URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2021, 09:34

Cum va fi bine?

Cum va fi bine? foto arhivă / imagine de la protestele anti restricții din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".

Le-am simţit ca pe expresii ale unei autoamăgiri în care nici noi nu credeam cu adevărat, ale unei exaltări paradoxale, rezultate din amestec de frică şi iluzie. Presimţeam că după ce oamenii se vor fi obişnuit cu răul, înainte ca el să piară, o să dispară şi mulţumirile, şi speranţa de bine, ba chiar şi că puţini ne vom mai aminti vreodată de ele.

Nu îmi trecea prin cap, însă, că vom ajunge atât de sălbatici şi de proşti încât să-i etichetăm drept asasini pe cei care, cu toate păcatele şi limitele lor, sunt singurii care ne pot ajuta, la fel cum niciun om zdravăn la cap nu-şi poate imagina că o familie căruia i-a luat foc casa îi scuipă şi-i înjură pe pompieri. Deşi, dacă ai memoria ceva mai dezvoltată decât a unei efemeride, şi în trecut am văzut destule situaţii în care echipajele ambulanţelor erau agresate de cei care le chemaseră în ajutor...

Dar aici am ajuns, să ne întrebăm dacă mai avem măcar instinctul supravieţuirii sau nu cumva purtăm, nevindecabil, morbul autodistrugerii?

Am păşit săptămâna trecută într-unul dintre cele mai dramatice locuri, într-una din secţiile ATI pentru tot mai mulţii bolnavi Covid, după ce îmi cam luasem gândul că o asemenea propunere va fi acceptată de decidenţi, dar pe care, totuşi, o înnoiam periodic. N-am făcut-o nici eu, nici colegul din echipa BIHOREANULUI, nici de dragul spectaculozităţii (deşi, da, tot praxa, cinica de ea, ne-a învăţat că moartea face rating), nici din curiozităţi maladive, ci - recunosc - la sugestia unor medici anonimi, convinşi că dacă oamenii de pe stradă ar vedea suferinţa, fie şi prin mijlocirea altora, ar lăsa-o mai moale cu bravadele, cu lozincile despre o "libertate" periculos înţeleasă, cu neglijenţele care îi expun riscurilor de îmbolnăvire.

Ce am găsit acolo unde lupta cu moartea e permanentă am aşternut pe hârtie, cum m-am priceput, într-o relatare care am vrut să nu fie nici patetică, nici laudativă la adresa nimănui. Să fie, pur şi simplu, exactă şi cât mai cuprinzătoare, ceea ce e cel mai greu. Din compasiune, nu poţi insista punând să "povestească" oameni care abia pot respira. Din decenţă, nu poţi învârti cuţitul în răni nevindecate, cerând medicilor ori asistentelor să spună cum le-au murit sub ochi rude şi prieteni, oameni pentru care, oricât de mult şi-ar fi dorit, nu pot face minuni. Din respect, nu poţi cere cuiva să îmbrace în cuvinte dureri care se înfig adânc în suflete şi în conştiinţe.

Dacă ar fi să sugerez cuiva o concluzie după scurta vizită la Terapie Intensivă, ar fi chiar aceea a unuia dintre bolnavii ajunşi acolo: oamenii să poarte măştile de protecţie atât cât vor fi necesare şi să-şi vadă de treburile lor cu mai multă cuminţenie. Pentru că, har Domnului, avem atâtea altele de făcut, în loc să ne sporim singuri răul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sistemul, cine, când și cum îl va face bine?!
Religia și interpretarea literară a textelor religioase neagă cu vehemență evoluționismul. Totuși religia se prezintă ca o alternativă la selecția naturală a speciei, căci până la urmă, ce e păcatul, dacă nu adaptarea omului la un sistem rău? La fel și e și cu medicina. Jurământul lui Hipocrat nu ar avea nici un sens dacă printre cei care "sunt singurii care ne pot ajuta" nu s-ar putea strecura specimene din categoria asasinilor. Ori numai asasinat se poate numi condiționarea actului medical. Dar și mai mare asasinat e să ai aceeași condiționare pentru accesului unui absolvent în sistemul medical. Ne plângem că nu avem medici, dar în loc să suplimentam locurile la facultățile de medicină suplimentam paturile la ATI. Plănuim să construim spitale noi și mari, dar nu înființam nici o universitate mare de medicină. Probabil că ori nu mai avem specialiștii în medicină, și atunci teama populației e justificată, ori avem specialiști dar aceștia încalcă în mod flagrant jurământul lui Hipocrat: "Jur[...] să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia". Până una alta, ceea ce semănăm aceea culegem. Sau cum ar zice un alt om al sistemului: "Când vânturi furtună, culegi vânt… sau invers”
Postat 13 Aprilie 2021, 15:47 de User anonimizat
Răspuns simplu.
Va fi bine prin SUBLINIEREA datelor pozitive, nu a celor negative. Nu se va întâmpla pe pagina asta...
Postat 13 Aprilie 2021, 15:08 de User anonimizat
Propun pe dl Criș ambasador covid pe Bihor
Cred ca acest ziarist la comanda nu a mai pasit in vreo sectie ATI pana acum. Suferinta bolnavilor exista din 2020, de cand cu pandemia asta. Si tot in 2020 personalul medical de la stat a devenit brusc plin de compasiune la adresa bolnavilor. Cam de cand nu mai intra apartinatorii in spitale. Pe cei bolnavi de cancer carora li s-au inchis portile spitalelor in nas, pe cei care fac dializa, cei cu boli autoimune, bolnavilor in general nu le-a aratat nimeni "ca le pasa".Pe oamenii astia necajiti, de care-i tara plina, ce facem, îi renegam? PS: mergi in vizita si la nefrologie de exemplu sa vezi ce veselie este, sau unde vrei matale.
Postat 13 Aprilie 2021, 14:13 de Neutryno
Esentializat si depersonalizat: selectia naturala isi vede tacuta de treaba ei
"Dar aici am ajuns, să ne întrebăm dacă mai avem măcar instinctul supravieţuirii sau nu cumva purtăm, nevindecabil, morbul autodistrugerii?"
Postat 13 Aprilie 2021, 10:34 de cristi_h
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON