De săptămâna viitoare, reprezentanţii Primăriei orădene vor "plimba" urna prin oraş. Pentru a decide proiectele câştigătoare la bugetarea participativă, vor avea loc 10 scrutine de vot pe străzile urbei şi tot atâtea la cele mai mari fabrici din oraş.
"Vom organiza 10 întâlniri în cartierele orădene, pentru a prezenta proiectele depuse la bugetarea participativă şi încă 10 la primii 10 angajatori din Oradea", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Calendarul exact al întâlnirilor urmează să fie anunţat de Primărie. Cert este că vor putea vota proiectele dorite doar cei care au buletin de Oradea.
42 de proiecte au fost înscrise în bugetarea participativă, din care doar zece vor fi implementate. După votul online, în fruntea clasamentului este proiectul parcului etnografic depus de Liceul Onisifor Ghibu, care a întrunit 2.310 voturi, secondat de un proiect al Şcolii Generale Bălcescu pentru dotarea cu laptopuri şi tablete interactive (1.450 voturi), "bronzul" revenind Liceului Lucian Blaga, care a propus construirea unei săli multifuncţionale pentru sport şi evenimente şcolare.
Jumătatea de sus a topului e completată de propunerile consilierilor locali UDMR Pető Dalma Csilla şi Kecse Gabriella, pentru reabilitarea Pieţei Tineretului, cunoscută şi sub denumirea Templom Tér (1.146 voturi), şi a Casei de Cultură din Podgoria (991). Succesul celor cinci proiecte s-a datorat, evident, reţelelor mari de susţinători, formate din apropiaţi ai elevilor şi profesorilor din şcoli, respectiv din membri şi simpatizanţi ai UDMR.
La mare distanţă, lista proiectelor fără votanţi "dedicaţi" este deschisă de modernizarea accesului la Grădina Zoologică (715 voturi), reabilitarea Ştrandului Ioşia (692), extinderea promenadei de pe malul Crişului din Silvaş până în strada Făcliei (673), amenajarea unui loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi în Parcul Ioşia (501) şi amenajarea unei piste din tartan pentru alergători în Parcul Salca (418).
Lista finală a proiectelor eligibile va fi întocmită pe baza mediei aritmetice între voturile date online şi cele ce vor fi puse fizic în urnă de populaţia din cartiere.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.