URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2020, 16:13

Cu încetinitorul: ABA Crişuri a început să repare barajul de la Paleu, dar lucrările evoluează lent (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Barajul de la acumularea Paleu este fisurat şi are nevoie de reparaţii, ca apa să nu se reverse. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri ştie de problemă de la începutul anului, dar până acum n-a făcut decât un batardou, adică un dig menit să izoleze zona cu defecţiuni.

Un cititor al BIHOREANULUI a reclamat lentoarea cu care lucrările se derulează. „Vă aduc în atenţie mizeria creată pe lacul Paleu, datorită „profesionalismului” angajaţilor Apelor Române, care, după ce timp de două luni s-au luptat cu morile de vânt, au abandonat lucrarea, lăsând în urmă ce se vede în fotografii”, a reclamat bărbatul.

Imaginile transmise de acesta arată cum apa dintre batardoul construit de ABA Crişuri şi digul acumulării s-a umplut de alge, ca orice apă care bălteşte. O privelişte deloc plăcută pentru cei care se plimbă în jurul lacului...

Soluție provizorie

La cererea BIHOREANULUI, Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri, a confirmat că infiltraţiile au fost observate de la începutul anului, iar pe 4 mai a început construcţia batardoului, o soluţie de urgenţă şi necesară.

„În primă urgență, pentru a evita scăderea nivelului de acumulare, a fost agreată o soluție tehnică pentru izolarea zonei care prezenta infiltrații, așa că s-a efectuat construcția unui batardou, care deocamdată are rolul de a reduce debitele exfiltrate, iar după începerea lucrărilor de punere în siguranță a barajului va avea rol de izolare și punere la uscat a incintei în perioadele de ape mari”, a transmis Mihociu.

Aceasta a precizat că şantierul nu este abandonat, doar că încă se fac măsurători. „Lucrările nu sunt abandonate, s-a finalizat o primă fază a intervenției și anume crearea batardoului prezentat în imagini. Pentru continuarea lucrărilor, conform normativelor, s-a solicitat prezența unui expert atestat în exploatarea barajelor pentru a verifica starea tehnică a lucrării, precum şi pentru a stabili condițiile de exploatare şi a soluțiilor posibile în vederea îndeplinirii exigențelor prevăzute de reglementările în vigoare”, a mai spus aceasta.

Va urma

Cât va dura această expertiză nu se ştie. Cert este că batardoul va rămâne în acumulare pe toată durata lucrărilor, „care vor continua în conformitate cu soluția stabilită în urma expertizei și ținând cont de condițiile hidro-meteo”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Conform ABA Crişuri, infiltraţia apărută în peretele lateral al turnului de manevră al barajului are un debit de 0,1 litri pe secundă. Reparaţiile sunt făcute de angajaţii ABA Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON