URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2021, 16:00

Cu tupeu. Depozitul care era să explodeze în centrul Beiuşului, aprovizionat în continuare cu azot şi alte îngrăşăminte chimice (FOTO / VIDEO)

Cu tupeu. Depozitul care era să explodeze în centrul Beiuşului, aprovizionat în continuare cu azot şi alte îngrăşăminte chimice (FOTO / VIDEO) După ce au fost cât pe ce să arunce în aer centrul Beiuşului, patronii magazinului fito-sanitar au fost prinşi "în flagrant" că au ignorat interdicţia de a mai depozita îngrăşăminte chimice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magazinul fito-sanitar din centrul municipiului Beiuş, al cărui depozit de substanţe chimice a luat foc în urmă cu două săptămâni, existând chiar pericolul unei uriaşe explozii, a încasat a doua amendă de 50.000 lei.

Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit, zilele trecute, că reprezentanţii firmei au ignorat interdicţia de a desfăşura activitatea, aprovizionând magazinul cu noi cantităţi de îngrăşăminte chimice, cu toate că nu deţin autorizaţie de mediu pentru a le vinde ori păstra în depozit. 

Nu s-au învăţat

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, după incendiul produs în data de 22 mai, reprezentanţii societăţii au fost sancţionaţi cu 50.000 lei, pentru lipsa autorizaţiei de mediu necesară comerţului cu îngrăşăminte chimice şi au primit interdicţie de a mai vinde, până la intrarea în legalitate.

Cu toate acestea, magazinul a continuat să funcţioneze, iar la un control desfăşurat vinerea trecută, în depozitul magazinului s-au descoperit noi cantităţi de azotat de amoniu, îngrăşăminte chimice pentru care nu aveau autorizaţie de comercializare, nici de depozitare. 

Ca urmare, societatea comercială care deţine magazinul a fost amendată, din nou, pentru nerespectarea măsurilor, cu 50.000 lei. 

Foc în centrul Beiuşului

Incendiul, după cum a relatat BIHOREANUL, s-a produs pe 22 mai, într-o zi de sâmbătă, şi doar intervenţia promptă a pompierilor militari ai Detaşamentului din Beiuş a făcut să nu se transforme într-o tragedie, căci focul a cuprins un depozit în care se aflau o cantitate uriaşă de azotat de amoniu, nitrocalcar (un alt îngrăşământ), cereale tratate, dar şi zeci de anvelope aflate lângă clădire. 

Potrivit datelor comunicate, ulterior, de ISU Crişana, în incendiu au ars 10 tone de azotat de amoniu, 3 tone de nitrocalcar, două tone de seminţe de cereale şi 60 de anvelope. Pompierii au salvat depozitul vecin, în care se aflau 11 tone nitrat de amoniu, două tone nitrocalcar, două tone peleţi, cinci tone seminţe de cereale.

Au aprins deşeuri

Cercetările ulterioare au arătat că incendiul a fost provocat de neglijenţa angajaţilor magazinului, care au adunat deşeuri de plastic, resturi vegetale şi cartoane într-un butoi de metal, chiar lângă depozit, şi le-au dat foc, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor. Lăsat nesupravegheat, focul s-a extins la grămada de anvelope şi paleţii de lemn, iar de acolo la un şopron şi la acoperişul depozitului.

Azotatul de amoniu, utilizat în agricultură pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole, se descompune la încălzire, în oxizi de azot, care sunt extrem de toxici, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia devine explozivă.

Pe lângă interdicţia de a mai funcţiona, patronii societăţii au fost obligaţi să ecologizeze zona afectată, să completeze evidenţa gestiunii deşeurilor generate, iar până pe 18 iunie, să transmită Gărzii de Mediu stadiul realizării măsurilor. 

În loc să se conformeze, însă, după cum se vede, reprezentanţii magazinului au continuat să se aprovizioneze cu noi cantităţi de îngrăşăminte chimice...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON