Poliţia Bihor anchetează, împreună cu pompierii, cauzele incendiului devastator care a distrus, sâmbătă seară, clădirea Episcopiei Greco Catolice din Oradea. Prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, spune că pompierii şi-au făcut datoria şi că nu are ce să le reproşeze, iar primele indicii duc la gândul că evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit. Imobilul nu are asigurare.
Peisaj dezolant
A fost agitaţie în Piaţa Unirii, în faţa Palatului episcopal, şi duminică dimineaţă. Sute de curioşi au venit, din nou să vadă edificiul mistuit de flăcări sâmbătă seara, nevenindu-le să creadă că una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea este distrusă într-un asemenea fel.
La faţa locului încă se simţea mirosul de fum, iar oamenii filmau cu telefoanele mobile ce a mai rămas din clădire. "Faţada nu e atât de distrusă pe cum mă aşteptam", a spus unul dintre ei, mai optimist, în vreme ce un trecător s-a arătat foarte revoltat de tot ceea ce s-a întâmplat. "A scăpat Oradea de sute de milioane de lei care au fost în această clădire. Bravo!", a spus el, cu trimitere la valoarea patrimoniului din interior.
În ciuda ploii torenţiale, au fost credincioşi care stăteau înmărmuriţi privind la clădirea din care au rămas schelete de geamuri arse. Peisajul era de-a dreptul dezolant.
La faţa locului au descins din nou echipaje de pompieri, poliţişti, inclusiv echipe de criminalişti, în frunte cu şeful Poliţiei, comisarul şef Alin Haniş, pentru a ancheta motivele producerii dezastrului, dar şi prefectul Ioan Mihaiu. După ce a inspectat clădirea, prefectul le-a declarat jurnaliştilor că în interior este plin de moloz şi că există pereţi care stau să cadă.
"N-am ce să le reproşez"
Mihaiu a ţinut să demonteze unele acuzaţii enunţate de cetăţenii care au asistat, sâmbătă seară, la stingerea focului, cum că pompierii ar fi acţionat cu întârziere, că nu ar fi folosit o intrare laterală în clădire, că nu ar fi intrat în clădire din timp, cât încă se putea interveni eficient, şi că hidranţii din Piaţa Unirii nu au funcţionat. "Nu am ce să reproşez pompierilor, în momentul de faţă, dimpotrivă, vreau să îi felicit pentru modul în care au acţionat", a spus el.
"S-au vehiculat foarte multe aspecte care nu au nicio legătură cu realitatea", a spus Mihaiu, arătând că focul s-a extins foarte repede şi că cel mai important lucru a fost faptul că pompierii au reuşit să stopeze propagarea flăcărilor la alte clădiri.
Pefectul a mai spus şi că apelul prin 112 a fost făcut chiar de familia preotului care locuieşte în Palatul episcopal, care au văzut că iese fum. Pompierii au intrat în primă fază în curte, pentru a evalua situaţia, dar "în momentul încare s-a constatat că există posibilitate de prăbuşire" s-au retras în exterior.
N-au fost probeleme cu apa
Cât priveşte hidranţii care nu au funcţionat corespunzător, Ioan Mihaiu a spus că, de fapt, trei dintre ei nu au avut o presiune suficientă la început, dar că acest fapt nu a împiedicat intervenţia militarilor. "Într-adevăr, nu au avut presiune, dar nu a fost nicio problemă în alimentarea cu apă. Autospecialele au avut apă, iar în plus, s-a luat şi apă din Criş, cu 6 motopompe", a mai spus Mihaiu.
Întrebat de BIHOREANUL dacă acest fapt nu a întârziat acţiunea militarilor, reprezentantul Guvernului a spus că nu. "Nu are nicio legătură. Nu a fost o prblemă de alimentare cu apă, a existat sursă de apă din maşini şi din Criş, iar în 20-30 de minute s-a rezolvat şi problema presiunii, cu ajutorul Primăriei şi Companiei de Apă".
Fără asigurare
Întrebat despre cauza dezastrului, prefectul de Bihor a arătat că se conturează ideea unui scurtcircuit şi a mai spus că, anterior incendiului, au fost semnalate prin 112 probleme la un stâlp de iluminat de pe strada Episcop Mihai Pavel. Nu se ştie, însă, dacă dezastrul are legătură cu acest eveniment, cauzele fiind în curs de investigare. "Nu excludem nicio ipoteză. Indiciile duc la o problemă electrică, dar nu putem să ne pronunţăm încă", a spus Mihaiu.
Întrebat de jurnalişti dacă clădirea era asigurată, prefectul a răspuns că nu. De asemenea, a confrmat că imobilul nu are autorizaţie ISU, "dar nici nu era nevoie, dat fiind că era în conservare".
Prefectul Ioan Mihaiu a mai spus că în cursul zilei de duminică, la ora 16.30, va susţine o conferinţă de presă în care va da mai multe detalii despre eveniment, alături de reprezentanţii Poliţiei şi ai ISU Crişana.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.