URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2011, 12:20

CSM ştie să sară

CSM ştie să sară IUBIŢI DE PUBLIC. Atât managerul Şerban Sere (foto dreapta), cât mai ales antrenorul Cristian Achim (prim plan), au devenit preferaţii suporterilor orădeni. De altfel, în timpul meciului de lunea trecută, cu Gaz Metan Mediaş, o parte din spectatori au afişat un banner imens prin care îi cereau tehnicianului Achim să rămână la Oradea. Iar el i-a ascultat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi a început campionatul cu unul dintre cele mai mici bugete faţă de concurenţă, echipa orădeană de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal a obţinut în ediţa 2010-2011 un rezultat care a surprins multă lume, dar care reflectă fidel prestaţia din actualul sezon: locul 6.

Orădenii reuşesc, astfel, cea mai bună performanţă de când evoluează sub titulatura CSM. O singură dată până acum formaţia a mai intrat în play-off, dar atunci s-a clasat pe locul 8.

Antrenorul-locomotivă

CSM Oradea a fost una dintre cele mai disciplinate echipe ale campionatului. Aici nu s-a auzit vreodată de vreun scandal, de revendicări ori certuri la vestiare. În schimb, antrenamentele au fost "sfinte".

Promotorul a fost managerul Şerban Sere, fost jucător pasionat de baschet, care a ştiut cum să se descurce şi în situaţii mai puţin plăcute, să-şi atragă sponsorii şi să aducă la echipă cel mai bun antrenor, plus jucători pe măsură.

Alegerea antrenorului Cristian Achim, tocmai de la Râmnicu Vâlcea, a fost şi ea foarte inspirată. Tânăr şi având tangenţă mai mult cu loturile naţionale de juniori, Cristian Achim şi-a demonstrat la Oradea din plin calităţile, ajungând în partea a doua a competiţiei să fie curtat de mai multe cluburi cu nume în baschetul românesc, gen BC Timişoara, dar chiar şi de oficialii Federaţiei Române de Baschet, pentru a antrena naţionala de seniori. Totuşi, a rămas în oraşul de pe Criş, ducând echipa acolo unde nimeni nu spera...

Surpriza orădeană

Cum în clasamentul celor mai mari bugete orădenii sunt pe locul 11, cu investiţii între 350-400.000 de euro, obiectivul de intrare în faza de play-off, unde activează primele 8 echipe ale Diviziei A, părea iniţial de neatins. Prestaţia constant bună, jocul în echipă, disciplina şi, poate mai mult ca orice, atmosfera de familie din cadrul echipei au făcut ca CSM să ajungă din nou în vârf.

Baschetbaliştii orădeni s-au impus pe teren propriu atunci când trebuia, au mai "ciupit" victorii în deplasare şi au învins echipe greu de bătut. Punctele cheie în ediţia 2010-2011 au fost câştigate în faţa unor echipe cu pretenţii imense, Steaua Turabo şi Mureşul Târgu Mureş.

Jucători de top, public frumos

08-Maric.jpgDe-a lungul returului sezonului regulat, orădenii s-au clasat doar în partea superioară a clasamentului. Motivat. Evoluţiile bune şi punctele înscrise de ex-sovieticul Sasha Tophcov - aproape în fiecare etapă acesta numărându-se între coşgheteri - au făcut din jucătorul achiziţionat anul trecut una din piesele de bază ale echipei. El a fost secondat de sârbul Nemanja Maric (foto), de americanul Tyrone Mitchell, care şi-a revenit în special în partea a doua a întrecerii, precum şi de celălalt sârb, Andelko Mandic, şi de Michael Schachtner.

Nici românii n-au stat degeaba, Rareş Paşca şi Vasile Ştefan marcând şi ei puncte importante. Pe lângă jucătorii exponenţiali, mai-tinerii Lazar Laszlo şi Rolland Torok au crescut de la meci la meci, fiind acum în atenţia multor cluburi.

Nu în ultimul rând, a contat mult şi aportul celui de-al şaselea jucător: publicul. "Au fost momente când pe teren propriu am câştigat cu ajutorul suporterilor. Mă bucur că am reuşit să formăm o legătură între noi şi spectatori şi că avem un public cunoscător de baschet la Oradea", afirma tehnicianul Achim la sfârşitul unui meci.

Politica paşilor mărunţi

Baschetbaliştii orădeni şi-au jucat ultimul meci din campionat lunea trecută. Învinşi pentru a doua oară de Gaz Metan Mediaş, care, cu câteva zile înainte, îşi adjudecase şi Cupa României, CSM Oradea a părăsit onorabil play-off-ul Campionatului Naţional, după ce a pierdut cu 75 la 89, clasându-se în final pe locul 6, într-o competiţie cu mulţi adversari ambiţioşi şi valoroşi.

Este cel mai bun rezultat al baschetbaliştilor de la CSM. Doar o singură dată până acum, formaţia orădeană a mai intrat în play-off, dar atunci s-a clasat pe locul 8. Şi nu e de ici-de colo, de vreme ce a lăsat în urmă echipe ca BC Timişoara, care îşi dorea chiar titlul naţional, CS Otopeni sau CSM Bucureşti, care au rămas pe dinafară. Alte echipe de tradiţie şi cu o potenţă financiară mult peste a orădenilor, dar care au fost depăşite în clasament de echipa noastră, sunt Atlassib Sibiu şi BCM U Argeş Piteşti, formaţii care în cele din urmă au ajuns în play-off, dar s-au clasat în urma trupei orădene.

"Nu pot decât să fiu bucuros pentru ce am realizat, sper ca şi la anul să avem aceeaşi atmosferă, iar politica paşilor mărunţi, după care ne ghidăm, să dea roade şi să consolidăm în Oradea o echipă de baschet din ce în ce mai respectată în România şi nu numai", afirmă managerul Şerban Sere. Aşa să fie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Profesionalism
Succesul baschetbalistilor este meritat si dovedeeste profesionalismul lui Serban Sere, alş antrenorului Achim (cel mai bun din rindul tehnicienilor oradeniI) dar si al finantatorului Ghiur Vajai, un adevarat iubitor al sportului in generel si al baschetului in special. Fara el baschetul oradean masculin nu ar fi existat la aceasta ora. Felicitari!
Postat 26 Aprilie 2011, 13:30 de ioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON