URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2015, 17:41

Curtea de Apel Oradea a mai anulat adeverinţele a trei elevi daţi afară de la Bac la Ştei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alţi trei absolvenţi de liceu din Ştei au pierdut dreptul de a se înscrie în acest an la facultate după ce, miercuri, Curtea de Apel Oradea le-a respins solicitarea de a suspenda decizia de eliminare de la Bacalaureat, aplicată de Inspectoratul Şcolar Bihor pe motiv de fraudă.

"Curtea de Apel Oradea a admis recursurile declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor pronunţate de Tribunalul Bihor pe care le-a casat şi, în consecinţă, a respins ca nefondate cererile de suspendare formulate în cauză de reclamanţii candidaţi Claudia Morar, Robert Bologa şi Vlad Farcaş", se arată în comunicatul transmis, miercuri, de Biroul de presă al instanţei.

Soluţia este definitivă şi este similară cu cea pronunţată, luni, în alte trei cazuri, privindu-i pe Larisa Lorena Popa, Adina Lorena Secui şi Sebastian Daniel Sălăgean, alţi trei foşti elevi de liceu din Ştei excluşi din examenul de Bacalaureat tot pentru fraudă.

În nici unul din cazuri, motivele avute în vedere de judecători la pronunţarea soluţiei nu au fost făcute publice, fiind aşteptate şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care se pregătesc acum să anuleze adeverinţele de absolvire a examenului de Bacalaureat emise pe numele a 48 de elevi, în baza cărora aceştia s-au înscris la facultate.

"Aşteptăm să vedem motivarea instanţei şi, în paralel, Inspectoratul Şcolar va solicita îndrumare şi de la Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte problema acelor adeverinţele de promovare a examenului de Bacalaureat. Unele au produs efecte, deoarece beneficiarii le-au folosit pentru a se înscrie la facultate", a explicat pentru BIHOREANUL consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Bihor, Teodora Mănoiu.

Încurcătura a fost generată de Tribunalul Bihor. Peste 50 de foşti elevi de la două licee din Ştei au deschis aici procese în care contestă măsura eliminării lor de la examen şi solicită anularea deciziei, procese care vor începe din această toamnă. Însă, în paralel cu aceste contestaţii, o parte dintre elevi au solicitat şi suspendarea efectelor procesului verbal de sancţionare până la finalizarea procesului de fond, iar în 48 de cazuri instanţa le-a dat deja câştig de cauză. Astfel, liceele au fost obligate să afişeze notele elevilor, să-i declare admişi sau respinşi şi, dacă au promovat, să le elibereze o adeverinţă pentru ca aceştia să se poată înscrie la facultate.

Cu toate că soluţia nu era definitivă, era executorie şi, ca urmare, obligatorie de aplicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON