URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2020, 11:55

Cum vor deveni orădenii țărani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii răuvoitori spun că şi acum încă mai avem orădeni ţărani, care odată cu abandonarea navetei n-au reuşit să lase opincile la barieră şi accentul pe imaş. Dar, să fim realişti, era imposibil ca într-o singură generaţie, care la scara istoriei e o clipă, să renunţi la celebrul "inghi mei" sau la inegalabilul "f… mamă, o ba".

Interesant este că acum avem o şansă să repopulăm satele lăsate de izbelişte şi pentru asta pandemia ne dă o mână de ajutor. Mulţi orădeni înghesuiţi în blocuri suportă din ce în ce mai greu rigorile izolării. Iar fericirea lor se află la doar câţiva kilometri distanţă de oraş. Asta, atât pentru cei activi, care pot lucra de acasă, cât şi pentru pensionarii care vor avea ocazia să iasă la loc cu verdeaţă înainte de recomandările preoţilor.

Există numeroase sate amplasate în zone pitoreşti, unde preţul caselor vechi şi al terenurilor lăsate în paragină sunt rezonabile. Cu puţin efort, locuinţele ar putea fi puse la punct pentru a asigura confortul noilor locuitori.

Numai că orăşeanul nu se va muta niciodată într-o casă cu buda-n curte şi încălzită cu lemne, adesea furate. Introducerea gazului la ţară, obligativitatea racordării la canalizare, generalizarea sistemului de colectare a gunoiului şi o legătură puternică la internet ar putea creşte gradul de civilizaţie în mediul rural şi, implicit, atractivitatea vieţii la ţară.

Să sperăm că planurile anunţate de Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean vor prinde viaţă cât mai repede. Prin construirea unor centuri în Zona Metropolitană, în mai puţin de jumătate de oră orădenii ar putea ajunge la căsuţele de la ţară, îmbunătăţindu-şi calitatea vieţii şi totodată dând viaţă satelor care sunt acum în mare parte părăsite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
' napoi pa duleu .
Etymology 1 From the compound word paradicsom (“paradise”) + alma (“apple”). Compare German Paradiesapfel (“tomato”). Etymology 2 From Latin paradīsum, accusative singular of paradīsus, from Ancient Greek παράδεισος (parádeisos, “park, paradise, Garden of Eden”).
Postat 20 Noiembrie 2020, 17:56 de sssss
Na, amu-i amu, mintenaș o-m mere 'napoi
sssss, foarte bună interveția, însă cuvântul porodici provine în urma asimilării din limba maghiară a cuvântului "paradicsom" (a se citi ), virandă din "veranda", croampe din "krumpli", videră din "veder", roșthei din "rostély", oloi din "olaj", căput din "kapu", etc. Tote au ca origine cuvinte ungurești. Eu ca și ungur, tocmai că am înțeles de la început 95% din ce ziceau bătrânii de la țară din Bihor.
Postat 19 Noiembrie 2020, 21:47 de zsizsi
Inghi mei si d-inghi vii.
Gand la gand cu bucurie. Tocmai ma gandeam zilele trecute ce ar fi fost daca Coresi s-ar fi nascut la Lapus , cum am fi zis toti ora doi, sau daca s-ar fi nascut in Banat, si toti am fi fost obligati sa zicem " mi-s bihorean " , sau stacana, sau pecmez in loc de liptar. Sau daca s-ar fi nascut la Bins, si "inghi mei " ar fi fost forma literara. Oare si-ar fi rupt multi limba sa zica " higheghe" , sau ar le-ar fi fost greu sa zica porodici ( sau paradaisa ca in Banat - paradaisa e cuvant german, de acolo vine si porodici, din germana.) ?Sau pruncii in clasa pregatitoare ar fi invata oare zadie, nu fota? Si daca s-ar fi nascut in Moldova... si aici fiecare sa-si lase imaginatia sa zboare, ca doar l-ati citit pe Ion Creanga. Dar asa ,Coresi s-a nascut unde s-a nascut, a tiparit unde a putut.... si maine poimaine o sa zicem toti " lau, lai, lă, lăm, lați, lau" in loc de a se spala pe cap.
Postat 19 Noiembrie 2020, 14:52 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON