semnat acte adiţionale pentru banii ce vor veni până în 2018 un număr de 77 de primari din judeţ, plus reprezentanţii CJ Bihor. Judeţul va lua, de altfel, suma cea mai mare (104 milioane lei), urmat de Oradea (49 milioane) şi de trei comune cu edili UDMR: Lugaşu de Jos (46,5 milioane), Valea lui Mihai (33,37) şi Biharia (32 milioane lei).

Nimeni, însă, n-a fost copleşit de generozitatea de ultimă oră. "Majoritatea lucrărilor au fost începute în 2007, dar abandonate pentru că guvernele nu au dat partea de finanţare, 81% din valoarea lucrărilor", spune primarul din Aleşd, Zeno Ţipţer. Păţit, omologul din Borş, Batori Geza, cere ca pe viitor "să nu se mai schimbe regulile în timpul jocului", adică MDRAP să-şi respecte promisiunile de cofinanţare a investiţiilor după 8 ani în care practic le-a îngheţat.

Fugă printre acronime

De altfel, dacă în 2006 lucrările au fost declanşate în baza HG 577/1977 şi OG 7/2006, cofinanţarea fiind promisă prin Ministerul Mediului, ulterior lucrările au fost mutate în Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea) şi apoi în PNDL-ul coordonat de MDRAP-ul lui Liviu Dragnea. S-au schimbat, însă, doar denumirile, nu şi delăsarea cu care guvernanţii au virat banii promişi. Aşa că acum edilii constată că le e dificil spre imposibil să finalizeze lucrările, multe firme contractate fiind în faliment din cauza nefinanţării.  

De pildă, MDRAP a promis comunei Avram Iancu 5,66 milioane lei pentru finalizarea îmbunătăţirii infrastructurii de apă executate în proporţie de 60%, dar primarul Teodor Matica nu are cu cine le termina. "Firma Kappa Install nu mai există, singura soluţie e să putem recepţiona lucrările făcute până acum şi să licităm restul", spune el.

Ca ţiganul la mal

Comuna Cetariu va primi 204.000 lei pentru finalizarea alimentării cu apă în trei sate, executată 98%, dar edilul Vitalyos Barna caută alt constructor în locul dispărutei Depona. Edilul din Criştioru de Jos, Fănel Tulvan, va primi 453.000 lei pentru încheierea modernizării DC 261 Leheceni-Sălişte de Vaşcău, ajunsă tot la 98%, dar CCCF Timişoara a dispărut. "Noroc că a cedat lucrarea către Dumexim", zice primarul.

Cel din Diosig, Mados Attila, va primi 5 milioane lei pentru finalizarea canalizării începute în 2009, dar firma Top Energia a intrat în insolvenţă şi contractul oricum a expirat. "Va trebui să facem expertize tehnice pe ce avem şi altă licitaţie pentru restul". Pentru Pomezeu, unde repararea DC 204 Pomezeu-Sitani a început în 2012 şi a ajuns la 50%, MDRAP a promis 418.277 lei, dar executantul, Gamides, e în insolvenţă şi nu le poate finaliza. "Nu-i de mirare, de 3 ani n-a mai primit niciun leu", zice primarul Ioan Şora.

Bulibăşeală

Culmea e că MDRAP alocă acum bani şi pentru obiective finalizate sau mai avansate decât apar în propriile scripte. La Curăţele, de pildă, a dat 900.000 lei pentru încheierea alimentării cu apă, dar primarul Teodor Mocioran spune că "suma e o greşeală, mai e de lucrat 10% şi ne trebuie numai 220.000 lei". La fel, Mădărasul va primi 820.000 lei pentru finalizarea modernizării drumului comunal spre Mărţihaz, însă lucrarea a fost deja plătită, zice primarul Dan Tiurbe.

Oradiei i s-a alocat un rest de 49 milioane lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi aici edilii s-au descurcat pe cont propriu: văzând că Guvernul nu dă banii, au mutat lucrările pe fonduri UE. Doar nu era să stea până la Sfântu-Aşteaptă, să se apropie anul electoral ca să-şi ţină promisiunile mai-marii de la Bucureşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON