URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2021, 10:05

Cum susţin artiştii 

Cum susţin artiştii  Imagine de la evenimentul de susţinere a artiştilor din Oradea, desfăşurat vinerea trecută în Piaţa Unirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O fac direct, în măsura în care cumpăr bilete (nu primesc, de favoare) şi asist la spectacole, iar indirect prin taxele şi impozitele ce alimentează instituţiile angajatoare. Dacă nu fac nici una, nici alta, susţinerea e doar gargară (fie ea şi exprimată "artistic") sau cel mult asistenţă psihologică (le poate ridica moralul, dar nu să le achite facturile). Restul e operetă.

Despre intenţiile lui Ilie Bolojan de a comasa cele două teatre, cu ansamblurile folclorice aferente (ciudată organizare, dar la vremea ei n-a stârnit proteste), cu Filarmonica, probabil într-o Companie Artistică Oradea/Bihor, precum şi de a face contracte de muncă artiştilor (unora) pe perioadă determinată (ceea ce la noi e bizar, poate chiar contraproductiv, dar firesc în ţări realmente producătoare şi consumatoare de cultură), nu pot spune, acum, dacă sunt de bine sau de rău. Cred, aproape în egală măsură, că poate ieşi bine, dar şi să se lase rău de tot. Depinde care sunt cu adevărat planurile, încă necunoscute.

Deocamdată, observ că Bolojan s-a legat la cap fără să-i fi dat cineva în el (eu preferam să "intre" întâi în instituţii ca DGASPC), dar şi că reforma lui nu ameninţă condiţia artiştilor, ci pe a funcţionarilor culturali, atât din birouri (mai ales), cât şi de pe scenă (căci avem Îndrăgiţi şi Îndrăgite, dar şi Împinge-tava 4 care se nasc talente şi mor speranţe, şi care din lipsă de har ori de alură, pur şi simplu, nu pot aspira mai sus fără să falseze).

Urmărind thrillerul Bolojan vs Artişti, e impresionantă solidarizarea acestora (inclusiv a cobreslaşilor din alte oraşe) şi a publicului (nu şi a unor politruci care s-au lipit de manifestul de vinerea trecută). Pe de alta, e frustrant, enervant, că preşedintele CJ Bihor îi lasă pe toţi să fiarbă în suc propriu, neexpunându-şi public intenţiile.

Atenţie, însă, cei care îi pot deveni victime ar face o mare eroare să-l subestimeze, considerându-l un Bolovan birtinez acultural: pot paria că s-a documentat beton, consultându-se cu nume prestigioase din domeniu, din ţară şi de afară. La fel, şi-ar păcăli suporterii îngroşând povestea că liberalul a pus ochii pe ei ca să facă economii, nu ca să le ceară, de fapt, creşterea performanţei.

Cert e că, punându-le în discuţie condiţia de bugetari a artiştilor (căci asta face, în fond), Bolojan şi-a pus propria piele la bătaie, iar din confruntarea asta nu are şanse să iasă decât pe scut. Artiştii sunt funciarmente iubiţi de public, pe când politicienii au în însăşi fişa postului să încaseze dispreţul public. Artiştii pot fi judecaţi de spectatori, ba se şi lasă "ucişi" de cronicari, dar nu evaluaţi de politicieni, de la care aşteaptă doar să le asigure întocmai şi la timp finanţarea cuvenită ca "formatori" şi "entertaineri" ai poporului (în masă sau prin elitele consumatoare).

Până una-alta, cred că artiştii au căzut într-o capcană, făcând cam fix ce urmăreşte Bolojan de la ei: au ieşit să performeze (uniţi!) în stradă, ceea ce li s-ar putea pretinde tot mai mult pe viitor. În fond, aşa s-a şi născut teatrul, în aer liber...
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
criterii de performanta, nu job pe viata
ca niste mineri sindicalisti se scandalizeaza artistii astia, cand li se cere performanta, cand li se cere orele lucrate, cand li se cer rezultate. Ca doar, "e normal" sa fie cultura capusa pe bani publici, si la astfel de etatism, statul-tatic, e normal ca odata intrat in breasla, sa iei minim 1000 euro pe luna salar pentru o piesa de 2 ore jucata odata pe saptamana.
Postat 25 Mai 2021, 16:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON