URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2021, 10:41

Cuvintele care omoară

Cuvintele care omoară (sursa foto: elle.ro, impact.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ieşirea publică recentă a actorului Dragoş Bucur pe tema pandemiei e similară cu cea a lui Dan Bittman de acum câteva luni. Amândoi au avut poziţii anti-mască, anti-vaccin, anti-sistem, ambii au bagatelizat boala care pe unii i-a ras, iar pe alţii i-a pus la lupte grele pentru supravieţuire. Ca un detaliu atenuator de vină, ambii îşi trag seva din industrii grav afectate de pandemie. Uşor de remarcat, nimeni din industria farmaceutică, medicală, a telecomunicaţiilor sau de la CFR nu a avut astfel de luări de poziţie în ultimul an.

Revoltele celor doi s-au transformat în scandaluri nu din pricina celor spuse, ci din cauză că muzicianul şi actorul sunt printre cele mai populare figuri publice din România, cu mulţi fani şi mulţi urmăritori pe reţelele sociale. Iar atunci când ai zeci de mii de abonaţi la postările tale publice, cuvintele spuse o pot lua la vale precum bulgărele de zăpadă, dărâmând totul în cale. Ce gândesc cei doi gândesc şi mulţi alţi semeni, care n-au însă zecile de mii de oameni care îi urmăresc, aşa că impactul este considerabil mai mic.

Întâmplările acestea mi-au amintit de una dintre cele mai importante lecţii pe care jurnalismul serios le predă de la începuturile sale. Aşa cum orice comunicator în masă ar trebui să ştie, cu cât publicul tău este mai mare, cu atât impactul mesajelor tale va fi şi el mai mare. În jurnalism, asta se traduce prin verificarea cât mai riguroasă a informaţiilor şi prudenţă în difuzarea celor cu "hibe" de veridicitate, iar în cazul comunicatorilor independenţi, VIP-uri cu audienţe generoase gen Bittman sau Bucur, ar trebui să se manifeste printr-o mai mare responsabilitate.

În acest proces de comunicare în masă, ceea ce crezi tu nu este cel mai important lucru din ecuaţie. Ceea ce contează în primul rând este efectul cuvintelor tale asupra publicului. Dragoş Bucur şi Dan Bittman au spus ceea ce credeau ei cu tărie (absolut normal şi necondamnabil), dar opiniile lor, în contextul actual şi ţinând cont de viralizarea rapidă, aproape peste puterea de asimilare logică a mesajelor, ar putea să facă rău tocmai audienţei care le soarbe fiece cuvinţel. Dacă unii oameni au luat decizia să nu mai poarte mască şi/sau să nu-şi facă vaccin în urma acestor postări, răul a fost deja făcut şi mai poate creşte.

Până la urmă, prin aceste ieşiri publice, amândoi artiştii au demonstrat că sunt şi ei oameni, cu limitele lor de rezistenţă în faţa marilor schimbări la care ne-a supus pandemia. Trăim vremuri ciudate, avem dubii cu privire la viitor, ne este frică şi mascăm teama asta în diverse feluri, uneori chiar prin revolta anti-sistem. Să cedăm e omeneşte. Dar nu cred că, atunci când eşti pe punctul să o iei la vale, te ajută cu ceva dacă mai tragi pe cineva după tine. Aşa că bine ar fi ca uneori să fim mai atenţi la ce spunem în public, indiferent câte albume am scos sau în câte filme am jucat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON