Considerat cel mai mare muzician român de rock, Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx, care făcea furori în România până cu 40 de ani în urmă fără ca ecourile să se fi stins de atunci, a explicat marţi, în sala mică a Primăriei Oradea, motivele pentru care după atâta amar de vreme cântă în România tocmai în oraşul de pe Criş, împreună cu Pasărea Colibri, într-o formulă care, dacă Florian Pittiş nu s-ar fi dus, era cu adevărat completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Teo Boar.
Ceea ce era anunţat ca o conferinţă de presă în avanpremiera concertului extraordinar de miercuri seară, de la Filarmonică, s-a transformat într-o serie de istorisiri frumoase, pe cât de pline de nostalgie, pe tot atât de îmbelşugate în umor, ale muzicienilor invitaţi de Primărie să cânte în cadrul Festivalului Toamna Orădeană.
Oradea, invidiată
După ce au fost primiţi de primarul Ilie Bolojan, cei cinci muzicieni au apărut în faţa jurnaliştilor însoţiţi de viceprimarul Ovidiu Mureşan, primul lor impuls fiind de a mărturisi că simt şi ei că sunt protagoniştii unui eveniment cu totul special pentru iubitorii muzicii româneşti, unul pentru care - de altfel - orădenii sunt invidiaţi de cunoscătorii din celelalte zone ale ţării.
"Ne bucurăm extraordinar de tare pentru invitaţia pe care ne-a făcut-o Primăria Oradea la acest spectacol absolut special dat fiind că îl vom avea pe scenă pe Dan Andrei Aldea", a spus Baniciu, adăugând că "foarte mulţi prieteni din Bucureşti au vrut să închirieze un autocar cu care să vină la Oradea să vadă minunea", fiind completat apoi de tizul său, Mircea Vintilă, care a confirmat, la rându-i: "Multă lume m-a sunat şi m-a întrebat "Da' sigur vine Dan Andrei Aldea?", pentru că toată lumea este curioasă dacă se întâmplă cu adevărat aşa ceva..."
Mulţumită soţiei şi unui prieten insistent
Cum de-a fost posibil ca muzicianul care imprima trupei Sfinx forţa propriei personalităţi, iar apoi îşi punea amprenta pe întreaga muzică rock-folk din România anilor '70 să concerteze tocmai la Oradea? "Voi cânta aici deoarece familia soţiei este din Oradea şi mă simt, practic, ca acasă. Şi în inimă mă simt acasă aici, pentru că şi familia dinspre mama se trage tot de aici, din zona Salonta - Tinca. Am şi un unchi care era directorul Fabricii de Blănuri, cel puţin aşa se lăuda el, că poate a fost portar...", a povestit Dan Andrei Aldea.
Revenind la un ton serios, Aldea a remarcat rolul decisiv al insistenţei cu care impresarul Florin Budeu l-a tot ademenit în ultimii ani, în fiecare vară, când oprea la Munchen, oraşul adoptiv al muzicianului. "Acum s-a întâmplat că a fost cu ocazia concertului Pasărea Colibri, vechi prieteni, şi am vrut să cânt cu ei...".
Dincolo de plăcerea de a cânta cu prietenii de la Pasărea Colibri, reîntâlnirea cu Oradea i-a produs lui Aldea şi o impresie pozitivă în plan strict personal, el măgulind locuitorii oraşului datorită amintirilor de civilitate cu care va pleca de aici. "Oradea m-a impresionat plăcut. Am bătut tot oraşul cu piciorul, dintr-un capăt în celălalt, şi am avut suprize foarte plăcute, de la oameni care au fost foarte săritori şi foarte politicoşi, chiar dacă nu mă cunoşteau şi nu ştiau cine sunt", a spus Aldea.
Repertoriu după public
Întrebat de jurnalişti ce vor cânta miercuri seară pe scena Filarmonicii, muzicienii au spus că încă nu au decis, după cum nici nu au repetat împreună, pentru a oferi publicului prospeţime, dar au stabilit, totuşi, câteva piese care nu vor lipsi din repertoriu.
"Încă nu ştiu foarte bine, dar o să cânt câteva piese din vechile cântece ale Sfinx - "Om bun", "Brad bătrân", "Din nou acasă", plus alte câteva care mi-au marcat drumul artistic... O să cânt la chitară, la claviatură, la vioară, la blockflote... Tot concediul pe care l-am petrecut în Italia nu am făcut decât să mă pregătesc pentru acest concert", a spus Dan Andrei Aldea.
"Nu ştim niciodată precis dinainte repertoriul, va fi şi în funcţie de spectatori, pentru că şi spectatorii fac parte din spectacol", a explicat Mircea Vintilă. "Poezie plus muzică, în limba română", a sintetizat la rându-i Mircea Baniciu.
O excepţie pentru o excelenţă
La capătul a două ore, de-a lungul cărora artiştii au povestit numeroase episoade din carierele lor, conferinţa de presă a luat sfârşit cu un moment protocolar, viceprimarul Ovidiu Mureşan înmânându-i lui Dan Andrei Aldea o diplomă de excelenţă ca semn de preţuire, gest excepţional având în vedere că de câţiva ani municipalitatea oferă această distincţie doar personalităţilor autentice. De altfel, muzicianul a apreciat, vizibil emoţionat, acest gest: "Mă simt onorat, sunt foarte onorat, o spun cu toată seriozitatea, şi pentru diploma asta, şi pentru oraşul Oradea".
De asemenea, reprezentantul municipalităţii a oferit şi componenţilor trupei Pasărea Colibri un cadou care nu doar să le amintească de Oradea, ci să îi şi determine să revină aici de cât mai des - câte un tablou înfăţişând Piaţa Unirii la început de secol XX.
Concertul Dan Andrei Aldea şi Pasărea Colibri este programat în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii din Oradea joi, 8 octombrie, cu începere de la ora 20.00, dar este sold-out, toate biletele fiind vândute încă de la finele lunii trecute.
Reprezentanţii Primăriei au explicat că deşi au încercat programarea acestuia în sala de spectacole a Teatrului Regina Maria, care în mod evident are o capacitate mai mare, nu au reuşit acest lucru, din cauza opoziţiei conducerii Teatrului Szigligeti, care îşi "cedase" deja dreptul de a folosi sala pentru desfăşurarea Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea. Şi, după cum se vede, nu a mai făcut încă o "concesie" publicului românesc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.