URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2020, 11:19

Coronavirusul şi politica

Coronavirusul şi politica (foto: generic, sursa: nytimes.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru unii politicieni, cu cât e mai mare o nenorocire, cu atât e mai potrivit prilej de făcut bani. Aşa se întâmplă după războaie, aşa s-a întâmplat la noi şi după sângeroasa Revoluţie din decembrie 1989, şi după drama de la Colectiv din 2015. Dacă vă amintiţi (mie mi-a adus aminte un film văzut chiar joia trecută, al cărui titlu poartă numele clubului bucureştean unde au murit 64 de oameni şi vreo 150 au rămas mutilaţi), unul dintre mulţii zei ai sistemului medical din Bucureşti, cu nume parcă predestinat, Secureanu, a profitat atunci de durerea şi revolta unei naţiuni ca să fure şi mai mulţi bani din cei destinaţi sănătăţii, şi mai multe milioane peste cele deturnate până la acel moment.

Zilele trecute, o fostă ministră, pe care o credeam cel mai puţin malignă din guvernele de după 2016, a fost prinsă în flagrant cu mită, reţinută şi arestată. Pe grupurile lor de comunicare online, numeroşi medici au zis că Sorina Pintea a scăpat uşor, fiind prinsă doar cu mărunţiş (10.000 euro şi 120.000 lei). S-a întâmplat în plină "dezbatere" despre cum ar trebui protejată sănătatea românilor în contextul unei posibile epidemii de coronavirus, la câteva zile după ce, în Parlament şi la toate televiziunile, colegii de partid ai fostei ministre îşi acuzau succesorii că nu le pasă de rrrromâni.

Tot în plină îngrijorare coronavirală, săptămâna trecută am avut o descoperire de-a dreptul grotescă: şefa Direcţiei Sanitare dintr-un judeţ sudic (Gorj) nu numai că nu organizase pe acolo niciun centru de carantină, ci mai şi trimisese la analize probe biologice ale unor "piloşi" speriaţi că se puteau îmbolnăvi, deşi nu fuseseră prin nicio zonă afectată. Mi-am amintit de nu ştiu care senator din fundul Moldovei, suferind de diaree, dar dus grabnic cu elicopterul, în vremea Vioricăi Dăncilă, la un spital din Bucureşti.

Numitorul comun al tuturor acestor eroi e apartenenţa la acelaşi partid. Acesta, de altfel, şi-a şi amânat Congresul programat pe 29 februarie, susţinând că se sacrifică de grija oamenilor de la oraşe şi sate ale căror vieţi ar fi fost puse în pericol, vezi Doamne, dacă s-ar fi deplasat până în Bucureşti. Acelaşi partid a fluturat energic spectrul molimei pentru a-şi escamota împotrivirea faţă de perspectiva unor alegeri anticipate, acuzându-i pe cei ajunşi la butoane în locul lor că "omoară" oamenii prin indolenţă, incompetenţă şi, ţineţi-vă bine, prin politicianism!

De fapt, PSD, căci numai el putea fi, face ce ştie mai bine: instrumentalizează politic până şi nenorocirea, foloseşte în propriul profit fricile oamenilor, mizând pe precara lor informare şi pe angoase. Când un PSD-ist vă mai vorbeşte de sănătate, amintiţi-vă de vechea butadă: dacă vă vrea binele, păziţi-vă căci vrea să vi-l ia!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON