URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2020, 07:59

Da... dar nu acum! Pandemia de Covid-19 a stricat planurile de căsătorie ale multor bihoreni

Da... dar nu acum! Pandemia de Covid-19 a stricat planurile de căsătorie ale multor bihoreni MIRI CU MASCĂ. Purtarea măştii este obligatorie în orice spaţiu public închis, adică inclusiv în sala cu grifoni din Cetate, singurul loc din Oradea unde se ţin cununii. Tocmai pentru ca viitorii mirii să se poată cununa fără măşti pe feţe şi cu mai mult de 8 invitaţi, peste 650 de bihoreni au cerut Primăriei să organizeze cununii în aer liber. Doleanţă acceptată, dar încă neonorată... (foto: Atelier Foto Film)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai emoţionantă zi devine şi cea mai aşteptată zi. La propriu! Pandemia provocată de coronavirus i-a obligat pe miri să amâne petrecerile de nuntă.

Cei mai curajoşi le-au reprogramat pentru toamnă sau iarnă, alegând chiar seri de luni sau de joi, dar mulţi au preferat să aştepte până anul viitor. Nu de alta, dar, şi dacă trece riscul îmbolnăvirilor, criza neaşteptată a golit buzunarele nuntaşilor...

Un stres în plus

După un an sau chiar doi de planuri, mirii care şi-au programat să se căsătorească în acest an privesc ştirile descumpăniţi. Habar nu au când şi cum vor putea să-şi celebreze cununia.

"Trebuia să ne căsătorim pe 15 mai, dar am reprogramat. Cununia civilă o vom face pe 14 iunie, iar petrecerea în noiembrie. Dacă la cununie va fi în continuare valabilă restricţia privind numărul de participanţi, nu e aşa mare problemă. Sperăm însă că petrecerea o vom putea organiza aşa cum am plănuit, chiar dacă am schimbat data", spune orădeanca Cristina Ştefan (foto).

Pregătirile au stresat-o mai mult decât îşi imagina. "M-am mai liniştit, pentru că am găsit o dată disponibilă la sală, într-o vineri, şi toţi furnizorii au fost OK şi au reprogramat. Dar, sincer, abia aştept să scap odată". Cristina se bucură că măcar n-a pierdut niciun leu plătit în avans pentru decoraţiuni, prăjituri, fotograf...

Plicuri "subţiri"

Norocul şi curajul mirilor stabilesc perioadele în care sunt amânate nunţile. "Majoritatea mirilor care aveau nunta programată până în iulie au reprogramat pentru sfârşitul acestui an. Din acest motiv vom avea nunţi inclusiv joi şi luni", spune Diana Marcu, administratoarea sălii de evenimente Opera.

În schimb, au amânat nunta pe anul viitor mirii care se tem că coronavirusul va fi un pericol şi în toamnă, cei care au invitaţi din străinătate şi vor să fie siguri că aceştia vor putea călători fără restricţii şi cei care se tem că, dacă ţin petrecerea în acest an, vor avea mai puţini invitaţi decât preconizau.

"Majoritatea mirilor cu care colaborez au amânat pe anul viitor, pentru că nimeni nu ştie cum va fi cu pandemia. În plus, în acest an este posibil ca mulţi oameni să nu aibă destui bani, pentru a merge la nunţi", spune organizatoarea de nunţi Melinda Rádi (foto). Or, decât să rişte să primească plicuri "subţiri", iar ei să n-aibă apoi cu ce plăti nunta, mirii preferă să mai aştepte.

Goana după săli mari

"Industria nunţilor" suferă crunt. Din martie, nicio petrecere nu a mai putut fi organizată, aşa că nicio sală de evenimente din Oradea nu şi-a mai deschis porţile. Ca într-un joc de domino, odată cu nunţile, "cad" şi furnizorii. "Decoratori, barmani, fotografi, cofetari, nimeni nu mai are de lucru. Unii dintre ei numai pentru nunţi lucrează. Situaţia nu e bună nici la sălile de evenimente, multe se tem de faliment", spune Melinda.

Cel mai greu o duc sălile mici, de care mulţi miri fug acum, căutând să rezerve săli mari, unde să poată ţine invitaţii la distanţă, dacă va fi nevoie. Misiunea lor nu e uşoară, însă. "Încă dinainte de pandemie, sala noastră avea programate nunţi şi pentru anul viitor aproape în întregime. Acum sunt şi mai puţine date disponibile", spune Simona Dume, managerul Armonia Venue, cea mai mare sală de evenimente din Oradea.

Aşadar, dacă omenirea va reuşi să stăpânească pandemia, anul 2021 va fi anul nunţilor...


CUNUNII CU RESTRICŢII
Vrem nunţi în aer liber!

După două luni în care nicio pereche nu şi-a putut uni destinele, oficierea cununiilor civile a fost reluată în Oradea pe 15 mai, când România a intrat în starea de alertă. Mai multe perechi de miri au spus deja "da" în sala cu grifoni din Cetate, dar în condiţii atipice: cu maximum 8 invitaţi, toţi cu măşti pe feţe, la fel ca mirii.

Pentru că aceste condiţii nu sunt tocmai prielnice, mai mulţi organizatori de evenimente i-au trimis primarului Ilie Bolojan o petiţie cu peste 600 de semnături, prin care cer oficierea de cununii în aer liber, fără măşti şi cu mai mulţi invitaţi. "Ideea i-a venit chiar unei viitoare mirese, ea ne-a mobilizat", spune Bella Vidican, iniţiatoarea petiţiei.

Doleanţa mireselor pare că a avut ecou. Directoarea Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, a cerut unui peisagist să identifice locul potrivit din Cetate pentru cununii în aer liber, iar Primăria urmează să-l amenajeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON