URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2014, 10:46

Dansul coreean şi salopeta românească

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Pe cine naiba interesează cultura coreeană în oraşul ăsta?", mă întrebam când am auzit de seara coreeană ce urma să se organizeze la Casa de Cultură a Sindicatelor. Ei bine, cred că doar Hruşcă cu lerul lui, Ştefan Bănică Jr. sau Elena Udrea topless mai puteau să umple sala într-un asemenea hal cum am văzut-o joi seara. Toate locurile ocupate, oameni în picioare, pe scări. E drept că intrarea a fost gratuită, fapt ce garantează din start succesul unei astfel de întâmplări.

Mitul seriozităţii şi disciplinei asiatice s-a clătinat serios încă de la început, manifestarea începând cu o întârziere de 35 de minute. Oaspeţii coreeni invitaţi la microfon, printre care şi Excelenţa Sa Park Hyo-Sung, Ambasadorul Coreei de Sud în România, s-au adresat publicului în limba maternă proprie. Nici urmă de diplomaţie prin folosirea limbii engleze, pe care o bună parte din public ar fi înţeles-o. În schimb, într-un nejustificat exerciţiu de politeţe cu iz de servitute, moderatoarea serii şi-a rostit speech-urile prima dată în engleză şi abia apoi în română.

"Dacă nu aţi văzut Bihorul, nu aţi văzut România", le-a spus prefectul Claudiu Pop înalţilor oaspeţi. "Ne-am dori să avem şi turişti din Coreea de Sud în judeţul Bihor", a continuat ideea deputatul Ioan Cupşa, preşedintele Comisiei parlamentare de prietenie cu Coreea de Sud, atunci când a scăpat la microfon. "Duceţi-i pe drumul de Beiuş, dacă vor să vadă România!", le-am urat celor doi, în calitatea mea de preşedinte al Comisiei de prietenie Oradea-Beiuş. În locul lui Claudiu Pop, aş fi propus preluarea DN 76 Oradea-Deva de către Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud. Ar fi fost cel mai mare succes al PSD pe plan local din toate timpurile.

După reciprocele limbi de lemn diplomatice a început şi spectacolul, o combinaţie de serbare şcolărească, petrecere corporatistă de Crăciun şi chef de final al unei tabere de voluntariat. La început ni s-a prezentat hanbok-ul, costumul tradiţional coreean care, pe lângă coloritul extraordinar, poate ascunde lejer o sarcină de 9 luni. S-a continuat cu o demonstraţie de măiastră desincronizare la dansurile K-Pop şi un micro-recital de muzică coreeană cântată de muzicieni orădeni, în care am remarcat vocea impresionantă şi promiţătoare a Larisei Ştefan, studentă la Facultatea de Muzică. Spre final, o trupă locală de taekwondo a spart ţigle cu mâinile şi lemne cu picioarele, probabil chiar şi câteva metatarsiene, după icnetele pe care le-am auzit.

Sonorizarea a fost atât de slabă şi plină de probleme tehnice încât, dacă evenimentul ar fi fost organizat de Ambasada Coreei de Nord, angajaţii Casei de Cultură a Sindicatelor ar fi ajuns în lagăr. Apariţiile sporadice printre exoticele costume coreene ale unei salopete tradiţionale româneşti, din care un Dorel simpatic, cu mustaţă, încerca zadarnic să repare microfonul, au creat o spumoasă întrepătrundere a celor două culturi atât de diferite. Trăiască prietenia româno-coreeană!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Completare
Cu scuzele de rigoare, trebuie să adaug o informaţie care mi-a scăpat atunci când am scris articolul. Speechurile vorbitorilor coreeni au fost traduse în limba română de interpreţi. Mulţumesc.
Postat 11 Noiembrie 2014, 09:44 de LucianCremeneanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON