URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2021, 09:34

Cum va fi bine?

Cum va fi bine? foto arhivă / imagine de la protestele anti restricții din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".

Le-am simţit ca pe expresii ale unei autoamăgiri în care nici noi nu credeam cu adevărat, ale unei exaltări paradoxale, rezultate din amestec de frică şi iluzie. Presimţeam că după ce oamenii se vor fi obişnuit cu răul, înainte ca el să piară, o să dispară şi mulţumirile, şi speranţa de bine, ba chiar şi că puţini ne vom mai aminti vreodată de ele.

Nu îmi trecea prin cap, însă, că vom ajunge atât de sălbatici şi de proşti încât să-i etichetăm drept asasini pe cei care, cu toate păcatele şi limitele lor, sunt singurii care ne pot ajuta, la fel cum niciun om zdravăn la cap nu-şi poate imagina că o familie căruia i-a luat foc casa îi scuipă şi-i înjură pe pompieri. Deşi, dacă ai memoria ceva mai dezvoltată decât a unei efemeride, şi în trecut am văzut destule situaţii în care echipajele ambulanţelor erau agresate de cei care le chemaseră în ajutor...

Dar aici am ajuns, să ne întrebăm dacă mai avem măcar instinctul supravieţuirii sau nu cumva purtăm, nevindecabil, morbul autodistrugerii?

Am păşit săptămâna trecută într-unul dintre cele mai dramatice locuri, într-una din secţiile ATI pentru tot mai mulţii bolnavi Covid, după ce îmi cam luasem gândul că o asemenea propunere va fi acceptată de decidenţi, dar pe care, totuşi, o înnoiam periodic. N-am făcut-o nici eu, nici colegul din echipa BIHOREANULUI, nici de dragul spectaculozităţii (deşi, da, tot praxa, cinica de ea, ne-a învăţat că moartea face rating), nici din curiozităţi maladive, ci - recunosc - la sugestia unor medici anonimi, convinşi că dacă oamenii de pe stradă ar vedea suferinţa, fie şi prin mijlocirea altora, ar lăsa-o mai moale cu bravadele, cu lozincile despre o "libertate" periculos înţeleasă, cu neglijenţele care îi expun riscurilor de îmbolnăvire.

Ce am găsit acolo unde lupta cu moartea e permanentă am aşternut pe hârtie, cum m-am priceput, într-o relatare care am vrut să nu fie nici patetică, nici laudativă la adresa nimănui. Să fie, pur şi simplu, exactă şi cât mai cuprinzătoare, ceea ce e cel mai greu. Din compasiune, nu poţi insista punând să "povestească" oameni care abia pot respira. Din decenţă, nu poţi învârti cuţitul în răni nevindecate, cerând medicilor ori asistentelor să spună cum le-au murit sub ochi rude şi prieteni, oameni pentru care, oricât de mult şi-ar fi dorit, nu pot face minuni. Din respect, nu poţi cere cuiva să îmbrace în cuvinte dureri care se înfig adânc în suflete şi în conştiinţe.

Dacă ar fi să sugerez cuiva o concluzie după scurta vizită la Terapie Intensivă, ar fi chiar aceea a unuia dintre bolnavii ajunşi acolo: oamenii să poarte măştile de protecţie atât cât vor fi necesare şi să-şi vadă de treburile lor cu mai multă cuminţenie. Pentru că, har Domnului, avem atâtea altele de făcut, în loc să ne sporim singuri răul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sistemul, cine, când și cum îl va face bine?!
Religia și interpretarea literară a textelor religioase neagă cu vehemență evoluționismul. Totuși religia se prezintă ca o alternativă la selecția naturală a speciei, căci până la urmă, ce e păcatul, dacă nu adaptarea omului la un sistem rău? La fel și e și cu medicina. Jurământul lui Hipocrat nu ar avea nici un sens dacă printre cei care "sunt singurii care ne pot ajuta" nu s-ar putea strecura specimene din categoria asasinilor. Ori numai asasinat se poate numi condiționarea actului medical. Dar și mai mare asasinat e să ai aceeași condiționare pentru accesului unui absolvent în sistemul medical. Ne plângem că nu avem medici, dar în loc să suplimentam locurile la facultățile de medicină suplimentam paturile la ATI. Plănuim să construim spitale noi și mari, dar nu înființam nici o universitate mare de medicină. Probabil că ori nu mai avem specialiștii în medicină, și atunci teama populației e justificată, ori avem specialiști dar aceștia încalcă în mod flagrant jurământul lui Hipocrat: "Jur[...] să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia". Până una alta, ceea ce semănăm aceea culegem. Sau cum ar zice un alt om al sistemului: "Când vânturi furtună, culegi vânt… sau invers”
Postat 13 Aprilie 2021, 15:47 de FaBULA
Răspuns simplu.
Va fi bine prin SUBLINIEREA datelor pozitive, nu a celor negative. Nu se va întâmpla pe pagina asta...
Postat 13 Aprilie 2021, 15:08 de User anonimizat
Propun pe dl Criș ambasador covid pe Bihor
Cred ca acest ziarist la comanda nu a mai pasit in vreo sectie ATI pana acum. Suferinta bolnavilor exista din 2020, de cand cu pandemia asta. Si tot in 2020 personalul medical de la stat a devenit brusc plin de compasiune la adresa bolnavilor. Cam de cand nu mai intra apartinatorii in spitale. Pe cei bolnavi de cancer carora li s-au inchis portile spitalelor in nas, pe cei care fac dializa, cei cu boli autoimune, bolnavilor in general nu le-a aratat nimeni "ca le pasa".Pe oamenii astia necajiti, de care-i tara plina, ce facem, îi renegam? PS: mergi in vizita si la nefrologie de exemplu sa vezi ce veselie este, sau unde vrei matale.
Postat 13 Aprilie 2021, 14:13 de Neutryno
Esentializat si depersonalizat: selectia naturala isi vede tacuta de treaba ei
"Dar aici am ajuns, să ne întrebăm dacă mai avem măcar instinctul supravieţuirii sau nu cumva purtăm, nevindecabil, morbul autodistrugerii?"
Postat 13 Aprilie 2021, 10:34 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON