Criza de la Municipal, o excepţie
Cu ministrul Nicolae Bănicioiu în vacanţă, Direcţia de Presă a Ministerului Sănătăţii a reacţionat printr-un comunicat de presă la avertismentul public făcut săptămâna trecută de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi de directorul economic al Spitalului Clinic Municipal din Oradea Dr. Gavril Curteanu, Maria Silaghi. Atât Bolojan cât şi Silaghi au declarat că, după ce Ministerul Sănătăţii a impus firmelor distribuitoare, prin Ordinul 810/2015, preţuri scăzute cu 20% la medicamente, acestea au început să refuze livrările către spital.
În schimb, comunicatul susţine că "eventualele disfuncţionalităţi care ar putea să apară la nivelul unităţilor sanitare se datorează în exclusivitate managementului unităţilor, dar şi a unei lipse de informare şi înţelegere corectă a legislaţiei privind achiziţiile publice".
Potrivit comunicatului Direcţiei de Presă a Ministerului, "în cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziţie şi refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, în baza negaţiilor acestora, unităţile sanitare pot achiziţiona produsele necesare în regim de urgentă, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind derularea achiziţiilor publice (Ordonanţa de Urgentă nr. 34 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii)".
Altfel spus, poziţia Ministerului este că, dacă furnizorii de medicamente cu care spitalele au contracte cadru refuză să livreze produsele solicitate în baza acestor contracte cadru, managerii trebuie să obţină în scris refuzul companiilor, adică "negaţia", iar apoi, invocând prevederile legale referitoare la situaţiile speciale din OG 34, să deruleze negocieri directe cu alte firme de la care ar putea cumpăra medicamente.
În încheierea comunicatului, "Ministerul precizează că singură unitate care a semnalat dificultăţi la aprovizionare este Spitalul Municipal din Oradea".
Managerii nu ştiu legislaţia
Aceeaşi poziţie a avut-o, tot săptămâna trecută, şi secretarul de stat din Minister, Alin Ţucmeanu, care a afirmat că nu i-au mai fost semnalte situaţii similare în alte spitale din ţară şi că a explicat conducerii Spitalului Dr. Gavril Curteanu că trebuie să recurgă la achiziţii în regim de urgenţă.
"Cei de la Oradea au primit de la Ministerul Sănătăţii o adresă prin care îi rugam să obţină negaţii de la distribuitori şi apoi să achiziţioneze medicamente în regim de urgenţă prin cumpărare directă şi, în acelaşi timp, să demareze un nou acord cadru în baza noilor preţuri", a spus Ţucmeanu, adăugând că la Oradea criza se datorează managerilor "care au fost informaţi şi trebuiau să ia măsuri preventive care să le asigure stocuri de medicamente; dar ei nu cunosc achiziţie publică".
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, citat de Hotnews, a admis că în aceeaşi situaţie precum cea a Spitalului Municipal din Oradea sunt şi alte unităţi din ţară, ai căror manageri însă nu au comunicat public dificultăţile pe care le au în aprovizionarea cu medicamente. "Am auzit despre această problemă de la mai mulţi (n.r. – manageri de spitale din ţară), dar în scris nu am primit nimic", a spus şeful CAS.
Urgenţa durează
Contactată de BIHOREANUL, dr. Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Clinic Municipal din Oradea, afirmă că, înainte de a prezenta public situaţia achiziţiilor pe care companiile cu care această unitate are contracte cadru refuză să le onoreze, a informat Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Ministerul Sănătăţii.
Tot conform dr. Moldoveanu, indicaţiile Ministerului transmise spitalului pe data de 1 iulie, în care arată că trebuie să obţină negaţii de la firmele care nu vor să livreze medicamente, pentru ca apoi să facă achiziţii în regim de urgenţă, nu rezolvă problema.
"Prin adresa pe care ne-a transmis-o, Ministerul ne spune clar că achiziţia de medicamente trebuie să se facă în conformitate cu legislaţia, iar preţurile de achiziţie nu pot depăşi valorile decontate, adică preţurile scăzute cu 20% prin Ordinul Ministerului. De asemenea, ni s-a transmis să obţinem negaţii de la firmele cu care avem contracte cadru, pentru a demara achiziţii de urgenţă, dar avem pentru numeroase medicamente contracte cadru cu 4-5 firme. Ca să demarezi procedura de achiziţie de urgenţă, trebuie să reziliezi întâi contractele cadru, iar acest lucru nu avem voie să-l facem decât după ce obţinem negaţie de la toate aceste firme, or firmele întârzie să ne dea negaţiile scrise", a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Municipal.
Dr. Moldoveanu a precizat că, potrivit legislaţiei în materie de achiziţii, adică OG 34 coroborată cu Ordinul 810 al Ministerului Sănătăţii, achiziţiile de urgenţă trebuie să respecte preţurile minimale impuse, astfel încât la negocieri firmele distribuitoare vor trebui să fie de acord cu aceste preţuri pe care în prezent nu le acceptă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.