URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2019, 15:24

Dana Gîrbovan, fostă judecătoare la Oradea, propusă în funcția de ministru al Justiției

Dana Gîrbovan, fostă judecătoare la Oradea, propusă în funcția de ministru al Justiției sursa foto: Mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CEx al PSD a stabilit, vineri, ca judecătoarea Dana Gîrbovan, care a activat o perioadă și la Oradea, să fie propusă la Ministerul Justiţiei, în locul Anei Birchall, care a căzut în dizgrație după ce a vrut să desființeze Secția Specială pentru investigarea magistraților.

Dana Gîrbovan este președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, fiind susținător al modificărilor aduse de PSD la legile justiției, după cum scrie Digi24.

În vârstă de 40 ani și originară din Jibou, judeţul Sălaj, după stagiatura la Judecătoria Zalău a lucrat la Judecătoria Oradea şi apoi la Tribunalul Bihor, înainte de a deveni judecător la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Digi24, Ana Birchall va fi propusă pentru postul de vicepremier pe parteneriatul strategic.

Mutarea vine după ce baronii PSD au cerut în ultimele două luni în mod insistent demiterea Anei Birchall de la Justiție, din cauza intenției ei de a desființa Secția Specială pentru investigarea magistraților. 

Există de mai multă vreme nemulțumiri ale liderilor PSD legate și de refuzul Anei Birchall de a promova la ministerul Justiției oameni de partid sau propuși de partid. Birchall a respins categoric implicarea PSD în minister, fapt care i-a atras furia colegilor.

De asemenea, arată agenția de știri Mediafax, secretarul general al PSD Mihai Fifor va prelua conducerea MAI, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, iar Iulian Iancu - vicepremier pe probleme economice, au spus surse din PSD.

Social-democraţii s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar şi despre propunerile de miniştri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

A acceptat de principiu

Judecătoarea Dana Gîrbovan a anunțat pe Facebook că a acceptat "de principiu" propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Gîrbovan, prezentată de G4Media.ro drept o susținătoare a măsurilor PSD-ALDE din justiție din ultimii doi ani și jumătate, a scris pe Facebook că Dăncilă i-a propus să acționeze "mai ales în vederea combaterii criminalităţii organizate şi a traficului de persoane".

"Am fost contactată de doamna premier Viorica Dancilă cu propunerea de a prelua Ministerul Justiţiei, mai ales pentru a acţiona, în limitele competenţei, în vederea combaterii criminalităţii organizate şi a traficului de persoane. Am acceptat de principiu propunerea, cu condiţia de a-mi fi asigurată independenţa deplină în exercitarea mandatului şi, de asemenea, ca Preşedintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru că nu doresc ca ministerul să devină subiect de dispute politice şi electorale între palate, ci discutiile publice să fie pe găsirea de soluţii pentru problemele din justiţie", a scris judecătoarea pe Facebook.

"Pe lângă problema traficului de persoane şi a criminalităţii, justiţia are probleme recurente ce nu au fost soluţionate, cum sunt cele legate de resursele umane şi infrastructura sau de supraaglomerarea instanţelor şi parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate. Sunt deschisă să colaborez, în ipoteza în care Presedintele e de acord cu numirea, atât cu toţi factorii decizionali, cât şi cu toţi cei interesaţi, pentru a avea o justiţie independentă, eficientă şi respectată în România, astfel încât cetăţeanul să vadă ca drepturile şi libertăţile sale sunt respectate şi protejate", a mai transmis Dana Gîrbovan.

Reacţii împotrivă

Nominalizarea a stârnit rapid reacţii de protest din partea altor asociaţii ale magistraţilor şi a opoziţiei. Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu dea curs propunerii Guvernului de a o numi pe judecătoarea Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției.

Cele două asociații ale magistraților arată că „această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției”.

În plus, „numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită ca decredibilizând iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public ca fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților”.

Prima reacție politică la nominalizarea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției a venit de la președintele USR, Dan Barna, care îi cere lui Klaus Iohannis să nu accepte numirea. Barna afirmă că Dana Gîrbovan "a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai 'reformei' inițiate de Dragnea și Iordache în justiție, în favoarea penalilor din politică". Și Vlad Voiculescu, unul dintre liderii PLUS, a reacționat, acuzând că "Mafia profundă din PSD se regrupează. Cu Gîrbovan la Justiție, ne întoarcem în epoca luptei împotriva 'statului paralel' și a urii nedisimulate. Nici Dragnea, nici Nicolicea, nici Iordache nu și-au permis să vorbească și să urască așa cum urăște Gîrbovan."

Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, la rândul său, că, prin propunerile de miniștri anunțate vineri, PSD „rămâne în era Liviu Dragnea” și își „arată orientarea anti-occidentală”. Orban critică în special nominalizările pentru Ministerul Justiției și cea pentru funcția de vicepremier pe Economie: „Dana Gîrbovan s-a evidențiat prin apărarea unor condamnați precum Dan Voiculescu și prin critici vehemente la adresa luptei anticorupție”, iar „Iulian Iancu a fost cel care, prin toate acțiunile sale legislative a blocat investițiile în exploatarea de gaze de la Marea Neagră”, spune el într-un comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
.....
,,În lungul borș pe care l-a scris doamna Gârbovan despre ce va face ea dacă va fi ministru al Justiției - sper să nu...- nu este un cuvânt despre legislația masacrată de PSD, care a permis ca recidivistul Bunea Stancu să iasă din pușcărie după două luni, dintr-o condamnare de 44 de luni. Sfidări de acest tip nu pare să o preocupe pe doamna judecător. Birchall dorea să înăsprească condițiile de liberare condiționată. Gârbovan a abandonat proiectul, fiindcă asta ar însemna ca Dragnea să stea mai mult la pușcărie. E grețos efortul doamnei Gârbovan de a se prezenta drept independentă: doamnă, sunteți propusă și susținută de grupul infracțional denumit PSD, care până acum trei luni era condus de un infractor, nu ne mai mințiți în față!" Mircea Marian, editor la Newsweek Romania
Postat 26 August 2019, 13:47 de pinonel
.......
,,Știu un președinte care poate spune NU! Mai răspicat sau mai molcom, dar fără ezitări. Un președinte căruia Constituția României (dacă nu și legea morală din el) îi îngăduie să rămână demn. Oricât de năpăstuit ar fi, nu este cu putință ca Ministerul Justiției să devină ministerul hoților!" Mihai Șora, filozof
Postat 26 August 2019, 05:28 de pinonel
@re - Orice emanatie peseedita.....
Orice emanatie pesedista nu poate fi numai ceva rau pentru tara si oamenii care a mai ramas pe aceste meleaguri. Nimic bun nu mai poate iesi din aceasta organizatie criminala pentru tara si natiune. Actuala conducere este acelasi lucru doar ca lipsestre dracnea, in rest aceleasi personaje sinistre care au demolat Romnaia in ultimii 30 de ani. Suntem mai saraci si infinit mai indatotari ca acum 30 de ani, nimic nu s-a caldit, nimic nu s-a imbunatatit, statul s-a transformat intr-o caracatita criminala, indiferenta la nevoile cetateanului, paralela cu interesul romanilor, s-a format o casta privilegiata a bugetarilor care suge toata vlaga natiunii. Bugetarii, politia, procurorii sunt temelia statului "paralel" nesimtitor cu interesle celor ce platesc taxe si impozite, taxe si impozite care ar trebui sa fie baza financiara a dezvoltarii statului in schimb este doar o sursa de imbogatire continua a celor din statul paralel: bugetari, politie, procurori, parlamentari, guvernati! Problema este ca acestia(bugetari, politisti, jandarmi, parlamentari, guvernati adica cei care doar consuma) sunt mult mai multi ca cei care produc(creeaza plus valoare), lucru nefiresc intr-un stat normal. Pe vremea lui ceasca la o populatie de 22.000.000 fara sisteme informatice erau cam 800.000 acum la o populatie 19.000.000 sunt 1.400.000 cand respectand doar o regula de trei simpla ar trebui sa fie maxim 600.000 si tinand cont de miliardele investite in sistemele informatice nu ar trebui sa depaseasca 400.000. Vedeti(simtiti) diferenta? Sigur ca da, caci o platiti zi de zi cand va platiti taxele sai impozitele care ajung intr-o gaura neagra, fara fund! Garbova, Birchall,... ce mai conteaza, cat mai conteaza pesedistii au un singur scop: sa se salveze cu hotii cu tot, in rest dupa ei potopul!
Postat 25 August 2019, 19:55 de scortosul
Orice emanatie pesdedista...
orice emanatie pesedista nu poate fi numai ceva rau pentru tara si oamenii care a mai ramas pe aceste meleaguri. Nimic bun nu mai poate iesi din aceasta organizatie de criminala pentru tara si natiune. Actuala conducere este acelasi lucru doar ca lipsestre dracnea, in rest aceleasi personaje sinistre care au demolat Romnaia in ultimii 30 de ani. Suntem mai saraci si infinit mai indatotari ca acum 30 de ani, nimic nu s-a caldit, nimic nu s-a imbunatatit, statul s-a transformat intr-o caracatita criminal, indiferenta la nevoile cetateanului, paralela cu unteresul romanilor, s-a format o casta privilegiata a bugetarilor care suge toata vlaga natiunii. Bugetarii, politia, procurorii sunt temelia statului "paralel" nesimtitor cu interesle celor ce platesc taxe si impozite, taxe si impozite care ar trebui sa fie baza financiara a dezvoltarii statului in schim este doar o sursa de imbogatire continua a celor din statul parallel: bugetari, politie, procurori, parlamentari, guvernati! Problema este ca acestia(bugetari, politisti, jandarmi, parlamentari, guvernati adica cei care doar consuma) sunt mult mai multi ca cei care consuma, lucru nefiresc intr-un stat normal. Pe vremea lui ceasca la o populatie de 22.000.000 fara sisteme informatice erau cam 800.000 acum la 19.000.000 sunt 1.400.000 cand respectand doar o regula de trei simpla ar trebui sa fie maxim 600.000 si tinand cont de miliardele investite in sistemele informatice nu ar trebui sa depaseasca 400.000. Vedeti(simtiti) diferenta? Sigur ca da, caci o platiti zi de zi!
Postat 25 August 2019, 19:47 de scortosul
Felicitări doamnei Gârbovan
Ana Birchal o #rezistentă împuțită nici măcar nu avea ce căuta în guvern darmite ca ministru de justiție!!!
Postat 25 August 2019, 13:41 de Adrian1965
@ nealiniat...
Caracterizarea ta!!?? Ce argument mai bun vrei, decat modul securistoid de a te exprima ... !??De fapt,dna magistrat va sti foarete bine,daca doreste ,sa se apere,sa iti devoaleze pseudonimul, pentru ati putea demonstra/sustine in voie "argumentele",care ar incriminao.
Postat 23 August 2019, 22:19 de platona
@platona
Ia de-aici !AMASP 3 ore · După Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, Dana Gârbovan ne arată cum se construiește o carieră de succes din funcția de magistrat. Redăm mai jos câteva din puzderia de cugetări ”obiective”, ”dezinteresate”, ”fără iz politic” ale acesteia: 1. GRECO ”ignoră cu bună știință lucruri evidente, nu face altceva decât să dovedească, o dată în plus, subiectivismul și/sau superficialitatea experților (…) în redactarea acestor rapoarte.” 2. ”Propunerea Președintelui Klaus Iohannis de a include problema justiției într-un «acord/pact national» pe care să-l semneze toate partidele, este pur și simplu demagogie și folosirea – pentru a câta oară? – a subiectului justiției în scop electoral și populist”. 3. Ambasadele și reprezentanții Uniunii Europene, ”cu toții au aplaudat «progresele» făcute cu prețul prejudicierii independenței justiției, prin intruziunea SRI-ului în actul de justiție…” asta deși nu e lămurit încă de comisiile de specialitate din parlament ”în ce a constat, în concret, implicarea lucrătorilor SRI în dosarele penale…” . 4. ”Aceste cuvinte ale Papei Francisc sunt mai actuale ca oricând în România de azi, în care românii au votat la referendum ca o categorie de oameni să fie excluși de la iertare în mod absolut, anulând astfel învățătura de bază a creștinismului. ” , ”Când presa vremii și intelectualii de mucava aduceau osanale ideologiei socialiste, lăudând marile realizări ale comunismului, o mână de episcopi și preoți au avut curajul să critice, fie prin predici, fie prin scrisori pastorale, comunismul ca ideologie anti-umană. (…) Greco-catolic sau nu, exemplul episcopilor martiri greco-catolici este un model de curaj și eroism de a sta drept și, indiferent de opinia majorității, a rosti adevărul cu orice preț.” 5. ”Numărul mare de dosare ce vizau magistrați, instrumentate de DNA, coroborat cu faptul că o parte însemnată din aceste dosare au fost deschise din oficiu, precum și cu durata îndelungată a urmăririi penale, prezintă suficiente elemente pentru a conclude că aceste dosare au reprezentat, într-adevăr, o presiune pusă pe magistrați.” Unii probabil s-ar putea întreba dacă propunerea pentru funcția de ministru al justiției chiar consideră că organizațiile internaționale sunt superficiale și ar trebui ignorate, dacă te poți adresa președintelui republicii cu termeni precum ”demagog” și ”populist”, dacă cetățenii pot fi împărțiți în buni și răi creștini în funcție de cum au votat la referendum cu privire la amnistierea/gratierea faptelor de coruptie, dacă poți să ieși cu informații nedocumentate despre numărul de dosare vizându-i pe magistrați și modul de constituire a acestora fără să îți ceri scuze după ce afirmațiile tale au fost infirmate sau dacă poți utiliza cu titlu de adevăr diferite teorii ale conspirației? Ar putea să apară și întrebarea legitimă cu privire la cine sunt martirii zilelor noastre din magistratură și din Parlamentul României, din sfera politică, deținătorii adevărului, care stau drepți cu orice preț, în ciuda opiniei majorității populației, în ciuda presei vremii și a intelectualilor de mucava? Numirea doamnei judecător Dana Gârbovan în funcția politică de ministru al justiției e meritată și lămuritoare asupra zbaterilor acesteia de ceva vreme încoace. Pierderea mare este pentru UNJR care va rămâne astfel fără membri.
Postat 23 August 2019, 21:57 de nealiniat
@platona
Mi-as fi insusit ,,caracterizarea '' daca ai fi sustinut-o cu argumente.Din pacate cred ca ti-ai facut autoportretul !Dupa cum o lauzi pe * te-ai inspirat din ,,interventiile publice'' de la antena 3 si rtv,media reprezentata cu brio de ,,jurnalisti'' ,,de bun simt'' si mai ales,,transanti'' !
Postat 23 August 2019, 21:48 de nealiniat
Sa fie intr-un ceas bun !Tot respectul pentru atituidinea transanta,de bun simt, asumata ,cu ocazia fiecarei interventii publice.
@nealiniat la ce anume ? * asta este arumentul tau forte ? Slogane securisteoide rasuflate ,practicate de fosti securisti,acum pensionari,nelinbistiti si suferinzi, acum fara obiectul muncii,atat de apreciata de partidul unic....Nealiniat ? Eu zic,alienat cu acte in regula,dar si fara cei 7 ani de acasa.
Postat 23 August 2019, 21:17 de platona
o ...
care ,,conduce'' o uniune de trei judecatori,care a sustinut OUG 13 !
Postat 23 August 2019, 18:16 de nealiniat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON