URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 14:45

Cunoscutul producător de mezeluri Andromi, amendat de Garda de Mediu Bihor pentru că ar fi ars oase în Nojorid. Patronul va contesta sancţiunea (FOTO / VIDEO)

Cunoscutul producător de mezeluri Andromi, amendat de Garda de Mediu Bihor pentru că ar fi ars oase în Nojorid. Patronul va contesta sancţiunea (FOTO / VIDEO) sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii Gărzii de Mediu Bihor au descins la sediul societății Andromi din Nojorid, după o reclamație conform căreia angajații acesteia ar fi dat foc unor oase de animale, fapt care i-a umplut pe locuitorii din zonă de un damf greu de suportat. Sesizarea s-a confirmat, iar comisarii de mediu au amendat firma cu 20.000 lei. Administratorul acesteia susține, însă, că nu are nicio legătură cu poluarea și că nu avea niciun interes să distrugă oasele, deoarece le vinde pe bani.

Incendiere pe 5 metri pătrați

Sancțiunea stabilită de Garda de Mediu Bihor a fost anunțată joi, printr-un comunicat potrivit căruia cu o zi înainte comisarii de mediu au inspectat o societate care are ca obiect de activitate prelucrarea şi conservarea cărnii, pentru verificarea disconfortului olfactiv produs de arderea resturilor animaliere.

„La data inspecţiei au fost identificate urme de incendiere a deşeurilor tehnologice rezultate din activitatea de prelucrare a cărnii, care nu se pretează consumului sau procesării (oase de animale) pe o suprafaţă de circa 5 mp”, se arată în comunicarea Gărzii de Mediu, însoţită şi de două fotografii care confirmă fapta.

Aceasta mai informează că administratorul societății a declarat că nu a avut cunoştiinţă despre incendierea deşeurilor de oase şi nici nu a dispus o asemenea acţiune, aceste categorii de deşeuri fiind valorificate, de altfel, de către societate, ca materie primă pentru fabricarea făinii de oase, având diverse întrebuinţări.

Cert e că urmare a acestor neconformităţi, comisarii Gărzii de Mediu au stabilit măsuri de interzicere a incendierilor şi de igienizare a amplasamentului până la data de 14 mai, iar firma a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 20.000 lei pentru nerespectarea Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Plângeri repetate

Acțiunea Gărzii de Mediu survine după ce mai mulți localnici din Nojorid, unde își are sediul producătorul de mezeluri Andromi, au reclamat repetat că aici s-ar da foc resturilor provenite din procesarea cărnii, fiind nevoiți să suporte mirosurile rezultate din asemenea operațiuni clandestine.

O localnică s-au adresat și BIHOREANULUI, afirmând că marți seară a fost inundată, pur și simplu, de un fum toxic, înecător, miros puternic și insuportabil, cauzat, după cum spunea o femeie, de faptul că „din nou firma Andromi a dat foc la animale moarte, oase etc”.

De altfel, oamenii susțin că ar fi sunat la ISU și li s-ar fi răspuns doar că va fi trimisă o ambulanță dacă se simt rău, precum și la Garda de Mediu, unde nu ar fi răspuns nimeni.

Unii săteni s-au plâns și pe grupul de Facebook „Nojorid suntem noi”, afirmând că mirosurile vin de la abatorul firmei Andromi, care ar fi protejată de autorități, în primul rând de Primăria comunei. „Toată lumea știe de unde vine mirosul, dar nu are nimeni curaj să zică, fiindcă au influență mare oamenii care fac mirosul acesta”, a scris, de pildă, un anume Cristian Sfîrlea.

„Ar trebui să fiu prost”

Contactat de BIHOREANUL, administratorul Andromi, Sorin Romulus Mudura, a confirmat faptul că firma pe care o deține și o conduce a fost sancționată, dar susține că aceasta nu este responsabilă în niciun fel de poluarea olfactivă.

„Eu le-am explicat inspectorilor de mediu că focul a fost pe un teren care nu îmi aparține și care se află la o distanță mare de fabrică. Le-am explicat și că nu aveam niciun interes să dau foc la oase, pentru că noi vindem toate oasele rezultate din procesarea cărnii și ar trebui să fiu prost ca, în loc să încasez bani pe ele, să le dau foc”, a declarat Mudura.

De asemenea, acesta a afirmat că marți seară, când a avut loc incendierea, s-a dus personal împreună cu angajați ai firmei să stingă focul. „Nu a venit nimeni din sat să mă ajute”, a spus administratorul Andromi.

El a precizat că va contesta în instanță sancțiunea stabilită de Garda de Mediu, ținând să adauge că, de fapt, reclamațiile repetate împotriva firmei sale au un alt scop, și anume să împiedice construirea la capătul satului Nojorid spre Apateu a unui abator pe care intenționează să-l facă cu fonduri europene. „Alții văd zona cu interese imobiliare și ar vrea să interzică activitățile de procesare a cărnii, chiar dacă firma noastră respectă toate regulile”, a spus Mudura.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON