URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 14:50

Copiii din Beiuş vor învăţa cum să crească sănătos, într-o lume a ecranelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" a dat startul unui proiect european Eramus+ inedit, propunându-şi să-i înveţe pe elevi cum să crească sănătos, într-o lume cucerită de ecrane de televizoare, laptop-uri şi telefoane inteligente.

"Crescând cu ecrane"

Proiectul, intitulat "Grandir avec les écrans" (Crescând cu ecrane), se va derula în parteneriat cu şcoli din Turcia, Belgia, Spania şi Macedonia. Concret, profesori şi elevi deopotrivă vor face schimburi de experienţă, învăţând împreună alternative de petrecere a timpului liber, care nu au "ecranele" în centru.

"Ţinând cont de faptul că mijloacele media moderne au devenit indispensabile societăţii contemporane, e tot mai dificil pentru părinţi să împiedice accesul copiilor la utilizarea acestora. Pornind de la premisa că încă de mici, tot mai mulţi copii fac cunoştinţă cu televizorul, calculatorul şi telefonul şi, în plus, petrec foarte multe ore în faţa acestora, neglijând efectele lor asupra stării de sănătate, am formulat următoarea ipoteză generală: Implicarea copiilor într-un proiect transdisciplinar complex centrat pe jocuri şi activităţi interactive îi va responsabiliza şi determina să aleagă alte variante de petrecere a timpului liber. Această ipoteză reprezintă de fapt şi punctul de plecare în derularea proiectului", se arată într-un comunicat al şcolii.

Elevii vor participa la ateliere sportive, artistice, lingvistice, de teatru şi muzică, unde vor afla cât de importantă şi utilă este interacţiunea umană.

Proiectul nu îşi propune să elimine "ecranele" din cotidianul elevilor, ci doar să-i înveţe că utilizarea lor în exces le poate dăuna.

Ghid şi aplicaţie, pentru viitor

Pe lângă mobilităţi, proiectul prevede şi realizarea unui mic ghid şi a unei aplicaţii dedicate acestui subiect pentru copii, părinţi şi profesori, care să îi poată ajuta atunci când îşi pun diverse întrebări legate de utilizarea ecranelor.

"Pe termen lung, sperăm că elevii, părinţii şi profesorii vor fi receptivi la această aplicaţie şi vor ţine cont de toate sfaturile pe care noi le vom putea oferi prin acest "ghid de bune practici". Într-adevăr, trăim într-o societate în care tehnologia avansează extrem de repede şi ne aduce uneori în postura de a fi incapabili să ţinem pasul cu noile schimbări. Problema majoră care apare astăzi este aceea de creare a unei "fracturi" de comunicare în special în familie. Prin urmare, rolul nostru didactic este de a lupta împotriva acestei "fracturi" şi a consecinţelor sale potenţial catastrofale. Acest proiect reprezintă de fapt o asumare a acestui rol didactic, pe care noi, profesori sau părinţi, îl avem în relaţia cu elevul/copilul din faţa noastră, mai mult decât un rol, este o obligaţie morală pe care o avem faţă de cei mai puţin informaţi", se mai arată în comunicatul şcolii.

În Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş", proiectul este coordonat de profesoara Ioana Iordache. În total, proiectul va reuni peste 200 de profesori şi 2.800 de elevi cu vârste între 2,5 şi 18 ani, din cinci şcoli din tot atâtea ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON