URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2020, 11:55

Cum vor deveni orădenii țărani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii răuvoitori spun că şi acum încă mai avem orădeni ţărani, care odată cu abandonarea navetei n-au reuşit să lase opincile la barieră şi accentul pe imaş. Dar, să fim realişti, era imposibil ca într-o singură generaţie, care la scara istoriei e o clipă, să renunţi la celebrul "inghi mei" sau la inegalabilul "f… mamă, o ba".

Interesant este că acum avem o şansă să repopulăm satele lăsate de izbelişte şi pentru asta pandemia ne dă o mână de ajutor. Mulţi orădeni înghesuiţi în blocuri suportă din ce în ce mai greu rigorile izolării. Iar fericirea lor se află la doar câţiva kilometri distanţă de oraş. Asta, atât pentru cei activi, care pot lucra de acasă, cât şi pentru pensionarii care vor avea ocazia să iasă la loc cu verdeaţă înainte de recomandările preoţilor.

Există numeroase sate amplasate în zone pitoreşti, unde preţul caselor vechi şi al terenurilor lăsate în paragină sunt rezonabile. Cu puţin efort, locuinţele ar putea fi puse la punct pentru a asigura confortul noilor locuitori.

Numai că orăşeanul nu se va muta niciodată într-o casă cu buda-n curte şi încălzită cu lemne, adesea furate. Introducerea gazului la ţară, obligativitatea racordării la canalizare, generalizarea sistemului de colectare a gunoiului şi o legătură puternică la internet ar putea creşte gradul de civilizaţie în mediul rural şi, implicit, atractivitatea vieţii la ţară.

Să sperăm că planurile anunţate de Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean vor prinde viaţă cât mai repede. Prin construirea unor centuri în Zona Metropolitană, în mai puţin de jumătate de oră orădenii ar putea ajunge la căsuţele de la ţară, îmbunătăţindu-şi calitatea vieţii şi totodată dând viaţă satelor care sunt acum în mare parte părăsite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
' napoi pa duleu .
Etymology 1 From the compound word paradicsom (“paradise”) + alma (“apple”). Compare German Paradiesapfel (“tomato”). Etymology 2 From Latin paradīsum, accusative singular of paradīsus, from Ancient Greek παράδεισος (parádeisos, “park, paradise, Garden of Eden”).
Postat 20 Noiembrie 2020, 17:56 de sssss
Na, amu-i amu, mintenaș o-m mere 'napoi
sssss, foarte bună interveția, însă cuvântul porodici provine în urma asimilării din limba maghiară a cuvântului "paradicsom" (a se citi ), virandă din "veranda", croampe din "krumpli", videră din "veder", roșthei din "rostély", oloi din "olaj", căput din "kapu", etc. Tote au ca origine cuvinte ungurești. Eu ca și ungur, tocmai că am înțeles de la început 95% din ce ziceau bătrânii de la țară din Bihor.
Postat 19 Noiembrie 2020, 21:47 de zsizsi
Inghi mei si d-inghi vii.
Gand la gand cu bucurie. Tocmai ma gandeam zilele trecute ce ar fi fost daca Coresi s-ar fi nascut la Lapus , cum am fi zis toti ora doi, sau daca s-ar fi nascut in Banat, si toti am fi fost obligati sa zicem " mi-s bihorean " , sau stacana, sau pecmez in loc de liptar. Sau daca s-ar fi nascut la Bins, si "inghi mei " ar fi fost forma literara. Oare si-ar fi rupt multi limba sa zica " higheghe" , sau ar le-ar fi fost greu sa zica porodici ( sau paradaisa ca in Banat - paradaisa e cuvant german, de acolo vine si porodici, din germana.) ?Sau pruncii in clasa pregatitoare ar fi invata oare zadie, nu fota? Si daca s-ar fi nascut in Moldova... si aici fiecare sa-si lase imaginatia sa zboare, ca doar l-ati citit pe Ion Creanga. Dar asa ,Coresi s-a nascut unde s-a nascut, a tiparit unde a putut.... si maine poimaine o sa zicem toti " lau, lai, lă, lăm, lați, lau" in loc de a se spala pe cap.
Postat 19 Noiembrie 2020, 14:52 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON