URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2020, 07:57

Cum ar fi să treacă spitalele din nou la Minister?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În iureşul creat de cifrele tot mai alarmante ale pandemiei a trecut aproape neobservată ideea ministrului Sănătăţii ca pe viitor spitalele să treacă înapoi în subordinea Ministerului. Mai grav decât atât, această idee a fost agreată şi de preşedintele ţării, semn că, după ce lucrurile se vor linişti, vom avea parte de numeroase surprize.

Domnul ministru, de la înălţimea meseriei de chirurg de bube în Huşi, a declarat că 80% din managerii de spital ar trebui schimbaţi. Uită să spună că, dacă ar judeca cu aceeaşi măsură, la ce hoţii s-au făcut în 30 de ani, tot 80% dintre cei care conduc sau au condus Ministerul Sănătăţii ar trebui încarceraţi. Pentru că dezastrul întregului sistem sanitar nu provine de la medicii care de ani buni fac bici din ce au la îndemână, ci de la miniştrii care s-au perindat în funcţii exclusiv cu scopul de a obţine avantaje.

Poate domnul Tătaru are memoria scurtă, dar în plină pandemie, din Ministerul lui au ieşit la rampă nişte ipochimeni să ceară ca achiziţiile făcute să nu fie cercetate, conform preceptului biblic "crede şi nu cerceta". Uită că fosta ministresă, bolnăvicioasa doamnă Sorina Pintea, a ieşit din scenă cu brăţări de inox la mâini.

Hai să ne imaginăm cum ar fi ca la Oradea să vină un manager pus de Minister în baza algoritmilor politici. După ce orădenii au cotizat la greu ca să aibă un sistem medical cât mai performant, ne-am trezi cu nişte bodogi gata să facă praf toată construcţia, numai pentru a satisface clientela politică care i-a propulsat în funcţii.

La noi nu se dau prea mulţi bani pentru subvenţii la termoficare, transportul în comun este scump şi impozitele mari. Dar cu o parte din banii astfel obţinuţi s-au dotat spitalele sau au fost cofinanţate proiectele europene pentru modernizarea lor. Iar acum, să ne trezim cu băieţi paraşutaţi în Bihor gata să distrugă din nou CT-urile şi RMN-urile pentru ca localnicii să-şi facă analize la firmele private, cum se petreceau lucrurile cu nişte ani în urmă!?

Eu nu zic că nu există manageri slabi în ţară şi spitale care arată după chipul şi asemănarea lor. Dar, tot aşa, sunt spitale sub orice critică ce ţin de Ministerul Sănătăţii, semn că nu contează de cine aparţin, ci ce calitate au oamenii puşi la conducere. Exemplul sistemului sanitar din Oradea, clădit cu tenacitate şi pricepere în mandatul liberalilor, este exact contraargumentul care poate torpila ideile ministrului Tătaru cel dornic de centralizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu e deloc percept biblic a “crede si nu cerceta”, ci dimpotriva, laic-paganesc
Celsus nu era crestin, nicaieri in Biblie nu scrie asa ceva, ci dimpotriva, cititi Faptele Apostolilor cap. 17:11 despre Apostolul Pavel laudand pe cei din Brea. In rest, foarte bun editorialul, ar fi o greseala sa centralizam spitalele, in loc sa descentralizam. Daca ministerul vrea sa faca niste standarde de satisfactie, calitate, management impreuna cu asociatii ce includ spitale private de asemena, si acele putine spitale Publice care pica testul 3 ani la rand, sa fie transferate sub alt managment e mai de preferat
Postat 02 Decembrie 2020, 13:13 de unu
Lunga a fost asteptarea
In sfarsit un articol bun, care arata diferenta uriasa intre penelistii locali si cei de la guvern. Poate nu ar strica sa analizati si contributia dlui Vela de la interne. Sau cum dnul Catu ne spunea ca o ducem minunat, deficitul va fi de 3 la suta, iar luna trecuta a rectificat si a sustinut ca e vreo 9 la suta.
Postat 02 Decembrie 2020, 09:34 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON