URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2017, 10:36

CSM CSU Oradea a mai transferat doi străini: sârbul Pedja Stamenkovic şi lituanianul Artūras Valeika

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa bihoreană de baschet masculin CSM CSU şi-a completat lotul cu încă doi jucători străini. Este vorba despre sârbul Pedja Stamenkovic şi lituanianul Artūras Valeika, care au semnat cu formaţia orădeană pentru sezonul 2017-2018.

Contract deschis

În vârstă de 29 de  ani şi înalt de 1.90 metri, Pedja Stamenkovic (foto stânga) este fundaş. Originar din Serbia, baschetbalistul a venit la Oradea de la Aix Maurienne, din Franţa.

De menţionat însă că Stamenkovic a jucat în trei campionate pe parcursul sezonului 2016-2017, în Slovacia, Polonia şi Franţa. A început sezonul alături de Trefl Sopot, în Polonia, unde a jucat 13 partide şi a avut medii statistice de 2.8 puncte, 1.7 pase decisive, 1.5 recuperări şi 0.7 intercepţii pentru 1.7 la eficienţă în 16.6 minute pe meci.

Apoi, alături de Handlova, sportivul sârb a jucat 16 meciuri în campionatul slovac şi a avut medii statistice de 11.1 puncte, 5.1 recuperări, 5.3 pase decisive, 1.4 intercepţii şi 0.7 capace pentru 18.2 la eficienţă în 30.1 minute pe partidă.

După cum se arată într-un comunicat al clubului orădean, în finalul stagiunii trecute, Stamenkovic a bifat patru prezenţe pentru Aix Maurienne, în cel de-al doilea eşalon din Hexagon. Aici a contabilizat 5.0 puncte, 4.3 pase decisive şi 1.3 recuperări pentru 6.8 la eficienţă în 19.5 minute pe partidă.

Pedja Stamenkovic a evoluat însă şi în primul eşalon baschetbalistic al României, pe parcursul sezonului 2014-2015, la BCM U Piteşti. La echipa argeşeană, el a avut 17 prezenţe în Liga Naţională şi două în Cupa României, bifând medii statistice de 5.9 puncte, 2.9 pase decisive, 2.5 recuperări, 0.6 intercepţii pentru 5.4 la eficienţă în aproape 22 minute pe partidă.

De-a lungul carierei, Stamenkovic a mai jucat şi în Bulgaria şi Serbia. Este vorba despre Borac Cacak, FMP, Steaua Roşie Belgrad (toate Serbia) şi Cherno More Varna (Bulgaria).

Este de precizat totuşi că Pedja Stamenkovic vine la Oradea sub forma unui aşa numit "contract

deschis". Astfel, el poate accepta orice ofertă care vine pe numele său după încheierea preliminariilor FIBA Europe Cup.

"Această decizie este argumentată prin nevoia echipei de a se antrena în această perioadă, trei jucători de poziţiile 1-2-3 nefiind disponibili CSM-ului, întrucât ei se află în programul echipelor naţionale. Totodată, potrivit regulamentului specific din FIBA Europe Cup – ediţia 2017/18, fiecare echipă, indiferent de ţara de provenienţă şi de regulamentul specific din competiţia internă, este obligată să înscrie cel puţin cinci jucători autohtoni pe o foaie de arbitraj ce include 12 nume. Cu alte cuvinte, este posibilă folosirea de şapte jucători străini în următoarea stagiune continentală", după cum se mai precizează în comunicatul clubului CSM.

Debut în România

În ceea ce-l priveşte pe Artūras Valeika (foto dreapta), originar din Lituania, acesta a aniversat vârsta de 32 ani pe data de 11 august, este înalt de 2.07 metri şi evoluează la poziţia 5.

Născut la Vilnius, noul component al CSM CSU Oradea a jucat bschet la nivel universitar. În NCAA, Arturas a jucat pentru Midland (2004–2006) şi  Weber State (2006–2008).

Imediat după absolvire, el a semnat primul angajament profesionist din carieră. A jucat pentru Eisbaeren Bremenhaven, în primul eşalon baschetbalistic al Germaniei, în sezonul 2008/09. Ulterior a jucat pentru SK Valmiera, BC Alytus, Perlas Vilnius, Cáceres Ciudad del Baloncesto, Neptūnas Klaipėda, Rūdupis Prienai, Lietuvos rytas Vilnius, respectiv Lietkabelis Panevėžys.

Astfel, Valeika a acumulat experienţă în Germania, Letonia, Spania şi Lituania. El are nouă sezoane ca jucător profesionist şi patru în campionatul universitar nord-american. În ţara natală a bifat aproape şapte sezoane cu 217 prezenţe. În Letonia şi Germania a petrecut câte un sezon, iar în Spania a bifat o jumătate de sezon.

De asemenea, a bifat 10 prezenţe în FIBA Europe Cup, unde a avut medii de 11.4 puncte, 5.8 recuperări (1.9 ofensive), 2.1 pase decisive pentru 11.8 la eficienţă în 23 minute pe partidă. El a avut 65% la aruncările din acţiune, respectiv 80% la linia de pedeapsă în cupele europene.

Pe parcursul aventurii continentale, Valeika a avut o dublă confruntare cu BC Mureş. El a contabilizat 14 puncte, 7 recuperări o pasă decisivă şi o intercepţie pentru 17 la eficienţă într-una dintre partide, respectiv 8 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive pentru 12 la eficienţă în cealaltă confruntare. Cele două echipe şi-au împărţit victoriile atunci (99-61 în Lituania, respectiv 109-101 la Tîrgu Mureş, ambele adjudecate de amfitrioni).

În fine, lituanianul a jucat 8 meciuri în Liga Baltică, unde a contabilizat 8.1 puncte,3.5 recuperări (1.0 ofensive), 2.1 pase decisive, 0.8 capace pentru 8.9 la eficienţă în 20 minute pe partidă. De notat că aici a avut 62% din acţiune şi 77% la linia de pedeapsă.

După cum precizează comunicatul emis de clubul orădean "staff-ul tehnic al CSM CSU Oradea a decis să-l legitimeze pe acest jucător datorită faptului că întruneşte mai multe dintre cerinţele şi obiectivele urmărite de la un pivot în actuala configuraţie a echipei. Arturas Valeika se evidenţiază prin abilitatea de a finaliza acţiunile pick and roll. În plus, este un jucător atletic, energic şi care poate să susţină un ritm accelerat de joc (tranziţie şi contraatac). Alte calităţi sunt abilitatea de a se apăra în diferite sisteme, inteligenţa baschetbalistică şi capacitatea de a recupera sub panoul advers".

Arturs Valeika se află, aşadar, la primul anagajament în baschetul românesc. El este cel de-al doilea astfel de jucător din actuala echipă. Primul este conducătorul de joc, americanul Obie Trotter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON