URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2018, 12:20

Dacă România se califica la Mondiale...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...

Dacă România se califica la Mondiale s-ar fi vândut de trei ori mai multă bere şi de cinci ori mai multe seminţe. Campaniile de publicitate ne-ar fi sufocat, iar sigla naţionalei s-ar fi găsit pe orice obiect de vânzare. Ne-am fi adunat în centru să vedem meciurile României, după care am fi băut de bucurie sau de necaz. Dacă România se califica la Mondiale şi ar fi jucat sfertul de finală cu Brazilia sau cu Belgia, probabil la Festivalul Medieval din Oradea ar fi rămas vineri seara doar menestrelii şi zidurile Cetăţii, căci toată lumea ar fi fugit la meci.

Dacă România se califica la Mondiale, patriotismul ar fi atins noi culmi în ţara noastră de glorii şi de dor. Culorile sfinte ale tricolorului s-ar fi afişat la ferestre, pe maşini, pe tricouri, pe feţe şi oriunde vezi cu ochii. Imnul s-ar fi cântat din fotoliu, cu berea în mână şi ţigara în colţul gurii, dar cu inima bătând puternic româneşte. Cel mai probabil, codul roşu de monarhie s-ar fi instituit din nou, după ce Regele Hagi ar fi fost pomenit mai ceva ca la mondialul din '94.

Dacă România se califica la Mondiale, românii şi-ar fi demonstrat din nou personalitatea duală. Jocul tricolorilor ne-ar fi plimbat pe axa speranţă-deziluzie în doar 90 de minute. De la "Haideţi, băieţi, sunteţi cei mai buni!" şi "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!" la "Asta e, mai mult nu putem" şi "N-ai cu cine, ăştia nu-s fotbalişti!", trăirile şi părerile noastre faţă de noi înşine ne-ar fi arătat încă o dată cine suntem şi de ce nu ne merge bine.

Dar România nu s-a calificat la Mondiale, aşa că realitatea s-a aşezat singură la locul ei: am băut mai puţină bere, am cântat imnurile altora, am urmărit partidele fără patimi şi încrâncenări, naţionala României a rămas cu golaverajul intact, patriotismul a plecat în concediu la Techirghiol, Codul Penal a fost remixat de DJ Daddy & Co şi aşteaptă să devină hit, iar Bodolan, Vintilă, Aldea şi Baniciu au fondat, vineri seara, cea mai efemeră trupă din istoria muzicală a României - Pasărea Folk. A dat din aripi doar câteva minute, timp în care cei patru au intonat Cântecul Bufonului.

Cupa Mondială e aproape de final. Cineva o va câştiga, cu siguranţă. Aici, departe de lumea mare, noi rămânem trişti ca nişte bufoni în afara orelor de program şi pierdem mereu. Pierdem toţi, chiar şi cei care cred acum că au câştigat. Hai România!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
anul Centenarului
Dacă România se califica "sorbo..." nu ar fi scris "cea mai efemeră..."! De ce? Pentru că efemer nu are grad de comparatie! Sigur, nu toți DJ-ii(sorry, universitarii) stiu asta! Ne străduim să -i învățăm! PS: CRED că mă paște o suspendare?!
Postat 09 Iulie 2018, 21:08 de pisicarosievargata
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON