Absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, specializarea Stomatologie, reprezentant al unei companii multinaţionale de cercetare, inovare şi comercializare a produselor farmaceutice, Daniel Pop se anunţă, la cei 36 de ani, cel mai tânăr candidat la Primăria Oradea, din partea Pro România, partid la care a aderat anul trecut.
Fost jucător şi arbitru de fotbal, tată a trei copii, Pop afirmă că este un om nou în politică şi, dacă va deveni primar sau consilier local, va milita pentru ca municipalitatea să preia de la Consiliul Judeţean instituţii de cultură precum Filarmonica şi Teatrul, va continua proiectele începute, dar va acorda mai multă atenţie calităţii în proiectare şi execuţie.
- De ce aţi renunţat la profesia de medic pentru afaceri în acelaşi domeniu, medical?
- Nu am renunţat, sunt foarte mândru şi de profesia de medic, şi că am făcut facultatea la Oradea. Când am absolvit eu, din salariul de rezident, cam 6 milioane de lei vechi, nu îţi puteai acoperi nici măcar nevoile primare, motiv pentru care marea majoritate a absolvenţilor au plecat în străinătate. A trebuit s-o iau pe partea de business, dar în domeniul în care activez exercit toate cunoştinţele pe care le-am acumulat în facultate şi multe altele, dobândite în pregătirea continuă. În business-ul pe care îl desfăşor, la fel ca medicii din spitale, avem aceeaşi preocupare pentru pacient şi, chiar dacă acum "virez" spre politică şi administraţie, medicina rămâne pentru mine prima dragoste, la care nu voi renunţa.
"Trebuie să ascultăm cetăţeanul"
- De ce vă doriţi să fiţi primar?
- Nominalizarea candidatului Pro România la funcţia de primar al Oradiei se va face, formal, în perioada următoare, dar este clar că direcţia va fi una pro cetăţean. Din 27 septembrie este imperios ca cetăţeanul să fie în centrul preocupărilor şi acţiunilor administraţiei locale, iar candidatul Pro România şi echipa de consilieri vor pune cetăţeanul în mijlocul acţiunilor noastre. Din păcate, în ultimii ani prea des vocea cetăţeanului nu s-a auzit sau nu a fost ascultată. Eu sunt născut şi crescut în Oradea, părinţii mei sunt din Oradea, am o familie cu trei copii şi îmi doresc să rămânem în Oradea. Pentru aceasta, Oradea trebuie să continue să facă ceea ce a făcut bine până acum, însă trebuie să se aplece mai mult către cetăţean.
Noi considerăm că foarte multe proiecte realizate în ultimii ani sunt foarte bune, însă au fost şi proiecte care nu au fost "focusate" pe cetăţean. Un exemplu, Piaţa Unirii: arată foarte bine, turiştii îşi fac poze, dar pentru un orădean cu o familie, Piaţa Unirii este doar un loc prin care treci. Dacă sunt spectacole stai la spectacole, dacă ai bani te aşezi la o terasă, însă acolo nu există un lucru elementar, nu există o cişmea, şi poate sunt trecători care nu au bani să-şi cumpere o apă de la un ABC sau de la o terasă.
- Câte locuri credeţi că va obţine în Consiliul Local Oradea partidul pentru care candidaţi?
- Noi milităm pentru profesionişti în funcţiile publice, credem că România şi Oradea au nevoie de oameni capabili, cinstiţi şi responsabili. În Pro România Oradea sunt mândru că am asemenea colegi, medici, jurişti, economişti, ingineri, care au demonstrat că pot face calitate în meseriile lor. Noi astfel de oameni vrem să propulsăm şi sigur că pentru a face auzită vocea cetăţeanului vrem cât mai multe locuri în Consiliul Local. Scopul nostru principal este să intrăm în Consiliul Local, deci să obţinem minimum două mandate din 27, dar desigur că vrem cât mai multe.
- Cum aţi putea conduce Primăria fără o majoritate proprie în Consiliul Local?
- Eu sunt un om nou în politică şi pornesc de la dorinţa ca în 27 septembrie cetăţenii să nu pună ştampila pe nicio persoană care a ocupat o funcţie publică şi n-a făcut nimic pentru binele cetăţenilor şi al oraşului. Unii au făcut în Oradea doar politică de tipul "contra", s-au opus proiectelor. Eu pornesc de la premisa că, dacă aleşii în Consiliul Local vor fi oameni de calitate, indiferent de apartenenţa lor politică, dacă vor fi preocupaţi de dezvoltarea oraşului şi de binele cetăţeanului, viitorul primar va reuşi să-şi implementeze proiectele. Nu sunt un naiv, ştiu că este puţin probabil să fim toţi consilierii pe aceeaşi idee, dar sunt optimist şi cred că vom fi atât de lucizi încât să stăm la aceeaşi masă pentru binele cetăţeanului.
"Nu voi face alianţă cu PSD!"
- Cu ce formaţiuni aţi prefera să faceţi coaliţie pentru o majoritate în Consiliu, cu PSD sau cu PNL? Sau poate cu UDMR ori cu USR?
- Noi dorim o alianţă în primul rând cu cetăţeanul.
- Da, dar în Consiliu nu este "cetăţeanul", ci consilierul!
- Aşa e, dar şi acesta îşi dobândeşte funcţia prin încrederea pe care i-au acordat-o cetăţenii. Mie mi-e foarte greu să cred că noi, cei de la Pro România, vom face o alianţă cu un partid care în anii trecuţi a făcut doar anti-poziţie, care a făcut scandal, care a sabotat proiectele oraşului. Vom face o alianţă cu cei care au demonstrat că au făcut ceva pentru Oradea, pentru că noi ne dorim construcţie, dezvoltare şi prosperitate.
- Cum ar veni, nu vă veţi alia cu PSD!
- Dacă vreţi un răspuns ferm, eu, Pop Daniel, nu voi face alianţă cu PSD!
- De ce aţi ales Pro România?
- Am decis să nu stau doar pe margine ca să analizez activitatea municipiului Oradea şi să arăt cu degetul, că aia nu e OK sau că primarul n-a făcut aia bine... Cel mai uşor e să comentezi de pe margine. Consider că sunt realizat profesional, financiar, familial, am tot ce îmi trebuie şi vreau să mă implic. Am ales Pro România pentru că este un partid nou, în care m-am regăsit, fiindcă am o viziune liberală, dar am şi o parte conservatoare. De aceea nu m-a atras USR, pentru că eu cred în familie, în valorile tradiţionale, sunt un om credincios, chiar practicant. Şi încă un lucru care pentru mine a contat mult este că aici am găsit oameni care au avut funcţii publice şi au acţionat pentru binele cetăţeanului. De exemplu, fostul prefect Claudiu Pop: de fiecare dată când primarul Ilie Bolojan a propus proiecte, s-a şi implicat pentru a le susţine, de pildă pentru a obţine terenul fostului tancodrom pentru Parcul Industrial II.
- Sunteţi rude sau e o coincidenţă de nume?
- Suntem veri, dar nu acesta a fost factorul determinant pentru a veni în Pro România. Am apreciat-o, de exemplu, şi pe Corina Creţu, fostul comisar european care a susţinut proiectele cu fonduri europene ale administraţiei Bolojan; de altfel a şi fost invitată de Primărie la inaugurarea Podului Centenarului. E încă un exemplu că Pro România este pro dezvoltare, pro cetăţean.
"Nu sunt omul pomenilor"
- Sunteţi, totuşi, într-un partid de stânga. Preferaţi un sistem de consum sau unul bazat pe investiţii?
- Eu cred că cele două sisteme trebuie îmbinate. Investiţiile sunt necesare, însă trebuie să avem grijă ca la finalitatea lor să fie cetăţeanul, care să beneficieze de ele. La fel în ce priveşte consumul, trebuie să ai grijă ce consum stimulezi, când îl stimulezi, pentru că eu nu sunt omul pomenilor. Cele două sisteme trebuie bine echilibrate. În niciun caz nu sunt adeptul populismului.
- Cât vă ajută şi cât vă poate încurca tandemul cu Traian Bodea, candidatul Pro România la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care nu e deloc nou în politică?
- Echipa Pro România este una unită şi, ca în orice echipă, este nevoie şi de oameni mai tineri, şi de oameni mai experimentaţi. Eu zic că Traian Bodea putea face mult mai multe în conducerea Judeţului dacă ar fi fost susţinut politic. Avea două variante când a pierdut susţinerea: să plece din CJ sau să rămână şi să facă ceva constructiv, şi nu aş vrea să uităm că datorită dumnealui Aeroportul Oradea are alt consiliu de administraţie, pe cale să recupereze anii pierduţi. Pe scurt, concluzia mea este că Traian Bodea e un om valoros.
- Ce proiecte ale actualei administraţii aţi continua dacă aţi fi ales? Şi de ce?
- Sunt un om constructiv. Toate proiectele trebuie continuate, indiferent cine va veni la conducerea oraşului. Ar fi cea mai proastă decizie a le opri. Proiectele în derulare şi cele aprobate aduc dezvoltare şi prosperitate. Se poate discuta de ce unele progresează lent, este o analiză pe care viitoarea administraţie poate s-o facă, dar punctul meu de vedere e că toate proiectele trebuie continuate. Nu aş opri proiecte, ci aş ajuta pentru a grăbi finalizarea lor şi aş pretinde ca nivelul de calitate să fie la înălţime.
"Orădenii au nevoie şi de sport, şi de cultură"
- Aţi prelua Teatrul şi Filarmonica de la Consiliul Judeţean?
- Da! Cred că administraţia Oradiei trebuie să-şi aplece privirea şi către cultura din municipiu. Cetăţenii şi turiştii au nevoie să găsească în Oradea şi cultură, nu doar infrastructură. Filarmonica poate avea o contribuţie esenţială la înfrumuseţarea oraşului, iar eu, ca primar, aş face în aşa fel încât să fie prezentă în viaţa cetăţeanului. În ce priveşte Teatrul, discuţia e mai lungă. În opinia mea, CJ a greşit "spărgând" instituţia, făcând două teatre dintr-unul, cu administraţii stufoase şi cheltuieli imense, şi nu a investit unde trebuia, în salarizare. Eu aş reorganiza, să fie un singur teatru, cu un singur aparat administrativ, iar banii economisiţi să meargă spre actori şi producţii.
- Aţi băga banii Primăriei într-o echipă sportivă?
- Am practicat fotbalul până m-am accidentat la genunchi, am fost şi arbitru, iar una dintre durerile mele este că Primăria şi Consiliul Judeţean au lăsat FC Bihor să dispară. Orădenii au nevoie şi de sport, la fel cum au nevoie de cultură. Aş vedea Primăria implicată în sport, cu atât mai mult cu cât avem proiectul complexului sportiv, cu un nou stadion, în zona Universităţii, pentru a activa fotbalul profesionist în Oradea. Fie că e cu susţinerea financiară a Primăriei şi a CJ, fie că ar fi un parteneriat public-privat sau că s-ar găsi un investitor privat.
- Sunteţi mulţumit de Universitate? În ce ar consta o colaborare a Primăriei cu această instituţie dacă aţi fi primar?
- Cei care conduc Universitatea s-au străduit s-o dezvolte, dar un parteneriat cu Primăria este absolut necesar. Primăria ar putea face o promovare a Universităţii la fel cum face, cu bune rezultate, promovarea turistică a oraşului. Pe de altă parte, mi-ar plăcea să atragem materie cenuşie, profesori bine pregătiţi, aşa încât să avem în parcul industrial companii care să plătească angajaţii mai bine, nu doar cu puţin peste minimumul pe economie. Ca să fim atractivi, trebuie să avem o forţă de muncă înalt calificată, e limpede.
"Susţinem reorganizarea administrativ-teritorială"
- Aţi acţiona pentru ca Oradea să se extindă prin comasarea cu comune înconjurătoare?
- Asta se va întâmpla natural, oraşul se dezvoltă spre comune, se dezvoltă şi acestea, iar unele au înţeles să colaboreze cu Oradea, care le poate ajuta. Noi, Pro România, susţinem însă mai mult, şi anume reorganizarea administrativ-teritorială, pentru că avem prea multe comune, fiecare cu primari, viceprimari, consilii locale, funcţionari etc, iar majoritatea nu se susţin, nu au bani pentru propria funcţionare. Eu cred că această reformă trebuie făcută cât mai repede, chiar dacă nu e pe placul politicienilor, pentru că vor dispărea funcţii.
- Cum vedeţi gestionarea pandemiei Covid? Aţi da amenzi celor care urcă în tramvai fără mască, de pildă? Aţi închide terase unde nu se respectă distanţa dintre mese?
- Eu, ca medic, pledez pentru respectarea tuturor măsurilor de protecţie, am şi prieteni care au suferit de Covid. La nivel local, mă bucur că orădenii se arată în general responsabili, respectă regulile. Pentru cazurile izolate, autorităţile trebuie să ia măsuri de sancţionare.
- Care e modelul dvs. în politică?
- Daţi-mi voie să nu spun nume, dar vă spun că îi admir pe politicienii care au căutat, mai presus de binele lor, binele cetăţeanului şi care lucrează pentru cetăţean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.