URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2018, 12:20

Dacă România se califica la Mondiale...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...

Dacă România se califica la Mondiale s-ar fi vândut de trei ori mai multă bere şi de cinci ori mai multe seminţe. Campaniile de publicitate ne-ar fi sufocat, iar sigla naţionalei s-ar fi găsit pe orice obiect de vânzare. Ne-am fi adunat în centru să vedem meciurile României, după care am fi băut de bucurie sau de necaz. Dacă România se califica la Mondiale şi ar fi jucat sfertul de finală cu Brazilia sau cu Belgia, probabil la Festivalul Medieval din Oradea ar fi rămas vineri seara doar menestrelii şi zidurile Cetăţii, căci toată lumea ar fi fugit la meci.

Dacă România se califica la Mondiale, patriotismul ar fi atins noi culmi în ţara noastră de glorii şi de dor. Culorile sfinte ale tricolorului s-ar fi afişat la ferestre, pe maşini, pe tricouri, pe feţe şi oriunde vezi cu ochii. Imnul s-ar fi cântat din fotoliu, cu berea în mână şi ţigara în colţul gurii, dar cu inima bătând puternic româneşte. Cel mai probabil, codul roşu de monarhie s-ar fi instituit din nou, după ce Regele Hagi ar fi fost pomenit mai ceva ca la mondialul din '94.

Dacă România se califica la Mondiale, românii şi-ar fi demonstrat din nou personalitatea duală. Jocul tricolorilor ne-ar fi plimbat pe axa speranţă-deziluzie în doar 90 de minute. De la "Haideţi, băieţi, sunteţi cei mai buni!" şi "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!" la "Asta e, mai mult nu putem" şi "N-ai cu cine, ăştia nu-s fotbalişti!", trăirile şi părerile noastre faţă de noi înşine ne-ar fi arătat încă o dată cine suntem şi de ce nu ne merge bine.

Dar România nu s-a calificat la Mondiale, aşa că realitatea s-a aşezat singură la locul ei: am băut mai puţină bere, am cântat imnurile altora, am urmărit partidele fără patimi şi încrâncenări, naţionala României a rămas cu golaverajul intact, patriotismul a plecat în concediu la Techirghiol, Codul Penal a fost remixat de DJ Daddy & Co şi aşteaptă să devină hit, iar Bodolan, Vintilă, Aldea şi Baniciu au fondat, vineri seara, cea mai efemeră trupă din istoria muzicală a României - Pasărea Folk. A dat din aripi doar câteva minute, timp în care cei patru au intonat Cântecul Bufonului.

Cupa Mondială e aproape de final. Cineva o va câştiga, cu siguranţă. Aici, departe de lumea mare, noi rămânem trişti ca nişte bufoni în afara orelor de program şi pierdem mereu. Pierdem toţi, chiar şi cei care cred acum că au câştigat. Hai România!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
anul Centenarului
Dacă România se califica "sorbo..." nu ar fi scris "cea mai efemeră..."! De ce? Pentru că efemer nu are grad de comparatie! Sigur, nu toți DJ-ii(sorry, universitarii) stiu asta! Ne străduim să -i învățăm! PS: CRED că mă paște o suspendare?!
Postat 09 Iulie 2018, 21:08 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON