URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2021, 23:25

Manifest al artiştilor din Oradea, cu sute de susţinători, în Piaţa Unirii: „Vine o hârtie şi gata: te dau afară!” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"După o viaţă întreagă, vine o hârtie şi gata: te dau afară!". Aşa şi-au început artiştii orădeni ineditul manifest ţinut, vineri seara, în Piaţa Unirii, împotriva planurilor preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, de a-i trece pe contracte de un an şi de a uni Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat Oradea într-o singură instituţie.

Sute de susţinători ai actorilor, muzicienilor şi dansatorilor au umplut piaţa centrală a Oradiei şi i-au aplaudat intens pe aceştia. 

Piaţa plină

Manifestul "Susţin artiştii orădeni" a fost anunţat pe reţelele de socializare şi în presa locală şi a avut răsunet puternic, circa 600-700 de orădeni, între care copii şi adolescenţi, dar şi persoane mai în vârstă adunându-se în Piaţa Unirii pentru a-şi arăta aprecierea faţă de artiştii locali şi a le transmite că le sunt alături. 

Evenimentul a cuprins o scenetă de câteva minute, anume aleasă, şi prezentată laolaltă de artiştii români şi maghiari, de actori, dansatori şi muzicieni ai celor trei instituţii de cultură: Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat. 

Este vorba despre cântecul "Anatevka" din musicalul "Scripcarul pe acoperiş", de fapt scena în care evreii din Anatevka (Ucraina) primesc ordinul guvernamentul că trebuie să-şi părăsească satul în câteva zile, lăsând în urmă tot ce le-a fost "acasă". Momentul artistic a fost ales tocmai pentru a sublinia că aşa se simt artiştii orădeni acum, după ce au primit veştile privind reformele majore dorite de conducerea CJ: alungaţi din oraşul pe care-l iubesc. 

În Piaţa Unirii, prima replică o scenetei a fost rostită de actorul Richard Balint (foto): "După o viaţă întreagă, vine o hârtie şi gata: te dau afară!". 

Cu păpuşi, cu dansatori

Muzica a fost interpretată de muzicienii Filarmonicii, dirijaţi de compozitorul orădean Ovidiu Iloc. În scenă au apărut şi dansatorii instituţiilor de cultură, precum şi actorii trupelor de copii, care au mânuit păpuşi haioase. Actorii de la Arcadia au purtat tricouri negre, iar pe spate şi-au scris numerele de la 1 la 6, pentru a sublinia că atâţia sunt toţi actorii angajaţi ai trupei, deci nu e vorba, nici pe departe, de o organigramă stufoasă. 

Actorii maghiari şi-au interpretat rolurile în limba maternă, completând mesajele de tristeţe din "Anatevka". "Anatevka, habar n-ai tu ce greu eşti de uitat", au cântat actorii în Piaţa Unirii, primind aplauze puternice din partea celor prezenţi. 

VEZI MAI JOS MOMENTUL "ANATEVKA", PREZENTAT ÎN PIAŢA UNIRII!

"Abordări de tip showbusiness"

După momentul artistic, actorii Ioana Dragoş Gajdo (Teatrul Regina Maria) şi Sebestyén Hunor (Teatrul Szigligeti) au citit, în română şi în maghiară, manifestul scris de artiştii locali şi înmânat apoi de aceştia mai multor orădeni prezenţi la eveniment. 

Prin acesta, artiştii spun că nu îşi doresc modificarea unilaterală a contractelor de muncă, demers care ar priva angajaţii de siguranţa viitorului, că nu îşi doresc nici comasarea instituţiilor culturale, fiind convinşi că "independenţa instituţională este o garanţie a calităţii şi a diversităţii". Totodată, ei cer o trupă permanentă, nu "un teatru pe bază de proiecte", care ar "expune arta unor abordări de tip showbusiness". 

"Credem că românii şi maghiarii din judeţul Bihor au dreptul incontestabil la propriile lor instituţii culturale. Suntem convinşi că o comasare ar avea efecte nocive asupra obiceiurilor culturale, ar lăsa mai puţine opţiuni publicului şi ar diminua atractivitatea regiunii. Semnează şi tu petiţia!", au încheiat aceştia, referindu-se la petiţia online "Susţin artiştii orădeni", care a adunat până acum 3.800 de semnături.

Nicio veste...

Şi manifestul a fost aplaudat de susţinătorii artiştilor, mulţi fiind "clienţi" fideli ai producţiilor prezentate pe scenele orădene. Printre aceştia s-au numărat compozitorul Gabi Băruţa, scriitorul Mircea Pricăjan (redactor şef al Revistei Familia), precum şi politicieni, cum ar fi preşedintele executiv UDMR Bihor, Szabo Odon, sau ex-europarlamentarul PSD, Emilian Pavel. 

Copiii actorilor au fost şi ei prezenţi, unii ridicând mici pancarte, cu mesaje ca "Sus, teatrul!". 

După încheierea momentului artistic, unii s-au retras, iar alţii au rămas la discuţii în piaţa centrală, arătându-şi nemulţumirea şi totodată îngrijorarea faţă de măsurile propuse de Bolojan. 

Din seara de joi, 6 mai, când șeful CJ Bihor le-a prezentat planurile într-o discuţie privată, actorii n-au aflat nicio noutate despre demersurile Consiliului Judeţean. Dar sunt îngrijoraţi că ele nu s-au schimbat... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bugetari PSD
Daca aveti valoare fanii vor palti bilete la concert. Daca nu de ce risipiti banii bugetului? Epoca Dragnea s-a incehiat. Cine nu munceste nu mananca.
Postat 23 Mai 2021, 12:52 de testtest
Lasca nu a fost prezent
:::)))
Postat 22 Mai 2021, 09:22 de Sandu2100
Birtinezul si cultura, vaca si arhitectura....
In tot acest timp birtinezul paranoic spargea seminte, bea bere la pet si privea la taraf tv, acesta fiind singurul tip de "cultura" pe care il intelege si apreciaza. Ar fi trebuit sa vina in Piata Unirii sa le explice oradenilor ca vor ramane fara teatre si filarmonica pentru ca ... el distruge tot ceea ce ii depaseste nivelul intelectual. Dar LASITATEA este un atribut care il defineste ca om. Rusine, ba !
Postat 22 Mai 2021, 02:12 de Silver_Cat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON