URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
08 Februarie 2018, 15:51

"D’ale porcului": Festival cu toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, în parcarea ERA Park Oradea

'D’ale porcului': Festival cu toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, în parcarea ERA Park Oradea Pentru cei care n-au asistat la vreo tăiere de porc la ţară, organizatorii festivalului "D'ale porcului" pregătesc şi anul acesta să pârjolească un porc în faţa spectatorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea va găzdui, pe 17 februarie, ediţia a IV-a a Festivalului-concurs "D’ale porcului", în cadrul căruia mai multe comune din judeţ se vor întrece în prepararea unor produse tradiţionale din porc precum toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări.

Concursul de preparare tradiţională a porcului are ca scop promovarea tradiţiilor populare. Anul acesta vor concura 22 de echipe, respectiv Sânmartin, Oşorhei, Pomezeu, Căbeşti, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuţ, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girişu de Criş, Dobreşti, Sântandrei, Nojorid, Borş, Răbăgani, Avram Iancu, Săcuieni, Toboliu, Drăgăneşti, Şinteu.

Acestora li se adaugă două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Biharugra şi Körösnagyharsány - înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din Oradea, cea a Ocolului Silvic "Sfânta Maria".

La ediţia a IV-a vor echipele vor fi formate din cel mult şase persoane. Un juriu format din bucătari, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai organizatorilor va stabili, separat, cine a făcut cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin. De asemenea, se va acorda şi un premiu pentru cea mai bună palincă adusă de concurenţi.

Vizitatorii festivalului "D’ale porcului" vor putea gusta din bunătăţi. La această ediţie, intrarea în zona festivalului va fi condiţionată de achiziţionarea unui tichet de masă în valoare de 15 lei. Cu acest tichet, vizitatorul va primi, de la standul preferat, o farfurie cu bunătăţi din porc.

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi actorul, rapsodul şi omul de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca "Văru’ Săndel". Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor,  precum şi invitaţi speciali.

Şi anul acesta, evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’Art, reprezentată de Nicolae Pop, şi de Asociaţia Firmelor Bihorene. "D’ale porcului" are mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă, adică porcii din care urmează să se pregătească bucatele tradiţionale.

Între parteneri se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Asociaţia Comunelor din România.


Programul festivalului D’ale Porcului:

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

08.30-16.00 Prelucrare porc

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţ şi caltaboş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

13.30-14.30 Recital "Văru’ Săndel"

10.00-16.00 Spectacol folcloric

Festivitate de premiere

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON