URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2018, 20:37

"Dacii de la munte, dacii de la câmpie", la Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, a fost vernisată, marţi, o nouă expoziţie, temporară, de istorie şi civilizaţie. Este vorba despre circa 90 de piese, de la cuie, scoabe, ţinte, până la elemente ceramice - cioburi sau vase reconstituite, elemente caracteristice diferitelor părţi ale civilizaţiei dacilor de pe teritoriul actual al României.

La vernisaj au luat parte atât reprezentanţi ai instituţiei gazdă, cât şi ai partenerilor, aceasta fiind o expoziţie itinerantă, prezentă în trecut şi în alte oraşe. Cuvântul de salut a fost rostit de directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, aceasta arătând că expoziţia este prima de tip interinstituţional organizată de la înfiinţarea complexului muzeal.

Prezenţa expoziţiei la Oradea a fost posibilă în urma colaborării dintre Muzeul Castelului Corvinilor, reprezentat de managerul Sorin Tincu, cu Universitatea de Vest din Timişoara, reprezentată de profesorul Dorel Micle şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, reprezentată astăzi de arheologul Vasile Ferencz.

Acesta din urmă a făcut prezentarea expoziţiei, arătând că "am încercat să acoperim o gamă cât mai largă de activităţi ale dacilor". Exponatele pot fi văzute în două încăperi, de la stânga la dreapta, începând de la piesele legate de agricultura dacilor, apoi meşteşugurile, în special ceramica şi prelucrarea bronzului.

"Dintre activităţile dacilor, importante sunt şi cele privind prelucrarea materiilor dure animale, nu doar oase şi coarne, dar şi dinţii şi cochiliile de melci, materii prime pentru podoabe. Interesante sunt tehnicile de construcţii, ceramica - avem aici ceramica de curte de la Grădiştea Muncelului. Avem şi o vitrină cu obiecte de zi cu zi ale dacilor şi ne-am referit şi la relaţiile dacilor cu alte civilizaţii - relaţiile internaţionale dacă vreţi - din care rezultau diferite obiecte de import. Expoziţia se încheie cu spiritualitatea, modul în care se manifesta cultul", a explicat Vasile Ferencz.

Expoziţia va putea fi vizitată la etajul întâi al Cetăţii, până pe 15 mai, în baza biletului de vizitare valabil pentru întreg muzeul. În cadrul Săptămânii Altfel, şcolile care vor organiza vizite cu elevii la Muzeul Oraşului Oradea vor beneficia de bilete de intrare de un leu pe persoană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON