URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Creşte Oradea! În oraş se construiesc peste 1.600 de apartamente în același timp

Creşte Oradea! În oraş se construiesc peste 1.600 de apartamente în același timp VÂNDUT! Cererea de apartamente este atât de ridicată încât constructorii îşi vând apartamentele încă din faza de şantier. "Blocul 5 din zona Ceyrat, de 80 de apartamente, care urmează să fie predat în august, este deja vândut. Acum vindem blocul 3, cu termene de predare în luna noiembrie şi martie anul viitor", spune directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian Sonea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea, oriunde ridici ochii vezi o macara! În zonele Ceyrat, Oneştilor şi Ion Bradu ridică blocuri grupul de firme Prima, tot în Oneştilor construieşte Tibea Imob, în Calea Aradului zideşte Selina, în Nufărul lucrează SDK, şi exemplele ar putea continua.

După o perioadă de prăbuşire, ritmul dezvoltărilor imobiliare se apropie de cel din timpul sistematizării comuniste. "Oradea încurajează construcţia de locuinţe. Creşterea densităţii urbane stimulează dezvoltarea economiei şi eficientizează activitatea operatorilor de servicii publice", spune primarul Ilie Bolojan.

Ţinta: 5.000 de apartamente!

Explozia sectorului imobiliar a început în 2017, când, pentru prima dată după căderea comunismului, au fost date în folosinţă peste 600 de apartamente. Apoi, dezvoltatorii au accelerat ritmul.

Ilie Bolojan, primar Oradea"Dacă în primăvara anului trecut în oraş erau în construcţie undeva la 1.500 de apartamente, excluzându-le pe cele predate, în 2018 numărul lor a crescut la peste 1.600", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

Acestea sunt, însă, doar locuinţele aflate în canciocul şantieriştilor. "În prezent, în Oradea sunt în diferite faze de proiect peste 5.000 de apartamente", spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama. Cap la cap, e ca şi cum în Oradea ar răsări un nou cartier!

Şantierele pe cartiere

Lista dezvoltatorilor imobiliari din Oradea este deschisă de grupul Prima, cu proiecte care vizează, printre altele, construcţia a 1.000 de apartamente în strada Oneştilor, a 600 de apartamente în zona Ceyrat şi a încă 360 în strada Ion Bradu.

Alături de firma lui Ştefan Kopanyi, în zona Oneştilor milionarul orădean Tibor Tincău mai construieşte complexul rezidenţial Ioşia, cu circa 800 de apartamente, iar în Ceyrat, patronul pieţei West Market, Rareş Ţicra, a început construcţia a 500 de apartamente.

Proiecte imobiliare mai dezvoltă, printre alţii, patronul grupului Selina, Beniamin Rus, care ridică la frontul Căii Aradului cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul, arădenii de la Ared, care lucrează la blocul RED8 din strada Tudor Vladimirescu, SDK Delta, care construieşte blocurile turn din capătul cartierului Nufărul, şi EAS Residence, cu proiecte rezidenţiale în străzile Iuliu Maniu şi Păunului. Practic, nu este zonă din oraş fără schele!

Oraşul vrea noi case!

Paradoxal, dezvoltarea accelerată a sectorului rezidenţial are prea puţin de-a face cu creşterea puterii de cumpărare a orădenilor. "Creşterea sectorului rezidenţial are legătură cu trei fenomene. În primul rând, din cei 25.000 de navetişti care vin zilnic în Oradea, unii aleg să îşi cumpere un apartament în rate în oraş. Al doilea factor ţine de percepţie: vrem sau nu să recunoaştem, odată cu îmbunătăţirea situaţiei oraşului, tot mai multe persoane vor să se mute în Oradea. Apoi, în al treilea rând, este vorba de politica municipalităţii de a lupta împotriva celor doi factori care însoţesc dezvoltarea - creşterea preţului la locuinţe şi ambuteiajele - prin încurajarea dezvoltării ofertei şi prin măsurile de fluidizare a traficului", spune Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, municipalitatea va încuraja în continuare investiţiile imobiliare, pentru a mobila amplasamentele fostelor situri industriale cum ar fi Înfrăţirea, Sinteza sau Cominca. Iar dacă asta îmbunătăţeşte eficienţa operatorilor de servicii, de la Compania de Apă şi Termoficare până la OTL, şi creşte încasările la bugetul local din impozitul pe proprietate, este cu atât mai bine!

Oradea atrage!

managerul agenţiei imobiliare Gamminvest, Mirko GiuffridaDe fapt, constructorii ridică blocuri nu pentru orădenii de azi, ci pentru cei de mâine. "Sunt tot mai puţini orădeni care îşi cumpără apartament ca să locuiască în el şi tot mai puţini tineri care îşi iau apartament prin programul Prima Casă", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida (foto). Potrivit acestuia, majoritatea clienţilor caută o locuinţă ca să îşi plaseze banii. "Cam 60% din clienţi cumpără ca să investească. O parte dintre ei îşi iau două sau trei apartamente ca să le dea în chirie, ori lunar în modul clasic, ori prin Booking.com", spune Giuffrida.

Astfel, în vreme ce unii caută apartamente noi pentru a le închiria angajaţilor de top din firmele de pe platforma industrială, alţii vizează locuinţe bine întreţinute din zona centrală, pe care să le poată da în regim hotelier turiştilor. "Chiriaşii preferă să locuiască în cartiere, cu loc de parcare, în timp ce turiştii caută întotdeauna apartamente în centrul oraşului".

Casa ca o investiţie

Explozia sectorului imobiliar a surprins inclusiv constructorii. "Acum doi ani, când am decis să construim cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul, nu ne aşteptam la un asemenea succes. Peste 80% din cele 160 de apartamente care urmează să fie finalizate în toamnă au fost deja vândute", spune directorul grupului Selina, Călin Roman. Cei mai mulţi cumpărători au văzut tranzacţia ca pe o investiţie. "Toată lumea se aşteaptă la o creştere a cererii. Majoritatea au cumpărat apartamente pentru a le da în chirie. Prea puţini sunt cei care spun că se vor muta în ele".

directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian SoneaMai nuanţat, directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian Sonea (foto), conturează două tendinţe. "În zona Oneştilor, care se va dezvolta foarte mult odată cu apariţia galeriilor comerciale, vindem cel mai bine celor care vor să se mute în Oradea. Avem clienţi din Salonta şi Marghita, din Şimleul Silvaniei, Zalău sau Baia Mare, dar şi din alte zone mai îndepărtate ale ţării, care spun că vor să se mute aici în urma reportajelor despre Oradea", spune directorul.

În schimb, atractivitatea zonei Ceyrat se bazează pe vecinătatea Universităţii. "Cine cumpără aici o face ca să investească. Avem clienţi care cumpără şi trei apartamente, ca să le dea în chirie studenţilor. În plus, au apărut tot mai mulţi străini. Israelienii, spre exemplu, consideră România sigură şi stabilă. Decât să stea în chirie 8 ani, cât face studentul facultatea şi rezidenţiatul în Medicină, familia lui mai bine plăteşte o rată, iar la sfârşitul studiilor a economisit cam 25.000 euro", povesteşte Sonea.

Chirii în creştere

De altfel, primul bloc din cartierul Ceyrat, vândut în totalitate, este locuit în mare parte de chiriaşi. "Ne-am mutat aici în februarie. Avem un copil mic. Ne-a plăcut că este linişte, ai loc de parcare şi e aproape de centru", povesteşte Marius Pop, capul unei familii care a închiriat un apartament cu două camere. În blocurile noi, în funcţie de dotări, chiria pentru o garsonieră se ridică la circa 210 euro, pentru un apartament cu două camere la 325 euro, iar pentru unul cu trei camere sau mai mare urcă la peste 400 euro.

Chiar şi aşa, unii proprietari preferă să închirieze cu ziua. Zoltan P. şi-a vândut casa din Sîntandrei, iar banii i-a investit în două apartamente noi. "Nu merită să le dai în chirie. Chiriaşii le distrug, îţi lasă datorii la asociaţie... Le-am mobilat şi le-am pus pe Booking.com. Umbli mai mult, ai perioade moarte, dar tot îţi aduce fiecare cam 400 euro pe lună", povesteşte orădeanul.

Până la urmă, explozia sectorului imobiliar înseamnă mai multe oportunităţi. Şi pentru chiriaşi, dar mai ales pentru proprietari...


PARADOXUL ORADIEI
Apartamentele vechi se vând mai scump

În ciuda creşterii numărului de apartamente, dezvoltatorii imobiliari prevăd în continuare scumpirea locuinţelor. "Cât timp există cerere, preţurile vor merge în sus", spune directorul de vânzări al Prima, Ciprian Sonea. Potrivit acestuia, în mod paradoxal, de multe ori apartamentele vechi se vând mai scump decât cele noi. "Am avut cumpărătoare care şi-a vândut garsoniera din strada Aluminei şi şi-a luat apartament la noi", spune Sonea.

Directorul subliniază că piaţa este debalansată. "N-o să înţeleg niciodată un client care cumpără un apartament de 40 de ani cu 1.000 euro pe metrul pătrat, când şi-ar putea lua unul nou, mult mai bine izolat, cu toate instalaţiile în garanţie, mult mai ieftin", spune directorul.

În prezent, preţul unui apartament nou, "în gri", în zonele Ioşia şi Nufărul, este în jur de 600 - 650 euro pe metrul pătrat, în Rogerius de circa 700 euro/mp, iar în centrul oraşului de 700 - 1.000 euro/mp. Blocurile vechi costă la fel sau chiar mai mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
Danojan1
Nu fac eu greșeli de genul ăla. Nu am zis că am aflat azi sau ieri sau in urma ce 3 ani. Am zis acolo un "azi" că se întâmplă să știu că inclusiv azi se preda exact același lucru. Azi e un azi generic, referire la zilele noastre, care poate însemna orice perioada de tine din ultimii 5 6 ani. Da, nu sunt așa bătrân pe cat mă cred dar mă simt. Vârsta e doar un număr. Școala vieții și ani la fabrica de fericire contează, sa citez tinerii de azi
Postat 22 Mai 2018, 13:31 de poiu
?
@poiu: Ooops! Ți- am aflat vârsta ?
Postat 18 Mai 2018, 22:13 de danojan1
Adevarul doare
Si de asta unii iau rolul de agitatori sociali. Trebuie sa vedem cu totii adevarul, cum e el. Si cel legat de blocurile noi de o calitate cel mult mediocra si cel legat de universitate. Cine a făcut cariera ca absovent in Oradea a facut studiu individual aprofundat pentru ca materia predata e invhechita (nu resping ideea invatarii bazei dar focusul sa ramana pe ceea ce e curent). Sa aflu la 10 ani de cand am terminat ca inca se preda 80% acelasi material si azi e trist. Nu trebuie sa moara laudatorii dar nici sa fie atat de vocali pentru ceva mediocru. Universitatea si blocurile nu sunt imaginea orasului, oamenii sunt, cladirile vechi sunt, Crisul si multe altele. Asta avem cu asta traim.
Postat 18 Mai 2018, 06:23 de poiu
Rauvoitorii care traiesc printre noi
Incearca sa alunge studentii, banii, si investitorii in alta parte...
Postat 18 Mai 2018, 04:09 de Control_Room
Mai jos
Ii vedeti pe frustratii rau intentionati (si filera lor) care fierb in suc propriu vazand ca Oradea si Romania se dezvolta, postand tot felul de minciuni si exagerari rauvoitoare cu privire la oras, Universitate, etc incercand sa alunge studentii si banii in alta parte.
Postat 18 Mai 2018, 04:06 de Control_Room
Cocioabe
Deci nu m-as muta in cocioabele alea noi nici daca mi-ar da cineva banii necesari.Voi chiar nu va uitati ca sunt construite pe niste piloni ca si niste scobitori?Si "extra" mai folosesc si materiale turcesti.Prefer blocurile cenusii "comuniste" facute cu materiale de calitate de pe vremea cand incsa verificau ce puneau in blocuri.Nu va entuziasmati nici cu Universitatea....e plin a de profesori corupti cu salarii nesimtite care le-au obtinut nu pe merit ci pe baza unor autoevaluari.Pana nu se iau masuri ca acesti pampilici sa dispara Universitatea Oradea va ramane o universitate obscura.PS:Imi cer scuze celor din Universitatea Oradea care nu fac parte din categoria celor mentionati mai sus.
Postat 17 Mai 2018, 21:39 de CetateanulTurmentat
@cleopard-minciuni
Gargara ieftina, tipica...
Postat 17 Mai 2018, 20:54 de Control_Room
@cleopard-minciuni
Nici un premiu Nobel pt univ de medicina din Budapesta
Postat 17 Mai 2018, 20:52 de Control_Room
cu toporul Sandele
@Sandu1201: Din Tokyo sau de unde naiba ni se fac recomandări! Întâmplător unii trăim pe aceste meleaguri și eu nu înteleg de ce niște... ule plecate se bagă in viața mea! Scuze : am vrut să scriu personalități-ule...
Postat 17 Mai 2018, 20:51 de dani-e-let
apartamente cu usi care se inchid?
Hai ca astea noi is sub orice critica. Alea de 40 de ani sunt stabilizate la nivel de fundatie. Nici o casa nu se aseaza bine in ritmul in care construiesc astai. Si da, stiu rezistenta materialelor si a betonului. Blocul de pe lapusului, vis-a-vis de 3G. Crapaturi in pretei, tevi de apa ce se sparg in perete, usi ce freaca in toc. Decat asa, prefer apartamentul meu de 60 de ani imediat fara astfel de probele. Si nu cu pereti de 100-130 glrosime interiori ci de 250 sau mai mult intre vecini si exteriori. Nu is mai scumpe degeaba, aia e clar. Blocul meu chiar arata bine la varsta lui, iar spatiul dintre blocuri e destul de mare, cu copaci, strazi si alei. Nu geam in geam ca multe altele "performante" din oras.
Postat 17 Mai 2018, 19:28 de poiu
Bravo ORADEA
Se poate si mai bine.
Postat 17 Mai 2018, 18:59 de Sandu1201
ce să vezi
@Mick: Ai citat din dani-e-let, deci îți răspund eu! Dacă nu făceai precizarea răspunsul ar fi fost: MULȚI ORĂDENI. Dar sunt obligat să mă conformez! Nu știu dacă e cel mai bun(e de la PNL) însă este decent! Nu am certitudini dacă aprobă orice îi cere El lider maximo! Nu ar putea fi primar sub nici o formă! Dar e decent! Și rafinat! Se numește Maci! Totusi cred că si Sabău de la PSD este chiar bun.
Postat 17 Mai 2018, 17:46 de dani-e-let
TDS
pt tine "D-l Ilie Gavril Bolojan este RĂUL SUPREM al acestui oraș" ma bucur, dar bunl suprem cine l reprezinta pt tine, tot din administratia publica? trebuie sa existe un element de comparatie.
Postat 17 Mai 2018, 11:01 de User anonimizat
!!!
@poiu: Este clar că nu sunt la fel de umblat ca tine. În USA ... never ... DAR NICI NU TÂNJESC ( democracy democracy și cu mitraliera... ra ta ta ta! ). Dar de ce să copiem toate tâmpeniile? Oricum, pentru mine D-l Ilie Gavril Bolojan este RĂUL SUPREM al acestui oraș!
Postat 17 Mai 2018, 09:32 de dani-e-let
@Alcor
...mai multa liniste decat in Budapesta o fi ...mai frumos (poate pt dumneata)...e absurd sa pui cele doua orase in aceeasi liga sau macar intr-o formula comparativa. Una peste alta Oradea e un oras placut si linistit, multi il vad prea "moale" si prea "linistit" pentru gustul lor. Evident costurile la "medicina" sunt mai mici...dar la fel de evident "you get what you pay for..." (daca nu sti universitatile budapestane au laureati de premii Nobel...). Una pewte alta e bine ca se construieste, e bine ca se amenajeaza, restaureaza etc...e bine insa ca orasul si anteprenorii lui sa-si stie si de lungul nasului exprimat desigur in costul vietii raportat la salarii respectiv in costul imobilelor noi cu preturi adesea absurde pentru salariul oradeanului derand si oportunitatile de angajare pe care le ofera urbea de pe Cris.
Postat 17 Mai 2018, 09:10 de Cleopard
Daniel
Astea se intampla peste pe unde am umblat. Gherete de "street vending" porcarii, "street eats trucks" cu fast foods in general. Uite la ultima deplasare a mea in SUA chiar am vazut închis circulației districtul financiar al unui f mare oraș. Dosr pentru o saptamana dedicata unui eveniment. Repet, traficul in districtul financiar. Si evenimentele de genul ala se intampla anual in domeniul meu, acelasi convention center tine inca cel putin 20 astfel de evenimente. Dar sa revenim, ce se intampla aici la noi e poate 10% din ce se intampla in alte oras (fie ele si din Romania, dar sa vorbim totusi de orase nu de Aninoasa sau alte asemenea urme ale epocii). Trebuie sa acceptam ca disconfortul unora vs satisfactia altora poate fi prea mic. Nimeni nu va putea vreodata sa multumeasca pe toată lumea. Nici mie nu imi place street food festival, dar e acolo, altora le place si le respect parerea. Ma incurca putin asta la traficul de dimineata dar asta e, eu sunt unul ei sunt mai multi, deci necesitatile si pasiunile lor primeaza necesitatii mele de a trece pe acolo dimineata cu masina. Hai sa acceptam si dorintele si placerile celor de langa noi, chiar daca nu sunt pe placul nostru. Repet, nici mie nu imi plac toate din piata, dar cand nu-mi place, nu merg.
Postat 17 Mai 2018, 06:50 de poiu
Oradea pietonală în totalitate
@poiu: Nu caut nimic! Eu vorbesc despre disconfortul meu! In principal! M-am săturat să văd în centru gherete oribile cu "vendori"(cuvântul preferat de către Jurcă) care desfac de multe ori produse îndoielnice, cu stații de autobuz mutate în ritm amețitor, cu toți "gărgăunii" din capul unui personaj central al municipiului!
Postat 16 Mai 2018, 23:33 de dani-e-let
Corso
Oradea avea deja un corso adică "pietonal" așa că cel puțin o zonă exista de zeci de ani și era arhisuficienta..
Postat 16 Mai 2018, 22:45 de User anonimizat
centru pietonal
Personal, sincer mi-ar place sa am un oras frumos, unde centrul sa fie liber doar pietonilor, sa nu fie picior de masina cel putin intr-o anumita zona. Tendinta globala in orasele eurpene asta este- pietonalizarea centrului daca se poate. Nici un oras din Romania nu are bulevarde largi si artere aerisite, multumita PCR! Poate doar indragitul Bucuresti face exceptie, fiind capitala. Avem doua variante: stam si visam la bulevarde largi si frumoase si ne uitam cu jind la altii care au, sau punem mana si le refacem acum. Cu toate riscurile, neplacerile si costurile care decurg de aici.
Postat 16 Mai 2018, 21:15 de cetateanbihorean
Daniel
Eu nu iti dau dreptate. Alege oricare oraș mediu din lume, mai vechi nu asta fara istorie și verifică zona centrala. Luam și mai daca vrei. Străduțe înguste găsești în marile orașe nou construite (ultimele decenii). La fel și pietonale. Am umblat destul prin lume sa vorbesc în cunoștință de cauza. Pe bune, alege orice oraș mediu și dacă nu mă crezi caută pe google maps cu street view.
Postat 16 Mai 2018, 20:58 de poiu
Oare de ce?
@Alcor: Poate pentru ca sunt născuți în Oradea? Ti-as mai spune unele dar nu pot!
Postat 16 Mai 2018, 20:49 de dani-e-let
prostia la putere
@cetateanbihorean: Păi asta vrea iubitul nostru Primar Ilie Gavril Bolojan! Piața Unirii în doi--trei ani 100% pietonala, Alecsandri pietonala, Lazăr pietonala, Libertătii pietonala... iar el își pierde permisul că se grăbea pe șosea! Nu se poate! Am mai scris despre asta... un orășel din Italia a devenit pietonal pentru că edilii au creat un sistem de tuneluri cu scări și trotuare rulante! Fă așa... fă un " metroaș "... dar nu spune că e pentru binele oradenilor! Oradea nu e metropolă cu străzi largi, cu trotuare vaste! Oradea e vai mama ei și nu va putea fi altfel! Nu se poate!
Postat 16 Mai 2018, 20:46 de dani-e-let
@cleopard
De ce prefera israelienii Oradea si nu Budapesta, asa cum te intrebi tu ? Pt ca in Oradea e mai liniste, mai curat, e mai sigur, e mai frumos si cheltuielile pt facultatea de medicina sunt mai mici.
Postat 16 Mai 2018, 20:34 de Alcor
tu auzi ce spui?
"Un oras nu poate deveni pietonal 100%!" WOW! Eu credeam ca nu Mai traim in evul mediu ca sa circulam doar perpedes. Daca Oradea nu are sosele si drumuri de legatura, atunci ce sa Mai zicem de Cluj sau Bucuresti care sunt sufocate din lipsa infrastructurii rutiere! Demonstrati inca o data doar rauvointa cu comentariile astea
Postat 16 Mai 2018, 19:26 de cetateanbihorean
corect
@bihoreanoradean: Bine punctat! Eu am tot încercat să explic unuia și altuia că un oraș nu poate deveni pietonal 100%! Nici nu e vorba despre autoturisme doar! Spre binele oradenilor autobuzele vor zbura? Din cauza unor târguri de prost gust mereu traseele autobuzelor se modifică! Fă târgurile în Cetate! Cine e interesat se va duce... PS: Ai pus ghilimele! Da, verbul a/ varianta reflexivă:se... pietonaliza... substantiv pietonalizare NU EXISTĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ!
Postat 16 Mai 2018, 19:00 de dani-e-let
Oradea inghesuita
Oradea nu creste! Oradea se sufoca, devine tot mai inghesuita! Presiunea se pune spre periferii pe măsură ce se "pietonalizaeza" strazi din zona centrala in vreme ce limitele orașului și străzile rămân aceleasi. Prețul plătit de orădeni pentru ambiția primăriei de a transforma Oradea într-un oraș turistic e mare și nejustificat. Orădenii de rand nu prea câștiga din treaba asta. Locurile de munca in "turismul" local sunt destul de invizibile iar cele care sunt disponibile (vezi aquapark) nu au căutare. Singurii care câștiga sunt dezvoltatorii imobiliari și bineînțeles primăria din taxe tot mai mari și serviciile publice pe care are monopol.
Postat 16 Mai 2018, 18:45 de User anonimizat
una alba, una neagra
ca se construieste e foarte bine pentru oradea, insa pentru oradeanul de rand nu e tocmai roz. asta pentru ca asa zisele "investitii" sunt cel mai probabil ale celor care albesc banii. totul cu dezavantajele ca pe cumparator nu il intereseaza calitatea si nici ca apartamentul e in "gri", adica mai trebuie sa scoata 15-20000 de eur sa fie locuibil. noi oradenii vom mai astepta pana clientela asta isi va fi epuizat stocurile de bani si atunci va creste si calitatea si preturile vor devenii accesibile.
Postat 16 Mai 2018, 13:57 de ferfeleaga
.
sa vedem ce zici plagiatorii pesedisti acuma, cei care sustineau tot timpul ca Oradea merge intr-o directie gresita. Domnule mang? ceva de adaugat?
Postat 16 Mai 2018, 11:48 de David
tehnologii
Investitii in cele Mai profitable tehnologii
Postat 16 Mai 2018, 11:29 de cetateanbihorean
eficienta
Concentrarea urbana determina evident o crestere a eficientei operatorilor de servicii publice. Cresterea numarului locuitorilor determina Mai multi platitori, Mai multe venituri, costuri relativ fixea, deci o profitabilitate ridicata. De aici, economie de resurse care, reinvestita in tehnologii Mai moderne si Mai eficiente rezulta intr- o si Mai buna functionare si eficienta a operatorului economic de servicii publice. Cu cat ai bani Mai multi, iti permiti investitii in cele Mai bune si profitable resurse care iti vor aduce economii la scara in exploatarea resurselor. Asa fac toate tarile dezvoltate
Postat 16 Mai 2018, 11:27 de cetateanbihorean
Cererea este mare !
Intodeauna piata stabileste pretul: este cerere mare, creste pretul. De ce este crestere mare? Pentru ca se transforma banii lichizi ai romanilor (nu neaparat al oradenilor) in "investitii imobiliare". Prea putini iau credit sa cumpere locuinte cu 50-60 k euro. Asta se poate transforma intr-o mare problema daca nu ai influx de oameni noi in oras.
Postat 16 Mai 2018, 10:59 de alexcuce
Gresit domnule primar, sunteti in eroare si aveti inca multe de invatat.
Densitatea urbana in sine nu conduce la dezvoltare economica pentru ca, daca ar fi fost asa, in tot orasul mai rasarit din lume am fi vazut parcuri industriale si tehnologice intre blocuri, nu spatii comerciale aferente aglomerarilor locative si zone de relaxare ori agrement. Nu determina nici eficientizarea activitatilor specifice serviciilor publice de utilitati, ci doar pastrarea infrastructurilor acestora intr-un cadru teritorial restrans, care permite mentinerea la un nivel rezonabil sau chiar redus a raporturilor dintre costuri si venituri, ceea ce diminueaza extensia cantitativa si calitativa.
Postat 16 Mai 2018, 09:55 de CrisDumi
Chiar asa sa fie?
1000 Em2 in Oradea...autorul articolului se pare ca nu s-a mai uitat demult pe siteurile de imobiliare (sunt si cu 1000 insa media e pe la 7-800 E). 400 E chirie la 3 camere in Oradea? Un apart mare, decomandat, mobilat si utilat frumos se da cam cu 250E (maxim), cele cu 2 camere puse la punct cu 150...or fi si penthouseuri, or fi si putini cu dare de mana...nu neaparat fraieri. Din punctul meu de vedere 5000 de ap noi sunt peste capacitatea de absorptie a orasului. S-or fi deschis platforme industriale noi si eu nu stiu? In zona centrala istorica sunt sute de apartamente goale (de spatii comerciale nu mai zic) iar in jurul orasului sunt mii de case la rosu sau gri...multe din cele terminate stau goale. Israelienii care au dat navala in Oradea fascinati de sinagoga neologa? Evreii nu sunt prosti...de ce sa dea 1000 E mp in Oradea cand cu aceeasi bani poate sa ia in Budapesta?
Postat 16 Mai 2018, 09:36 de Cleopard
cum sa nu intelegi?
Cum sa nu intelegi de ce lumea prefera inca apartamentele vechi? 1) Pentru ca sunt mai bine facute. Nu auzi vecinii cand se f**t sau pornesc apa la baie. 2) La apartamentele vechi sunt locuri de parcare. Bolojan a facut parcari de domiciuli cu o suma modica anuala. Apartamentele astea noi nu au destule parcari, iar pe cele existente cer un sfert din pretul apartamentului.
Postat 16 Mai 2018, 08:57 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON