URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2020, 14:49

Covid-19 se răspândeşte tot mai tare: Un decan al Universităţii din Oradea, infectat cu coronavirus. Preventiv, două facultăţi s-au mutat în online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răspândirea comunitară a coronavirusului afectează tot mai multe medii. Decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT), Alexandru Pele, a fost confirmat cu Covid-19, fiind primul membru al Consiliului de Administraţie al Universităţii din Oradea infectat.

„Mă simt bine, aşa cum te poţi simţi, în aceste circumstanţe”, a declarat Pele, luni, pentru BIHOREANUL. Acesta se află acasă, nu în spital, fiind încadrat ca un pacient cu simptome uşoare.

Decanul este convins că nu s-a infectat în Universitate, ci în alte medii. „Am avut doar cursuri online cu studenţii, iar la Universitate m-am dus doar când trebuia să semnez documente, pentru perioade scurte. O dovadă că nu m-am îmbolnăvit în facultate este că nimeni acolo nu mai este infectat”, a mai spus Pele.

La Facultatea de IMT, s-a făcut o dezinfecţie, dar nu s-au luat şi măsuri de carantinare. „Nu este necesară carantinarea cuiva, pentru că domnul decan nu s-a întâlnit cu studenţi, la facultate a fost pentru perioade scurte, măsurile de prevenire s-au respectat”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Facultatea rămâne în scenariul mixt, aşa cum a şi început anul universitar, adică o parte dintre activităţi se ţin online, altele cu prezenţa fizică a studenţilor, însă în grupe mici.

Pe de altă parte, Bungău a precizat că alte două facultăţi au decis să-şi mute activităţile exclusiv online, timp de două săptămâni, ca o măsură preventivă anti-Covid-19, fiind vorba de Facultatea de Drept şi de cea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură. „La Drept, decizia s-a luat pentru că au sediul în aceeaşi clădire cu Facultatea de Protecţia Mediului, unde săptămâna trecută s-a confirmat un caz, iar la Construcţii fără un motiv concret decât cel de prevenire, pentru că nu au nici un caz confirmat”, a spus rectorul Universităţii.

Săptămâna trecută, şi Facultatea de Medicină din Oradea şi-a suspendat activităţile cu prezenţă fizică, timp de o lună, după ce două secretare ale facultăţii au fost confirmate cu Covid-19. Sursele BIHOREANULUI spun că, între timp, ar fi şi cadre didactice bolnave cu coronavirus. Cel puţin trei profesori, care sunt simultan şi medici, sunt bolnavi de Covid-19, potrivit acestor surse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@roger
Uite, sunt tocmai un om pro masuri de protectie (masca, distantare, fara evenimente). Insa nu scolile sunt focarele adevarate - profesorii si elevii s-au imbolnavit in alte activitati (in special la evenimente private). Cat timp profesorii si elevii/studentii respecta regulile jocului, scolile ar putea functiona. Iti spun, ca la scoala chiar se respecta masurile de protectie - mai bine decat la cumparaturi, cafenele, etc. Lumea cu masca, nu consuma nimic in sala (nici apa), se dezinfecteaza des, etc. Sunt pro masuri, insa in stil japonez... lumea nu trebuie sa se opreasca... numai sa ne schimbam obiceiurile... Adaptabilitate... cheia evolutiei si a suprvieturii... vaccinarea va putea asigura o protectie scurta... poate numai sase luni... Daca eram mai disciplinati la inceput, virusul disparea in cateva luni... insa lumea s-a grabit la chef, botez, nunta, moaste...
Postat 26 Octombrie 2020, 21:30 de sasi
disciplinati online, atlfel vom umple si cimitirele, nu doar spitalele
toate cursurile ar trebui sa fie online, din clasa 4 pana in anul 4/5/6 la facultati. situatia este muuult mai grava decat se prezinta, in scoli, licee si universitate. in acest timp, ar trebui suspendate si calatoriile gratuite pentru elevi si studenti!
Postat 26 Octombrie 2020, 20:34 de roger
geografi si sportivi
si la Facultatea de Geografie si Sport s-a suspendat orice activitate fata in fata... Alo!!!!!
Postat 26 Octombrie 2020, 15:31 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON