URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Martie 2018, 20:37

"Dacii de la munte, dacii de la câmpie", la Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, a fost vernisată, marţi, o nouă expoziţie, temporară, de istorie şi civilizaţie. Este vorba despre circa 90 de piese, de la cuie, scoabe, ţinte, până la elemente ceramice - cioburi sau vase reconstituite, elemente caracteristice diferitelor părţi ale civilizaţiei dacilor de pe teritoriul actual al României.

La vernisaj au luat parte atât reprezentanţi ai instituţiei gazdă, cât şi ai partenerilor, aceasta fiind o expoziţie itinerantă, prezentă în trecut şi în alte oraşe. Cuvântul de salut a fost rostit de directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, aceasta arătând că expoziţia este prima de tip interinstituţional organizată de la înfiinţarea complexului muzeal.

Prezenţa expoziţiei la Oradea a fost posibilă în urma colaborării dintre Muzeul Castelului Corvinilor, reprezentat de managerul Sorin Tincu, cu Universitatea de Vest din Timişoara, reprezentată de profesorul Dorel Micle şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, reprezentată astăzi de arheologul Vasile Ferencz.

Acesta din urmă a făcut prezentarea expoziţiei, arătând că "am încercat să acoperim o gamă cât mai largă de activităţi ale dacilor". Exponatele pot fi văzute în două încăperi, de la stânga la dreapta, începând de la piesele legate de agricultura dacilor, apoi meşteşugurile, în special ceramica şi prelucrarea bronzului.

"Dintre activităţile dacilor, importante sunt şi cele privind prelucrarea materiilor dure animale, nu doar oase şi coarne, dar şi dinţii şi cochiliile de melci, materii prime pentru podoabe. Interesante sunt tehnicile de construcţii, ceramica - avem aici ceramica de curte de la Grădiştea Muncelului. Avem şi o vitrină cu obiecte de zi cu zi ale dacilor şi ne-am referit şi la relaţiile dacilor cu alte civilizaţii - relaţiile internaţionale dacă vreţi - din care rezultau diferite obiecte de import. Expoziţia se încheie cu spiritualitatea, modul în care se manifesta cultul", a explicat Vasile Ferencz.

Expoziţia va putea fi vizitată la etajul întâi al Cetăţii, până pe 15 mai, în baza biletului de vizitare valabil pentru întreg muzeul. În cadrul Săptămânii Altfel, şcolile care vor organiza vizite cu elevii la Muzeul Oraşului Oradea vor beneficia de bilete de intrare de un leu pe persoană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON