URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Iulie 2014, 10:36

CSM răspunde judecătorilor care au reclamat că DNA le afectează independenţa: Cei care comit infracţiuni nu pot beneficia de imunitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Judecătorii care, în exerciţiul funcţiunii, comit fapte care ar putea avea caracterul unor infracţiuni în orice circumstanţe (de exemplu, acceptă mită) nu pot beneficia de imunitate faţă de procesul penal ordinar".

Astfel începe hotărârea dată, vineri, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca răspuns la o acţiune fără precedent în justiţie - o solicitare semnată de 48 de judecători ai Tribunalului Bihor şi Curţii de Apel Oradea în legătură cu o anchetă a procurorilor DNA Oradea.

Este vorba despre dosarul care îi priveşte pe magistraţii Ovidiu Galea, Raluca Cuc, Florica Roman şi Denisa Vidican, deja suspendaţi din funcţii şi trimişi în judecată, după caz, pentru trafic de influenţă, fals, abuz în serviciu, favorizarea infractorului după ce, în 2010, prin soluţii date pe documente false, au scos din închisoare un individ condamnat pentru tentativă de viol.

În luna aprilie, imediat după ce DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva celor patru judecători, Adunările generale ale celor două instanţe orădene au decis să ia poziţie şi să solicite Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere legat de caz.

Semnate în total de 48 de judecători, sesizările reclamau "o posibilă afectare a imaginii şi independenţei Justiţiei" prin faptul că judecătorii ar fi cercetaţi pentru modul în care au cântărit probele la hotărârile date, amănunte care, în opinia lor, erau secret profesional.

Răspunsul dat vineri de plenul CSM spune, însă, altceva. Şi anume că obligaţia judecătorului de păstrare a secretului deliberării încetează în momentul în care e acuzat că încalcă legea ori comite o abatere disciplinară pentru care e suspendat din funcţie.

"Obligaţia judecătorului de păstrare a secretului deliberării în legătură cu fapta cu privire la care este cercetat penal încetează în momentul în care, în condiţiile articolului 307 din Codul penal, i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, calitatea de suspect, fapta pentru care este suspendat, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art.83 din acelaşi cod, încheindu-se despre toate acestea un proces-verbal", se arată în hotărâre.

Totodată, potrivit CSM, judecătorul poate fi audiat şi ca martor într-un proces având ca obiect "săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu procesul deliberării".

Pe de altă parte, însă, plenul CSM a statuat că "judecătorul poate fi audiat cu privire la fapte care vizează orice interferenţă exterioară procesului cognitiv al deliberării, care pot avea caracter ilicit, dar nu şi cu privire la procesul cognitiv propriu-zis al deliberării". Pe româneşte, magistraţii pot fi întrebaţi dacă s-a intervenit să delibereze într-un anumit fel, dar  nu pot fi chestionaţi despre modul în care au apreciat ei soluţia.

Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat şi nelămurirea judecătorilor legată de magistraţii chemaţi să soluţioneze cauzele în care una din părţi e "organul penal care îi anchetează".

"Judecătorul faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea unei fapte de corupţie ar trebui să se abţină de la soluţionarea pricinilor cu această natură până la clarificarea situaţiei sale, întrucât se încalcă aparenţa de imparţialitate şi obiectivitate de care orice judecător este răspunzător", spune CSM arătând totodată că judecătorii nu trebuie să-şi abată atenţia de la faptele lor penale la principii.

"Principiile independenţei, imparţialităţii şi integrităţii judecătorului consacră în primul rând obligaţii, astfel că nu pot fi invocate drept justificări pentru disimularea unei conduite care este ea însăşi o ameninţare a independenţei şi imparţialităţii justiţiei şi a procesului echitabil, cum este cazul corupţiei", a mai statuat plenul CSM.

Citiţi despre acţiunea fără precedent a magistraţilor orădeni şi întrebările puse de procurorii DNA care au declanşat-o în articolul: "Atacul robelor: Judecătorii de la două instanţe s-au plâns la CSM că DNA le "lezează" independenţa"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
superba decizie
Sunt scarbit de hotararile instantelor de judecata din Oradea.Exact, cum vorbea ante(scriitorul) meu in Oradea e mai rau ca la Dolj. De unde are Bochis Doru bani de vila cu piscina, vacante in Dubai? Face diversiune cu farmacia lui nevastasa? Cred ca tot el baga bani si in farmacie. Numai cu invirteli umbla acest ,,judecator,,, daca-l mai pot numi asa.El rezolva totul in familia lui, numeroasa.
Postat 07 Iulie 2014, 10:32 de eu
BRAVO DNA
DA!!! Foarte bine fac cei de la DNA, sa-i salte pe multi care fac (NE)DREPTATEA in Oradea.Ar trebui urmariti si anchetati si BOCHIS DOREL(DORU), Erdei Dana, Puscas Marcel(asta se pare c-o dat de dracu, dar sa vedem si finalul). Se stiu ei vinovati de multe nedreptati facute oamenilor care-si cauta dreptatea in instanta.Mai platesc si avocati sa le apere drepturile, bietii oameni.Ca in Oradea mai rar vezi asemenea ,,aranjamente,, si ,,reglari de sentinte judecatoresti,,.MOR OAMENI CU DREPTATEA IN MANA.
Postat 07 Iulie 2014, 10:08 de BRAVO DNA
@Lex
Din pacate dna bihor este departe de dna central! Asa e, ,,E timpul sa se sape si in mizeria si promiscuitatea de aici." E timpul ca prefectul, primarul, consilierii locali sa plateasca,sa plateasca toti cei care se fac vinovati de starea de inapoiere fara precedent la care a ajuns Bihorul Dar asta nu se poate face cu un dna bihor obedient si aservit potentatilor locali, cum ar fi numitul pop claudiu, inca prefect de Bihor. Apropos, nu se gasea in tot judetul un prefect fara probleme cu justitia?!
Postat 06 Iulie 2014, 20:43 de aLex
Foarte bine
Un raspuns mai bun nici ca se putea. Da, le afecteaza independenta de a comite fapte penale. Faptul ca Bihorul e un fel Dolj al justitiei romanesti se stie. E timpul sa se sape si in mizeria si promiscuitatea de aici. Vad ca unii dintre judecatori au o obsesie legata de Claudiu Pop si de DNA si tin mortis sa abereze pe acest forum. Nu ii va ajuta cu nimic !! Lucrurile s-au pus in miscare si se va merge pana la capat. Astept sa ii vad cum vor fi citati, audiati si judecati. Porceala si bataia de joc trebuie sa ia sfarsit si legea sa triumfe si in Romania. Ne-am cam saturat ca tot felul de Elene Ceausescu si clone de-ale lui Emil Bobu sau Bercea mondialu sa incaseze salarii nesimtite pentru acte de coruptie pe post de judecata.
Postat 06 Iulie 2014, 20:11 de Lex
Ce-i mana pe ei in lupta?
De ce luati in discutie doar pregatirea (de fapt nepregatirea) judecatorilor? Eu ma intreb ce merite deosebite a avut dl man ciprian pt. a fi numit la conducerea dna bihor? De ce a depins numirea? Cine l-a recomandat? As raspunde ca vocea si talentul sau. Poate talentul de a se face util unor potentati ai zilei, de pilda lui pop claudiu, fost parlamentar psd si inca prefectul judetului.
Postat 06 Iulie 2014, 17:14 de Dl Vucea
Comentariu
Dincolo de faptul ca cei "48" au fost pusi intr-o situatie umilitiare de care cei care au organizat "miscarea impotriva DNA-ului", nu pot sa nu observ ca domnii judecatori au avut aceeasi atitudine ca si parlamentarii, cand resping toate cererile de ridicare a imunitatii colegilor corupti, strigand cat ii tine gura ca DNA-ul fabrica dosare. Rusinoasa atitudine, domnilor judecatori
Postat 06 Iulie 2014, 11:04 de Justitiabil
pt cei ce vorbesc aiurea
Dl Antik a intrat prin invatatura in magistratura. A luat examenul la INM cu o medie foarte mare. Ar fi bine sa se documenteze cei care denigreaza inainte de a scrie. Tot respectul pt acest om!
Postat 06 Iulie 2014, 10:39 de bihorean
Oare numai DNA-ul !?
Oare numai DNA-ul va stirbeste INDEPENDENTA !?
Postat 06 Iulie 2014, 09:32 de Oreste
Soneria sună întotdeauna de câte ori e nevoie, dacă-i bagi fise
E fascinant modul în care românii încearcă să înnobileze una-alta apelînd la repere externe. Bucureștiul era Micul Paris, Hagi era Maradona din Carpați, depozitul de fier vechi din Babadag e Ungaria Mare și enumerarea ar putea continua. Și chiar continuă, pentru că ultima celebritate intrată pe această listă e CAO, declarată cîștigătoare absolută a titlului de “Cea mai performantă Companie de Apă pe pierdere”. Cu toate că Antik Levente a bătut șaua să priceapă judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, cînd a decis că Avram a fost concediat ilegal de Gavra de la CAO, nu cred că asta o va ajuta pe FloriciCA Roman să scape de la răcoare. Ar fi o premieră ca să fie trimisă acasă. Într-adevăr că era mediocru la şcoală dar au mai fost şi alţi colegi de-ai lui la fel. Viorel Ponta de exemplu. Ambii plagiatori dar cu scopuri şi în etape diferite. În procesul 10593/111/2011 Antik, supărat că UDMR tocmai fusese luxat de la guvernare, a copiat motivarea unui asistent şi, ce să vezi, a rezolvat două cazuri deodată. A cîştigat „inculpatul” cum ar veni, dar în acelaşi timp Roman Flori-CICA a trecut de la fise la cartele (inversul denominării leului cu patru zerouri) sau conversia leului în euro la cursul CAO (firma de brokeraj POINAR – ŞUTA în acest caz a reţinut comisionul). Atunci, cel mai informat om din Oradea ar fi trebuit să afle că dama cu cuc are și alte relații cu Bolojan (tot singur-cuc), într-o cumetrie penală „Te lepezi de Satana?”- ca să nu îşi schimbe numele. Vorba aia autohtonă, că intră și șoarecele pe unde a pătruns șobolanul, se pare că a ajuns, pe două căi diplomatice, și la urechile șefilor DNA, care n-au vrut să dea semne de amiciție cu Dana Cigan în fața camerelor de luat vederi, fiindcă în spatele ei se profila umbra lui Roman.
Postat 05 Iulie 2014, 22:53 de 380V
Incompetent
Despre studentul la Drept - Oradea Antik Levente Farkas, ce se poate spune ?!? Ca a fost un student slab la invatatura, mediocru. N-a iesit in evidenta decat prin rezultate slabe la invatatura. Se mira si fostii lui profesori, chiar si actuali colegi ca a ajuns unde a ajuns. Probabil cu relatiile lui taica-sau, sau ale U.D.M.R.-ului. Asa ca ... cine imparte dreptatea pe pamant.?? Niste judecatori care de fapt au fost elevi sau studenti mediocri !!
Postat 05 Iulie 2014, 20:34 de Unul
Adevarul
Dumnezeu e sus și vede și pe Antik Levente Farkas și pe Vidican Denisa Daniela cum împarte dreptatea pe pămănt acum a venit și răndul lor Bravo DNA
Postat 05 Iulie 2014, 19:41 de Driha
Urmeaza si altii la rand ...
Poate ca in curand urmeaza sa intre in vizorul D.N.A si judecatorul ANTICK care i-a cam rezolvat multe matrapazlacuri nevestei: contabila doctor de la Pedagogic. I-a rezolvat toate procesele pe care cucoana le-a avut cu scoala de unde-si ia "painea cea de toate zilele" , dar si cu I.S.J.-ul. Cum a reusit oare cucoana sa castige intr-un timp record toate procesele si sa ia si despagubiri dupa scoala in care lucreaza??? Doar judecatorul ANTICK poate raspunde la aceasta intrebare. Poate l-or intreba si pe el procurorii de sanatate ... sau de a nevestei !! HA! HA!
Postat 05 Iulie 2014, 16:11 de Ioanea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON