Cu câteva zile înaintea "minivacanţei" de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională şi în pragul Crăciunului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor le recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc numai din unităţi autorizate. De asemenea, crescătorii de porci sunt preveniţi să nu sacrifice animale din zone afectate de pesta porcină africană sau fără certificate de analize pentru depistarea trichinelozei.
DSVSA Bihor afirmă, printr-un comunicat semnat de directorul Remus Moţoc, că a elaborat un plan de măsuri ce include "ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu accent pe două domenii de acţiune", şi anume verificarea comercializării produselor alimentare caracteristice acestei perioade, precum şi mişcarea şi comercializarea porcilor vii destinaţi sacrificării, din exploataţii către abatoarele autorizate sau către persoanele care vor să-i sacrifice pentru consum propriu.
Pasibili de amenzi
Cu acest prilej, DSVSA aminteşte că este complet interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, cu pestă porcină africană, precum şi faptul că din cauza PPA toate târgurile de animale din Bihor au activitatea suspendată.
"Vânzarea/achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în baza naţională de date, situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite şi documentele legale necesare înstrăinării animalelor", explică DSVSA.
Pentru evitarea unor probleme de sănătate cauzate de consumul cărnii sau produselor din carne de la animale cu PPA, DSVSA recomandă bihorenilor să cumpere astfel de produse numai din unităţi autorizate sanitar veterinar, unde se asigură verificarea acestora.
De asemenea, este interzisă comercializarea stradală/ambulantă a acestor produse, asemenea contravenţii fiind sancţionate cu confiscarea lor şi amenzi de până la 40.000 lei.
Examinarea porcilor sacrificaţi, pentru depistarea trichinelozei, este obligatorie, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale fiind sancţionată cu amenzi de până la 2.000 lei.
Sacrificarea animalelor şi consumarea cărnii sau produselor din carne în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii şi produselor din carne pot cauza îmbolnăviri grave, motiv pentru care DSVSA recomandă cetăţenilor care vor să sacrifice porci în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar încă înainte de sacrificare.
Centre de examinare sanitar-veterinară
Pentru a veni în spijinul cetăţenilor, complementar examenelor efectuate de medicii veterinari împuterniciţi din comune, DSVSA Bihor organizează în zilele de 28 şi 30 noiembrie, precum şi de 1 decembrie, mai multe centre de examinare a cărnii de porc.
1. Un centru de permanenţă la nivel judeţean, situat la sediul DSVSA Bihor din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcţiona, pentru perioada menţionată, zilnic între orele 830-1300. 2. Un centru de permanenţă la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Oradea 1 din Paţa Cetate, cu program între orele 830-1400. 3 - Un centru de permanenţă la Salonta, în sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare din str. Cantacuzino nr. 2-4, cu program între orele 830-1300.
4 - Un centru de permanenţă în Beius, la sediul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare de pe Aleea Moţilor, bl. AN 5, cu program între orele 830-1300.
Pentru carnea de porc mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic, examinarea pentru depistarea Trichinellei se efectuează doar la sediul DSVSA Bihor.
Contravaloarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populaţiei este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă şi 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.
Sesizaţi neregulile
Pe de altă parte, DSVSA roagă bihorenii să informeze de urgenţă această instituţie "în caz că au ştiinţă de cazuri în care se intenţionează comercializarea de alimente în condiţii care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranţa alimentelor", respectiv dacă ştiu despre comercializarea de produse alimentare în spaţii sau locuri neautorizate ori din surse clandestine.
Sesizările se pot face la sediul DSVSA Bihor precum şi la sediile circumscripţiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori apelând Call Center-ul Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon: 0800.826.787 sau scriind la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.