În cadrul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, a fost vernisată, marţi, o nouă expoziţie, temporară, de istorie şi civilizaţie. Este vorba despre circa 90 de piese, de la cuie, scoabe, ţinte, până la elemente ceramice - cioburi sau vase reconstituite, elemente caracteristice diferitelor părţi ale civilizaţiei dacilor de pe teritoriul actual al României.
La vernisaj au luat parte atât reprezentanţi ai instituţiei gazdă, cât şi ai partenerilor, aceasta fiind o expoziţie itinerantă, prezentă în trecut şi în alte oraşe. Cuvântul de salut a fost rostit de directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, aceasta arătând că expoziţia este prima de tip interinstituţional organizată de la înfiinţarea complexului muzeal.
Prezenţa expoziţiei la Oradea a fost posibilă în urma colaborării dintre Muzeul Castelului Corvinilor, reprezentat de managerul Sorin Tincu, cu Universitatea de Vest din Timişoara, reprezentată de profesorul Dorel Micle şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, reprezentată astăzi de arheologul Vasile Ferencz.
Acesta din urmă a făcut prezentarea expoziţiei, arătând că "am încercat să acoperim o gamă cât mai largă de activităţi ale dacilor". Exponatele pot fi văzute în două încăperi, de la stânga la dreapta, începând de la piesele legate de agricultura dacilor, apoi meşteşugurile, în special ceramica şi prelucrarea bronzului.
"Dintre activităţile dacilor, importante sunt şi cele privind prelucrarea materiilor dure animale, nu doar oase şi coarne, dar şi dinţii şi cochiliile de melci, materii prime pentru podoabe. Interesante sunt tehnicile de construcţii, ceramica - avem aici ceramica de curte de la Grădiştea Muncelului. Avem şi o vitrină cu obiecte de zi cu zi ale dacilor şi ne-am referit şi la relaţiile dacilor cu alte civilizaţii - relaţiile internaţionale dacă vreţi - din care rezultau diferite obiecte de import. Expoziţia se încheie cu spiritualitatea, modul în care se manifesta cultul", a explicat Vasile Ferencz.
Expoziţia va putea fi vizitată la etajul întâi al Cetăţii, până pe 15 mai, în baza biletului de vizitare valabil pentru întreg muzeul. În cadrul Săptămânii Altfel, şcolile care vor organiza vizite cu elevii la Muzeul Oraşului Oradea vor beneficia de bilete de intrare de un leu pe persoană.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.