URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2020, 17:29

Cu ochii pe porci: DSVSA avertizează bihorenii să nu cumpere carne din surse neautorizate, iar crescătorii să nu „plimbe” animale din zone cu pestă porcină africană

Cu ochii pe porci: DSVSA avertizează bihorenii să nu cumpere carne din surse neautorizate, iar crescătorii să nu „plimbe” animale din zone cu pestă porcină africană foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înaintea "minivacanţei" de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională şi în pragul Crăciunului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor le recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc numai din unităţi autorizate. De asemenea, crescătorii de porci sunt preveniţi să nu sacrifice animale din zone afectate de pesta porcină africană sau fără certificate de analize pentru depistarea trichinelozei.

DSVSA Bihor afirmă, printr-un comunicat semnat de directorul Remus Moţoc, că a elaborat un plan de măsuri ce include "ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu accent pe două domenii de acţiune", şi anume verificarea comercializării produselor alimentare caracteristice acestei perioade, precum şi mişcarea şi comercializarea porcilor vii destinaţi sacrificării, din exploataţii către abatoarele autorizate sau către persoanele care vor să-i sacrifice pentru consum propriu.

Pasibili de amenzi

Cu acest prilej, DSVSA aminteşte că este complet interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, cu pestă porcină africană, precum şi faptul că din cauza PPA toate târgurile de animale din Bihor au activitatea suspendată.

"Vânzarea/achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în baza naţională de date, situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite şi documentele legale necesare înstrăinării animalelor", explică DSVSA.

Pentru evitarea unor probleme de sănătate cauzate de consumul cărnii sau produselor din carne de la animale cu PPA, DSVSA recomandă bihorenilor să cumpere astfel de produse numai din unităţi autorizate sanitar veterinar, unde se asigură verificarea acestora.

De asemenea, este interzisă comercializarea stradală/ambulantă a acestor produse, asemenea contravenţii fiind sancţionate cu confiscarea lor şi amenzi de până la 40.000 lei.

Examinarea porcilor sacrificaţi, pentru depistarea trichinelozei, este obligatorie, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale fiind sancţionată cu amenzi de până la 2.000 lei.

Sacrificarea animalelor şi consumarea cărnii sau produselor din carne în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii şi produselor din carne pot cauza îmbolnăviri grave, motiv pentru care DSVSA recomandă cetăţenilor care vor să sacrifice porci în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar încă înainte de sacrificare.

Centre de examinare sanitar-veterinară

Pentru a veni în spijinul cetăţenilor, complementar examenelor efectuate de medicii veterinari împuterniciţi din comune, DSVSA Bihor organizează în zilele de 28 şi 30 noiembrie, precum şi de 1 decembrie, mai multe centre de examinare a cărnii de porc.

1. Un centru de permanenţă la nivel judeţean, situat la sediul DSVSA Bihor din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcţiona, pentru perioada menţionată, zilnic între orele 830-1300. 2. Un centru de permanenţă la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Oradea 1 din Paţa Cetate, cu program între orele 830-1400. 3 - Un centru de permanenţă la Salonta, în sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare din str. Cantacuzino nr. 2-4, cu program între orele 830-1300.

4 - Un centru de permanenţă în Beius, la sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare de pe Aleea Moţilor, bl. AN 5, cu program între orele 830-1300.

Pentru carnea de porc mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic, examinarea pentru depistarea Trichinellei se efectuează doar la sediul DSVSA Bihor.

Contravaloarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populaţiei este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă şi 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

Sesizaţi neregulile

Pe de altă parte, DSVSA roagă bihorenii să informeze de urgenţă această instituţie "în caz că au ştiinţă de cazuri în care se intenţionează comercializarea de alimente în condiţii care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranţa alimentelor", respectiv dacă ştiu despre comercializarea de produse alimentare în spaţii sau locuri neautorizate ori din surse clandestine.

Sesizările se pot face la sediul DSVSA Bihor precum şi la sediile circumscripţiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori apelând Call Center-ul Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon: 0800.826.787 sau scriind la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON