URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2020, 16:13

Cu încetinitorul: ABA Crişuri a început să repare barajul de la Paleu, dar lucrările evoluează lent (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Barajul de la acumularea Paleu este fisurat şi are nevoie de reparaţii, ca apa să nu se reverse. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri ştie de problemă de la începutul anului, dar până acum n-a făcut decât un batardou, adică un dig menit să izoleze zona cu defecţiuni.

Un cititor al BIHOREANULUI a reclamat lentoarea cu care lucrările se derulează. „Vă aduc în atenţie mizeria creată pe lacul Paleu, datorită „profesionalismului” angajaţilor Apelor Române, care, după ce timp de două luni s-au luptat cu morile de vânt, au abandonat lucrarea, lăsând în urmă ce se vede în fotografii”, a reclamat bărbatul.

Imaginile transmise de acesta arată cum apa dintre batardoul construit de ABA Crişuri şi digul acumulării s-a umplut de alge, ca orice apă care bălteşte. O privelişte deloc plăcută pentru cei care se plimbă în jurul lacului...

Soluție provizorie

La cererea BIHOREANULUI, Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri, a confirmat că infiltraţiile au fost observate de la începutul anului, iar pe 4 mai a început construcţia batardoului, o soluţie de urgenţă şi necesară.

„În primă urgență, pentru a evita scăderea nivelului de acumulare, a fost agreată o soluție tehnică pentru izolarea zonei care prezenta infiltrații, așa că s-a efectuat construcția unui batardou, care deocamdată are rolul de a reduce debitele exfiltrate, iar după începerea lucrărilor de punere în siguranță a barajului va avea rol de izolare și punere la uscat a incintei în perioadele de ape mari”, a transmis Mihociu.

Aceasta a precizat că şantierul nu este abandonat, doar că încă se fac măsurători. „Lucrările nu sunt abandonate, s-a finalizat o primă fază a intervenției și anume crearea batardoului prezentat în imagini. Pentru continuarea lucrărilor, conform normativelor, s-a solicitat prezența unui expert atestat în exploatarea barajelor pentru a verifica starea tehnică a lucrării, precum şi pentru a stabili condițiile de exploatare şi a soluțiilor posibile în vederea îndeplinirii exigențelor prevăzute de reglementările în vigoare”, a mai spus aceasta.

Va urma

Cât va dura această expertiză nu se ştie. Cert este că batardoul va rămâne în acumulare pe toată durata lucrărilor, „care vor continua în conformitate cu soluția stabilită în urma expertizei și ținând cont de condițiile hidro-meteo”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Conform ABA Crişuri, infiltraţia apărută în peretele lateral al turnului de manevră al barajului are un debit de 0,1 litri pe secundă. Reparaţiile sunt făcute de angajaţii ABA Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON