Doi reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) se află, începând de luni, la Oradea unde verifică modul în care conducerile instanţelor din Bihor au remediat neregulile descoperite în timpul controlului desfăşurat în perioada 17 martie - 4 aprilie anul trecut.
"Se analizează dacă s-au luat măsurile dispuse ca urmare a controlului de anul trecut, dacă se respectă metodologia de repartizare a dosarelor, organizarea arhivei şi gestionarea resurselor umane", a declarat luni BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci.
Controlul de anul trecut a fost unul amplu, iar în timpul acestuia inspectorii au luat la "puricat" întreaga activitate a instanţelor aflate pe raza de competenţă a Curţii de Apel Oradea: de la modul în care se respectă circuitul dosarelor, termenele de pronunţare, modul de redactare şi de comunicare a hotărârilor, până la maniera în care judecătorii şi grefierii respectă regulamentele interne şi la eficienţa şefilor instanţelor, adică felul în care aceştia îşi îndeplinesc obligaţiile asumate odată cu funcţiile.
Raportul final, întins pe câteva sute de pagini, a scos la iveală o serie de probleme, între aspectele negative evidenţiate numărându-se două dintre scandalurile de corupţie care au zguduit Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea: cazul judecătorului Mircea Puşcaş, judecat încă în două dosare penale, şi cel al reţelei care, contra cost, fabrica sentinţe în baza cărora peste 1.000 de maşini second hand au fost scutite de la plata taxei de poluare.
În opinia inspectorilor, vina pentru respectivele nereguli o purta conducerea Curţii de Apel, care ar fi trebuit să supravegheze şi să controleze periodic activitatea instanţelor din subordine, dar a făcut-o rar şi superficial. "De-a lungul timpului (2013-2014) nu au fost realizate controale periodice la Tribunal şi nici la alte instanţe, ocazie cu care s-ar fi putut identifica unele disfuncţionalităţi şi vulnerabilităţi", se arăta în raport unde preşedinta Curţii, Dana Cigan, era desrisă ca fiind lipsită de iniţiativă, de implicare şi de transparenţă, având o atitudine tiranică faţă de unii colegi.
De altfel, între măsurile propuse pentru remedierea neregulilor semnalate, s-a aflat şi schimbarea din funcţie a judecătoarei. Însă, înainte ca propunerea să fie luată în discuţia CSM, Cigan s-a pensionat.
Citiţi despre problemele care i-a adus pentru a doua oară la Oradea pe inspectorii judiciari în articolul: Pensionare de onoare: Inspecţia Judiciară acuză stilul de conducere al şefei Curţii de Apel Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.