URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a terminat epoca construirii stadioanelor, în condițiile în care visteria e goală, iar autostrăzi și spitale nu prea avem. Partea proastă este că Oradea avea spre avizare proiectul noului stadion și abia acum vedem ce daune ne-au provocat procesele cu proprietarii de terenuri din zonă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă imaginați o campanie - încă una după cea din 2012 - în care Bolojan să ne roage să luăm un vomitiv, dar să votăm totuși lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare? Sau că prin mai-iunie, el, de mână cu Mohan și Birta laolaltă cu Madar, vor încerca, dimineața, să convingă oamenii să voteze USL2 la europarlamentare, iar apoi, după-amiaza, să se bată pe Consiliul Județean și pe Primărie?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 februarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în septembrie 2023 prin care s-a stabilit că motivele plângerii împotriva proceselor-verbale de contravenție pot fi completate până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cu taxa-n stâlp! Companiile din Parcul Industrial, alungate de Guvern

Cu taxa-n stâlp! Companiile din Parcul Industrial, alungate de Guvern OAIE DE MULS. Scutite până acum de impozitele pe proprietate, pentru a atrage investiţii, companiile din Parcul Industrial Eurobusiness au ajuns să fie taxate dublu! Guvernul aplică de săptămâna trecută un impozit pe construcţii de 1,5% pe an, procent la care municipalitatea va adăuga încă 0,5% de la 1 iulie, când expiră actuala schemă de ajutor de stat, fiindcă tot Guvernul nu a negociat o alta cu Comisia Europeană. Asta în vreme ce firmele din restul oraşului sunt taxate cu 1%...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan a fost la un pas de a desfiinţa Parcul Industrial Eurobusiness, în încercarea de a scăpa firmele de aici de "taxa de stâlp" stabilită printr-o Hotărâre a Guvernului.

Că a fost gest electoral, că a fost o supărare reală, gestul extrem al edilului, similar amputării unui braţ pentru înlăturarea unei unghii bolnave, s-a lăsat cu scandal. Patronatele bihorene au protestat public împotriva deciziei Guvernului, iar conducerea Primăriei a căutat zile în şir o portiţă prin care să scape de taxă firmele. "Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, să ne respectăm angajamentul!", a argumentat Bolojan.

La un pas de desfiinţare...

Marţea trecută, când au fost publicate normele de aplicare, era cât se poate de clar că Guvernul a dat-o în bară cu "taxa de stâlp". Dintr-o "eroare" care avea să coste fiecare firmă din Parcul Industrial Eurobusiness 5.000 de euro pe an, guvernanţii au hotărât impozitarea, începând cu 1 ianuarie 2014, a tuturor companiilor care până la sfârşitul anului trecut erau scutite de impozitul pe construcţii. Astfel, peste noapte, firmele din Parc datorează bugetului de stat 1,5% pe an din valoarea construcţiilor deţinute, de la hale şi depozite până la platforme betonate şi stâlpii de curent care au şi dat numele taxei. Mai mult, deşi reglementat retroactiv, impozitul trebuia declarat şi plătit până luni, 26 mai!

Primarul Ilie Bolojan avea toate motivele să se supere. Pentru clădirile din Parcul Industrial, în valoare totală de 43 milioane euro (până acum!), companiile momite la Oradea cu facilităţi la achiziţionarea terenului şi cu scutiri de taxe datorează, de săptămâna trecută, impozite de 640.000 euro, bani care nici măcar nu merg la bugetul local, ci la cel de stat! Revoltat, primarul a propus imediat desfiinţarea juridică a Parcului Industrial. "Decât să plătească 1,5% la bugetul central, mai bine să dea 1% oraşului. Cei 430.000 euro pe care îi vom încasa îi vom orienta tot spre Parcul Industrial", le-a spus edilul apropiaţilor.

După două zile de şedinţe prelungite, s-a răzgândit. Motivele sunt simple: titlul de parc industrial a fost acordat prin ordin al Ministerului Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale, deci nu poate fi desfiinţat de Primărie, iar impozitul se aplică raportat la situaţia din decembrie 2013, deci firmele oricum l-ar datora, şi dacă şi-ar muta fabricile pe lună! "Am renunţat la desfiinţarea Parcului pentru că nu ajută firmele cu nimic. Dacă Guvernul revine asupra măsurii luate, noi nu ne mai putem răzgândi după aia", le-a spus Bolojan reprezentanţilor celor 52 de firme din Parcul Industrial adunaţi miercuri în Sala Mare a Primăriei, ca să vadă ce-i de făcut.

"Se va lăsa cu procese!"

04_Delia_Ungur_bihboreanul.jpgPrevizibil, companiile văd cât se poate de rău taxa pe stâlp. "Dacă iniţial era vorba de impozitarea construcţiilor speciale, precum platforme betonate sau silozuri, la apariţia normelor firmele au aflat că datorează impozit pe toate clădirile. Normal că nu le convine din moment ce au venit la Oradea tocmai pentru că le-au fost asigurate scutiri", spune Delia Ungur (foto), directorul Eurobusiness Parc.

Practic, firmele care aveau în plan să investească în Oradea îşi reanalizează acum opţiunile. În contextul în care alte ţări, precum Polonia, statul suportă 40% din valoarea investiţiei şi din salariile angajaţilor, companiile din parcurile din România se consideră minţite şi furate. "Patronatul nostru se simte pedepsit că a investit. Conducerii firmei nu îi vine să creadă că firmele aduse în Parcul Industrial cu promisiunea unor scutiri de impozit vor plăti 1,5%, mai mult decât companiile din oraş, care datorează doar 1%", spune avocatul Georgeta Lucuţa, reprezentantul spaniolilor de la Mecanizados Auxim.

Directorul general al Congips, Ioan Lezeu, este de părere războiul taxei pe stâlp se va muta în instanţă. "Se va lăsa cu procese! Companiile străine care au venit atrase de facilităţi vor da Guvernul în judecată. Cum au câştigat fraţii Micula despăgubiri de la stat, aşa vor câştiga şi alţii", spune Lezeu.

Impozitaţi de două ori

Pentru că o veste proastă nu vine niciodată singură, conducerea Primăriei a anunţat săptămâna trecută că începând din 30 iunie expiră schema de ajutor de stat în baza căreia firmele din parcurile industriale beneficiau de facilităţi fiscale din partea bugetului local. Astfel, dacă nu apar alte ordine, pe lângă taxa de stâlp de 1,5% datorată începând cu 1 ianuarie statului, firmele vor plăti din vară şi impozitul pe clădiri de 1% datorat Primăriei. "Este absurd, pentru că orice tratat de fiscalitate interzice dubla impozitare, dar aşa cum arată acum normativele, din vară companiile vor datora un impozit total de 2,5%", spune Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Pentru a proteja cât de cât firmele din Parcul Industrial Oradea, Consiliul Local, reunit joi în şedinţă extraordinară, a hotărât reducerea impozitului datorat de acestea oraşului la doar 0,5% din valoarea clădirilor. De asemenea, firmele care şi-au cumpărat deja terenul ocupat de construcţii vor putea ieşi la cerere din Parc, în încercarea de a scăpa de taxa pe stâlp. Demers, însă, fără sorţi de izbândă ...

Atac la Bolojan

04_Victor_Ponta_bihboreanul.jpgAflat vinerea trecută în vizită electorală la Oradea, premierul Victor Ponta (foto) a spulberat orice speranţă. Aplicarea taxei asupra tuturor construcţiilor din parcurile industriale s-a făcut deliberat şi nu din greşeală, cum sperau patronatele! "Asta ne permite două lucruri: să reducem contribuţiile la asigurările sociale şi cred că pentru orice angajator este o veste bună ca şi scutirea pe profitul reinvestit", a spus Ponta.

Premierul l-a acuzat pe primarul Bolojan că agită apele în scop electoral şi fără să ajute firmele cu nimic. "Dacă Primăria nu mai vrea să acorde scutiri de taxe locale, ştiu că noi tocmai am dat la Primărie 40 de hectare pentru un parc industrial. Le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a spus Ponta, cu cinism. Bolojan nu a fost menajat nici de şeful PSD Bihor, Ioan Mang. "Tot circul a pornit de la faptul că Guvernul ia banii, nu Consiliul Local. Eu, în locul firmelor, aş da Consiliul Local în judecată, cu care am contract că nu plătesc impozit pe clădiri trei ani de zile. Firmele din Parcul Industrial nu au niciun contract cu Guvernul", s-a spălat Mang pe mâini.

Tupeişti, guvernanţii au încercat să paseze autorităţilor locale responsabilitatea efectelor negative ale taxei şi ale încetării facilităţilor fiscale. Obosiţi de finalul campaniei electorale, nici nu s-au mai deranjat măcar să mintă frumos. Iar adevărul îl vor descoperi investitorii singuri, când îi vor căuta portăreii ca să achite o taxă aberantă. Căci politrucii trec, impozitele rămân...


"Anul acesta nu a venit în Oradea nicio investiţie nouă. Discutăm cu mai multe companii, dar şansele de reuşită sunt minime. Guvernanţii nici nu realizează cât de mult au diminuat atractivitatea României conflictul din Ucraina şi, acum, taxa pe stâlp"

Delia Ungur


SEMNAL PERICULOS
"Vom vedea ce facem!"

04_Sorin_Pasula_bihboreanul.jpgSuprataxarea parcurilor industriale a dat peste cap planurile multor companii. Sinteza, care intenţiona înfiinţarea primului parc industrial privat din Oradea, se mai gândeşte dacă îl face. "Proiectul este în reevaluare. Vom analiza situaţia şi vom vedea ce facem!", spune managerul de proiect Sorin Păsulă (foto). Şi la fel gândesc toţi întreprinzătorii.

Potrivit directorului Asociaţiei Firmelor Bihorene, Dan Octavian, adoptarea taxei va provoca României pierderi de imagine prin transmiterea către investitori a unui semnal de instabilitate fiscală ce va afecta mediul economic în următorul deceniu. "Să fim realişti, planurile de afaceri se fac pe zece ani. Chiar dacă nu o recunosc, firmele străine iau acum în calcul foarte serios varianta relocării după amortizarea investiţiei. Cel mai bun exemplu e Renault, care şi-a mutat 10% din producţia uzinelor Dacia în Maroc doar pentru că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunea îmbunătăţirii infrastructurii rutiere. Ca ei vor pleca şi alţii. Odată dat acest semnal periculos, va fi imposibil să mai opreşti plecările", spune economistul.

Asociaţia Firmelor Bihorene şi Federaţia Patronilor Bihor au protestat public faţă de introducerea taxei pe stâlp prin petiţii trimise premierului Victor Ponta, ministrului Economiei Constantin Niţă şi ministrului Finanţelor Ioana Maria Petrescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
SCLAV de impozite
De ce aceste firme primesc FACILITATI si la OAMENII SIMPLI li se MAJOREAZA IMPOZITEL??????
Postat 07 Iunie 2014, 12:08 de daina
unguri nemerbnici iredentisti, revizionisti, vinituri in Ardeal.
Ati vazut cum mint si ii injura gunoaiele de unguri iredentisti, revizionisti pe romani ? Ati vazut cum mint nemernicii urmasi ai migratorilor din Mongolia si cum ar vrea sa fure iar pamantul romanilor ? ungaria, a furat sute de ani din Romania (Transilvania) iar gunoaiele de unguri iredentisti ar vrea sa o ia de la capat.
Postat 02 Iunie 2014, 23:31 de Istoria
si imputit
@gozborul ciudos esti un gunoi de calitate 1. inapoi la Moldova si Oltenia taranule si sa *** aia mare de la Attila care cind a venit nu a gasit nici un prunc de dac in Ardeal. Fuga mars inapoi in india tiganulhe.
Postat 02 Iunie 2014, 21:02 de romanu contropitor
vot de blam
gozbore, tu vorbeşti ? ca exemplu, iată ce înseamnă un vot al ruşinii.... Astăzi, regimul politic de la Budapesta este criticat sistematic în Europa şi Statele Unite şi este ameninţat tot mai frecvent cu sancţiuni, fie că este vorba de revizuirile constituţionale repetate ale majorităţii parlamentare FIDESZ, care limitează libertatea presei sau independenţa Băncii Centrale, fie de politicile economice propriu-zise care ignoră criteriile UE , fie de problemele legate de rasism, fie de antisemitism. Dar acestea nu sunt, se pare, singurele „schimbări la faţă” ale Ungariei cărora Uniunea Europeană va trebui să le găsească un răspuns în timp util, adecvat secolului XXI. După ce a devenit clar că Uniunea Europeană nu susţine procese politico-administrative iredentiste şi revizioniste, oprind practic discuţia „la nivelul standardelor europene în domeniul minorităţilor etnice” (standarde atinse de toate statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea acquis-ului comunitar), demersurile maghiare au continuat pe linia conceptului inacceptabil de autonomie etnică. Altfel spus, o formă edulcorată a iredentismului, secesionismului şi enclavizării etnice.
Postat 02 Iunie 2014, 15:50 de @gozborul ciudos
nu va e rusine ?
De ce lasati comentariile acestui **** cretin, care injura neincetat romanii ? se stie ca gozborii sunt un neam de escroci.
Postat 02 Iunie 2014, 14:28 de ??????????
asta e....
Eu nu inteleg un lucru... Plagiatorul de Mang ne da lectii.... Nu are nici un pic de rusine.... Eu as evita sa deschid gura o vreme, pana s-ar uita plagiatul, dar asta este.....Chiar ne considera un neam de Prosti??? De fapt chiar ne poate considera dupa rezultatul votului de la europarlamentare....
Postat 02 Iunie 2014, 07:51 de Ana
...si inca
„Conform legislaţiei, orice cost trebuie pasat către consumatorul final! Şi cum populaţia încasează toate birurile puse de Guvern, grija autorităţilor pare a fi că această creştere să nu aibă loc până în alegeri”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorității de Reglementare în Energie. „De obicei, rostogolirea în tarif se petrece cam la trei, șase luni”, spune Carmen Neagu, preşedintele Transelectrica. „Dacă va fi o corecţie, de abia după 1 ianuarie, după ce trece momentul noiembrie 2014. Și după ce trec alegerile”, spune Silvia Vlăsceanu, reprezentant al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi. Astfel, la o factură medie de 330 de lei pentru gaze naturale, pentru cei care au centrală termică, creşterea va fi de aproximativ 17 lei, aplicată peste şase luni. Scumpirile vor continua, chiar dacă ministrul energiei spune altceva.
Postat 01 Iunie 2014, 18:58 de Viva
Taxa pe stalp se va regasi in facturi
Consumatorii casnici vor plati facturi la electricitate mai mari ca urmare a aplicarii impozitului pe constructii speciale, asa numita "taxa pe stalp", a declarat vineri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet. "Legislatia spune ca orice cost se regaseste in pretul final", a spus presedintele ANRE, potrivit Mediafax. Havrilet a precizat ca facturile ar putea sa creasca cu 1-2%.
Postat 01 Iunie 2014, 18:32 de Viva
Romania de vanzare
Adevarul e ca in occident, salariile sunt de 4-5-6 ori mai mari decat in Romania, mentionand de asemenea ca rata de impozitare este procentual aceeasi de 30%, doar ca la sume de 6 ori mai mari. Salariile din Romania aproape ca nu ar trebui impozitate. Romania e falita si statul nu stie decat sa bage taxe. Statul ROMAN incurajeaza furtul si frauda fiscala!!! Iar Romania este de multa vreme de vanzare. Iar despre oamenii care lucreaza in Romania nu am decat stima pentru ca trebuie sa fii tare tantalau sa iti faci rau singur. Ar trebui sa plece toti din tara si sa ramana numai gunoaiele astea batrane de politicieni. Romania are nevoie de oameni tineri care nu sunt corupti si care sa redreseze ce au distrus politicienii de pana acum. E trist, dar v-o faceti cu mana voastra. Si e trist de asemenea ca din toti nu se ridica unul care fara bani si fara mizerie sa indrepte tara. Toti pleaca si se spune ca e vina lor. Nu. E vina tuturor pentru ignoranta. Romanul este ignorant si aceasta o vezi zi de zi in trafic, la alegeri, in politica si in mai tot ceea ce face. Mita curge, taxele cresc. Intr-o zi nu le veti mai putea plati. Romania e de vanzare! E tara voastra... Rusine!
Postat 01 Iunie 2014, 15:24 de Bogdan Bartos
vai, vai /bieti/ patroni..
sa le finantam noi afacerile (platitorii de taxe) si sa muncim daca se poate gratis, altfel ameninta cu plecatul. noi cu efortul si traiul de pe o zi pe alta iar ei doar cu castigul.
Postat 31 Mai 2014, 23:06 de capitalism
"Saracii"... bogati
Vor sa plateasca si cele mai mici salarii si sa fie scutiti de impozit ! Cat platesc ei salariu unui muncitor in occident si cat platesc aici ?
Postat 31 Mai 2014, 18:11 de @simoi tembelu'
.
* victor ponta si tot neamu tau de fecale
Postat 31 Mai 2014, 18:04 de David
taxe
Bine ca bogatii nu vor sa plateasca taxe, saracii de ei. Astia care traiesc cu salariul luna de luna trebuie sa-i sustina si pe bogatasii, platind taxe.
Postat 31 Mai 2014, 17:52 de impozit
"Cum au câştigat fraţii Micula despăgubiri de la stat, aşa vor câştiga şi alţii", spune Lezeu !?!
Germenii Micula sunt modelul tău în viaţă caraghiosule !?! Hai marş !?!
Postat 31 Mai 2014, 17:52 de Carp III
Renault nu a mutat nimic de la Pitesti, e o minciuna!
Renault si-a dezvoltat productia si s-a extins in Maroc inca din urma cu vreo 25 de ani si, s-a tot extins, pana a ajuns sa produca azi modelul Duster pana si in Brazilia pentru piata sud-americana. Prostia si minciuna fac casa buna Simai, Octavian si altii ca voi.
Postat 31 Mai 2014, 17:47 de Snow
In marea lui desteptaciune, primarul se scufunda in explicatii.
Si ce s-a gandit edilul? De ce sa ia Guvernul, mai bine dau o hotarare ca sa iau eu inaintea psd-istilor. Vor ei 1%, eu sa sa iau 2%! Acuma o sa ia praful de pe toba, ca trebuia dat ceva inainte ca sa poata lua dupa.
Postat 31 Mai 2014, 17:42 de Pole
..............
Acuma sincer aceasta taxa ar fi recuperata intr-o luna de firme doar din diferenta de salarii chiar si in comparatie cu Ungaria sau Polonia.Problema probabil e ca asa cum a aparut aceasta taxa practic prin ruperea intelegerii in ce priveste scutirea parcurilor de astfel de taxe 5 ani asa maine poate iesi marele nostru conducator acest mandru Roman si sa mai arunce o taxa total aleatoriu iar apoi sa se spele pe mana cu FMI-ul si Comisia Europeana de parca noi am fi total prosti desi daca ma uit la procentul ultimelor alegeri se pare ca chiar suntem.
Postat 31 Mai 2014, 16:30 de x
taxa sau impact-ul? impact-ul taxei?
Oh, da! Un investitor de milioane de EURO se impiedica de o taxa de 5.000 EURO! Mai degraba se impiedica de un stergator de picioare pus la intrare de culoare portocalie cu urme intense de MARO!(imi pare rau, asa a zis Crin!). Ce naiba, suntem toti PROSTI? Da, am fost din 2012 pana acum, ca am crezut in proiectul(care trebuia sa fie de mare IMPACT, USL!). OK, nu mai e! Hai ca i-a pus capat TAXA PE STALP! Mor de ras! BOLOJANM sa-si vada de TRANZACTIA semnata cu MINCINOSUL MATEESCU si apoi sa varobeasca despre asta! RUSINE BOLOJAN! RUSINE CRIN! RUSINE PNL!
Postat 31 Mai 2014, 13:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5788 RON
  • 1 EUR = 4.9698 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON