URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2018, 17:20

Cursuri pentru fermieri: Direcţia Agricolă Bihor pregăteşte tractorişti, pomicultori şi ... manageri agricoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că la fotbal şi la agricultură se pricepe toată lumea. Complet fals. Un "meseriaş" nu se naşte, se pregăteşte! Direcţia Agricolă Bihor organizează cursuri de specialitate pentru a acoperi deficitul de personal specializat din domeniu şi a le oferi lucrătorilor din agricultură posibilitatea să muncească nu doar în ţară, ci şi în străinătate, folosindu-se de diplome recunoscute european.

"Foamea" de meseriaşi

Adevărul este că o mare parte din bihorenii care trăiesc din agricultură nu au nicio legătură cu domeniul, având diferite forme de pregătire profesională. Unii s-au făcut fermieri de nevoie, alţii din spirit antreprenorial, alţii de dragul pâmântului. Fără, însă, a avea şcoli sau temeinice cunoştinţe profesionale.

"După 2007, anul când România a fost acceptata ca membru al Uniunii Europene şi a apărut oportunitatea de a accesa fonduri de dezvoltare prin proiecte de finantare prin fonduri europene, se pune tot mai acut problema pregatirii profesionale şi a deţinerii de documente de calificare în domeniul agricol", se menţionează într-o informare a Direcţiei Agricole Bihor.

Având în vedere lipsa şcolilor profesionale de profil şi perioada lungă de pregătire pe care o presupune absolvirea unui liceu sau a unei facultăţi în domeniu, Direcţia Agricolă şi-a înfiinţat propriul compartiment de formare, prin care organizează cursuri de pregătire pentru personalul din agricultură.

Cursuri pentru fermieri

Conform evidenţelor instituţiei, în anii 2017 şi 2018 instituţia a organizat 6 cursuri de specialitate pentru circa 750 de lucrători în agricultură în domenii precum: tractorist, mecanic agricol, pomicultor, lucrător în cultura plantelor, în creşterea animalelor sau în gospodăria agroturistică.

Mai mult, începând din iunie 2018 Direcţia Agricolă şi-a acreditat cursul privind "Managementul exploataţiei agricole". "În mai puţin de două luni 46 de cursanţi au absolvit cursurile acestei forme de pregătire, urmând ca în 1 octombrie să le înmânăm atestatele de participare", menţionează coordonatoarea compartimentului de formare profesională, ing. Cristina Copil.

Tot în cadrul compatimentului de formare, 302 de fermieri au fost instruiţi în domeniul cunoaşterii măsurii de Agromediu şi Climă respectiv Agricultură Ecologică, pentru a putea beneficia ce subvenţiile oferite prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Sperăm, cu folos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON