URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2020, 12:01

Cum va schimba Primăria Universitatea *

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne-am lămurit cu toţii, în mai puţin de 6 luni, cam cât valorează lecţiile online. Cu ocazia asta, vă reamintesc că există şi învăţământ la distanţă, care a produs specialişti ce-au inundat piaţa muncii cu abilităţile lor profesionale!

Ca să ai un învăţământ superior performant e nevoie de laboratoare ultimul răcnet, de aparatură de vârf şi de dascăli puşi la punct cu cele mai tari descoperiri. Ei bine, până acum la Sorbonica, nemărturisit, s-a practicat un soi de învăţământ de la distanţă, deşi termenul mai potrivit ar fi "distanţă mare faţă de învăţământ".

Când fondul de salarii e 99% din bugetul instituţiei, din ce credeţi că se mai pot face laboratoare, achiziţiona aparatură sau abonamente la revistele de specialitate? Dacă vrem performanţă în educaţie, trebuie să investim sume importante nu doar în salariile profesorilor.

De o vreme, Primăria a schimbat tactica pentru dinamizarea activităţii Universităţii. Pe lângă oarecum previzibilele cadouri, constând în campusuri confortabile, s-a apucat să investească şi în laboratoare de înaltă performanţă, iar Consiliul Judeţean în parcuri tehnologice.

Mai mult, liberalii au reuşit să atragă în rândul lor şi de partea lor mulţi profesori universitari, în speranţa creării unei mase critice care să ducă la descătuşarea energiilor. Dacă stelele se aşează aşa cum doreşte PNL-ul, cu un Minister al Educaţiei aliat, adică cu pâinea şi cuţitul în mână, că doar de acolo se dau banii de salarii, vom vedea că Sorbonica va urma o traiectorie de dezvoltare similară cu a oraşului Oradea. Atunci vom putea vorbi şi despre salarii mai mari...

* Articol care poate afecta emoţional o parte a dăscălimii de la Sorbonica

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!
Soluția e simplă: creșterea competitivității prin atragerea de oameni cu CV-uri serioase, consistente, și lucrări publicate peste tot în lume și câțiva sunt chiar la Oradea, în universitățile private ale urbei.
Postat 28 Septembrie 2020, 13:12 de Shogun
Credeam că Mircea Chirilă e "inginer" la bază.
Constat că e "poet" de fapt. Asta pentru că, la ora asta, nu conștientizează că pierzantul alegerilor locale, pe vot politic, este PNL ... iar căștigător pe "trend" ascendent este USR++ !?! Guvernarea haotică de un an încoace a "pedepsit" PNL care, la vot politic național, se zbate să cuantifice un oarecare 20% per ansamblu. Chiar prea mult o cincime de "încredere" electorală, față de câte tâmpenii au făcut liberalii din "guvernul meu". Desigur că PSD, în mediocritatea sa binecunoscută, nu s-a remarcat de o vreme încoace decât prin susținerea parlamentară aproape necondiționată, pe care a oferit-o "penalului" Johannis cu camarila lui "liberală" cu tot. Așa că, pe aest fond al neîncrederii arătate de electoratul-oglindă al politicianismului românesc, a venit USR++ să ocupe locurile rămase astfel liber. Evident că la Bihor e alttfel decât la nivel național, ca de obicei în ultimele trei decenii. Astfel că, Universitatea orădeană și Oradea ca oraș vor rămâne pe veci la nivel de "second-hand", urmare numărului de circumvoluțiuni de pe creierul "politrucilor" care nu văd mai mult decât lungimea nasului lor ... în timp ce alte instituții similare de învățământ și alte reședințe de județe evoluează în ritm progresiv !?! Investițiile infrastructurale nu țin loc de materie cenușie ... așa că "mult și prost" va ajunge să devină "mai mult și mai prost" în lumea bihoreană de zi cu zi.
Postat 28 Septembrie 2020, 12:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON