URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
17 Februarie 2018, 13:49

D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)

Pentru al patrulea an consecutiv, în parcarea complexului comercial ERA Park are loc, sâmbătă, festivalul-concurs D’ale porcului, în cadrul căruia 22 de primării din Bihor, dar şi din două judeţe maghiare vecine şi una a Ocolului Silvic Sfânta Maria, se întrec în prepararea de mâncăruri din carnea unor porci proaspăt tăiaţi.

Pălincă înainte de orice

Aşa cum se face la tăiatul porcului, munca a început de dimineaţă. De la răsăritul soarelui, echipele înscrise în concurs au pornit focurile şi au început să gătească toroşul, cârnaţii, caltaboşii şi jumările. Totodată, rapid s-a dat startul şi primului concurs al zilei: cea mai bună pălincă. Fiecare comună s-a lăudat, fireşte, că are pălinca perfectă, iar juriul, format din reprezentanţi ai organizatorilor, n-a avut o misiune uşoară.

Deşi n-a fost membru al juriului, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a recunoscut, la deschiderea oficială a evenimentului, că nici el n-a scăpat de degustări. "Am gustat de la 8 comune şi tuturor le-am spus că vor câştiga", a zis, glumind, Pásztor.

Pentru că ştiu că nu pot convinge doar prin gustul bun al preparatelor, unele echipe s-au pregătit ca de o mare sărbătoare. De pildă, standurile comunelor Sînmartin şi Sântandrei au fost atent dichisite, cu ştergare şi oale de lut. Localnicii din Sînmartin au adus în plus şi plăcinte, prăjituri şi cozonaci, bunătăţi rapid devorate de vizitatori, iar cei din Sântandrei au plusat cu răcituri în care au scris, din morcovi, numele comunei, dar şi cu un purcel de lapte pregătit la proţap, iar un altul la un cuptor improvizat. Uitându-se la ei, aproape că n-a fost vizitator care să nu "zâmbrească"...

De asemenea, la fiecare stand s-au oferit, gratuit, gustări tradiţionale: slănină, cârnaţi, jumări şi, fireşte, roşii, ceapă ori murături.

Porc... din coteţul paralel!

Ca în fiecare an, amfitrion al evenimentului este Alexandru Pop, cunoscut drept Văru’ Săndel, ajutat de orădeanca Giorgiana Zăgrean. Plin de glume, Văru’ Săndel, care s-a autointitulat "naşul festivalului", a explicat şi de ce în Bihor un concurs de tăiat porcul se ţine la două luni după Crăciun: "A fost Valentine’s Day săptămâna asta şi aşa s-a întâmplat, că românul n-a ştiut cum să sărbătorească, aşa că a tăiat porcul".

Tot cu multe glume a asezonat Văru’ Săndel şi unul din momentele aşteptate ale festivalului: pârjolirea unui porc. Îndeosebi pentru copiii care n-au văzut niciodată o astfel de scenă, primarul comunei Pomezeu, Ioan Şora, a pârjolit exclusiv cu paie un porc, arătând cum făceau, pe vremuri, bunicii ori străbunicii lor. Momentul i-a impresionat pe pici: mulţi dintre ei n-au scos o vorbă văzând cum "arde porcul"...

În acelaşi timp, spre amuzamentul adulţilor puşi la curent cu actualitatea politică, întrebat de unde are porcul pe care îl pârjoleşte, Şora a răspuns franc: "Din coteţul paralel!".

Comune prietene

La concursul din Oradea participă şi două echipe din Ungaria: Biharugra şi Körösnagyharsány, comune înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu. De altfel, edilii bihoreni şi-au invitat omologii la festival întrucât de ani buni colaborează şi sărbătoresc împreună diferite evenimente.

"Legătura dintre Körösnagyharsány şi Girişu de Criş e din 1997, în 26 august a fost prima întâlnire, am trecut frontiera şi ne-am întâlnit în satul Cheresig, atunci era comuna Toboliu. De atunci am păstrat legăturile. Acum i-am chemat pentru că avem un punct de trecere deschis în fiecare sâmbătă între Körösnagyharsány şi Cheresig şi am zis că trebuie să vină", a explicat primarul din Toboliu, Pavel Maier.

La fel, primarul Ioan Paşca, din Girişu de Criş, a precizat că vecinii de peste graniţă sunt prieteni vechi ai comunelor bihorene şi că de fiecare dată când au o sărbătoare invită şi omologii din Bihor.

"Datorită relaţiei foarte bune şi vechi cu primarii din Girişu de Criş şi din Toboliu, am zis că trebuie să venim măcar să vedem festivalul, dar până la urmă şi participăm în concurs. Este foarte important să fim apropiaţi, să ne întâlnim cât de des putem", a precizat şi primarul din Körösnagyharsány, Makra Tibor.

Şi localnicii din Körösnagyharsány prezenţi la Oradea au lăudat festivalul, dar au făcut şi comparaţii între produsele bihoreneşti şi cele ungureşti. "Unele sunt similare, dar multe produse sunt foarte diferite. La noi cârnaţii sunt mai picanţi, toroşul e foarte picant, caltaboşii au foarte multă ceapă", a spus Zoltan, un târg-mureşean stabilit de ani buni în Ungaria şi venit sâmbătă la "D’ale porcului".

Premii pentru cei mai buni

Vremea bună de sâmbătă i-a determinat şi pe orădeni să ia masa la festivalul de la ERA Park. La prânz, sute de oameni "roiau" în jurul standurilor, încercând să se decidă ce să mănânce. Orice porţie de mâncare costă 15 lei, bani pe care vizitatorii trebuie să-i plătească de la intrarea la festival.

Pe lângă mâncare şi băutură, orădenii găsesc aici şi produse precum untură la borcan, murături ori miere. În plus, întreaga zi, pe scena anume amplasată vor urca dansatori şi cântăreţi de muzică populară.

Desigur, cea mai mare întrebare la festivalul-concurs este cine va fi echipa câştigătoare. După ce doi ani la rând trofeul l-a luat Primăria Sântandrei, rămâne de văzut care va fi rezultatul din 2018. Cert este că, pe lângă premiul cel mare, se vor mai acorda premii pentru cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’Art, reprezentată de Nicolae Pop, şi de Asociaţia Firmelor Bihorene. "D’ale porcului" are mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă, adică porcii din echipele pregătesc bucatele tradiţionale. Între parteneri se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Asociaţia Comunelor din România.

UPDATE:

În acest an, marele trofeu al festivalului a fost câştigat de echipa comunei Sînmartin, condusă de viceprimarul Ştefan Patroc şi de primarul Cristian Laza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0186 RON
  • 1 EUR = 4.8742 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON