URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2018, 09:37

Crimele care continuă să facă victime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nefericitul acela care şi-a ucis copiii şi soţia pentru a-i transforma în îngeri a comis unul dintre cele mai îngrozitoare păcate posibile. Dar nu trebuie să fii religios, nici măcar empatic prin a te pune în locul lui sau al familiei, pentru a înţelege dimensiunea reală a acestei oribile tragedii. E suficient să fii om. Căci instinctul de supravieţuire este cel care ne guvernează viaţa din momentul concepţiei, iar o astfel de faptă nu-şi poate găsi o explicaţie nici măcar în minţile dedicate unor personaje imaginare.

În mod normal, la auzul unei asemenea ştiri ar trebui să îţi astupi urechile şi să închizi ochii. Dar, în ziua de azi, e imposibil. Am încercat să evit detaliile despre tripla crimă, însă n-am reuşit. De câteva ori am reuşit să schimb canalul imediat după intro-ul prezentatorilor. Dar diseminarea informaţiilor despre acest caz a atins o magnitudine de care n-am putut scăpa. Atrocitatea, descrisă în detalii de care nu aveam nevoie, mi-a provocat un cataclism emoţional ce a mai rupt o bucată din încrederea în rasa umană.

A fost o reacţie exagerată din partea mea şi am reconsiderat-o ulterior deoarece, privită per ansamblu, nefericita întâmplare este o excepţie. Sunt extrem de puţini oameni în lume care îşi omoară familiile sau se gândesc la aşa ceva. Cei mai mulţi îşi iubesc soţiile şi copiii şi încearcă să-i păstreze lângă ei cât mai mult. Însă modul în care excepţiile sunt amplificate în spaţiul public ne poate face să credem că suntem infinit mai răi şi mai primitivi decât în realitate. Frenezia cu care se propagă răul este indiscutabil mai mare decât în cazul binelui.

Nu o dată m-am întrebat de ce toate televiziunile de ştiri transmit comunicatele şi ameninţările ISIS, spre exemplu. De ce trebuie să fie presa agentul de PR al răufăcătorilor? De ce trebuie create şi întreţinute frici, războaie, ameninţări şi psihoze în masă? Modul în care sunt răspândite delirurile organizaţiilor de acest gen acţionează foarte eficient şi pe termen lung în mintea consumatorilor de media.

Pentru a se proteja, unii au ales să ignore complet presa. Alţii preferă să se îngrozească în continuare sub pretextul de a şti, fără să realizeze că toate aceste atrocităţi de neanticipat i-au desensibilizat şi, fără să-şi dea seama, i-au coborât câteva trepte pe scara evoluţiei umane.

Astfel de ştiri nu ne fac viaţa mai bună sau mai bogată. Nu am pierde nimic dacă n-ar ajunge niciodată la urechile noastre. Primim informaţii în exces, dar tot mai puţine ne sunt utile. Nu cred că trierea informaţiilor ar trebui făcută prin control instituţionalizat, prin legi sau directive. Nu fac nici apologia cenzurii. În schimb, cred cu tărie că cenzura este bună într-o anumită formă - precedată de cuvântul "auto". Şi în cazul emiţătorilor, şi în cazul receptorilor. Altfel, crimele şi toate celelalte nenorociri amplificate la nesfârşit vor continua să facă victime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
Ce titlu...
Postat 03 Aprilie 2018, 15:21 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON