URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2021, 18:15

Cum se vor desfășura cursurilor școlilor în Bihor săptămâna următoare: Restricții în unitățile de învățământ din 43 comune și orașe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a adoptat joi o nouă hotărâre privind desfăşurarea activităţilor de învăţământ, în funcţie de situaţia epidemiologică. Potrivit acesteia, unităţile de învăţământ din 6 localităţi vor funcţiona conform regulilor "scenariului roşu", iar în alte 37 localităţi potrivit "scenariului galben", cu prezenţa fizică parţială a copiilor şi parţial online. Până acum, doar 28 de localităţi se aflau în cele două scenarii.

Noutăţile au fost anunţate joi după amiază printr-un comunicat al Prefecturii Bihor, care precizează că, de luni, 15 martie, "din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 443 funcţionează în scenariul verde, 247 în scenariul galben şi 24 de unităţi de învăţământ intră în scenariul roşu".

În scenariul roşu vor funcţiona unităţile de învăţământ din comunele Sălacea, Sântandrei, Şimian, Spinuş şi Şuncuiuş, precum şi cele din oraşul Valea lui Mihai, toate acestea fiind localităţi în care rata de infectare din ultimele două săptămâni a fost mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Acest lucru înseamnă că vor participa fizic la cursuri doar preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, dar şi elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, pe rând, cu jumătate din efective. Celelalte categorii de elevi doar online.

În perioada anterioară, în scenariul roşu au fost doar unităţile de învăţământ din două UAT-uri, Sălacea şi Valea lui Mihai.

În scenariul galben vor funcţiona în următoarea săptămână unităţile de învăţământ din Abram, Abrămuţ, Auşeu, Avram Iancu, Borş, Bratca, Brusturi, Buduslău, Bulz, Bunteşti, Cărpinet, Chişlaz, Copăcel, Curtuişeni, Derna, Diosig, Drăgeşti, Finiş, Gepiu, Hidişelu de Sus, Husasău de Tinca, Lăzăreni, Lazuri de Beiuş, Lugaşu de Jos, Lunca, Marghita, Nojorid, Olcea, Oradea, Popeşti, Săcueni, Salonta, Ştei, Tarcea, Tinca, Toboliu şi Vadu Crişului.

În aceste unităţi administrativ-teritoriale, unde incidenţa Covid este între 1 şi 3 la mia de locuitori, vor putea participa fizic la cursuri, în efective complete, preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi cei ai claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal. Elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a vor învăţa online.

Conform precedentei Hotărâri a CJSU, în scenariul galben erau unităţile de învăţământ din 26 UAT-uri.

În celelalte 58 comune şi oraşe din judeţ, unde incidenţa Covid este sub 1 la mie, unităţile de învăţământ rămân în scenariul verde, ceea ce înseamnă că merg la şcoală toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari. Săptămâna trecută, în scenariul verde au funcţionat şcolile din 73 UAT-uri.

Prefectura aminteşte că CJSU îşi adaptează hotărârile "după fiecare vacanţă şcolară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcţie de evoluţia epidemiologică şi pe baza criteriului privind rata incidenţei cumulate la nivelul fiecărei localităţi, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori".

Potrivit comunicatului transmis de Prefectura Bihor, în câteva unităţi de învăţământ unele clase ori grupe sunt în scenariul roşu, ceea ce se întâmplă atunci când au loc infectări ale copiilor sau/şi cadrelor didactice.

În această situaţie se află o formaţiune de studiu de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, trei clase de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, şapte grupe de la grădiniţa cu program prelungit Joyful Learning din Oradea, o clasă de la Şcoala Gimnazială Dacia, trei formaţiuni de studiu de la Centrul de Educaţie Incluzivă Orizont din Oradea, o clasă de la Şcoala Oltea Doamna din Oradea, cinci grupe ale grădiniţei cu program prelungit Toldi din Salonta, două de la grădiniţa nr 53 Oradea, câte două clase de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi de la Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea, două clase ale şcolii gimnziale nr 1 din Chişlaz şi una a şcolii gimnaziale nr. 1 din Diosig, precum şi două grupe de la grădiniţa cu program prelungit nr. 1 din Marghita.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON