În absenţa a 3 din cei 34 aleşi ai bihorenilor, Consiliul Judeţean a decis joi, în reuniune ordinară, aprobarea unei rectificări a bugetului judeţului în urma alocării de la Guvern a încă unui "supliment" de 3,45 milioane lei, bani destinaţi Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, pentru ca instituţia să suporte cheltuielile impuse de pandemie.
Dacă această hotărâre a fost adoptată cu unanimitate de voturi, la alte proiecte consilierii s-au contrat vehement, stimulaţi şi de intrarea în campanie electorală.
Organigrame "pe ultima sută"
Aşa s-a întâmplat, de pildă, la dezbaterea proiectului de adoptare a unei noi organigrame a Filarmonicii, la solicitarea conducerii acestei instituţii. În condiţiile în care şi comisia juridică a Consiliului Judeţean a dat un aviz nefavorabil proiectului, liberalul Ionel Avrigeanu a anunţat că grupul de consilieri PNL va vota împotrivă, deoarece "nu credem că este normal ca cu nici 30 de zile până la alegeri să modificăm organigrame".
Directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a afirmat că noua organigramă "ar fi necesară" şi că nu a cerut noi angajări, ci doar "patru modificări de posturi", dar secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, a subliniat şi ea că s-ar încălca OUG 63/2010, care limitează numărul angajaţilor instituţiilor subordonate Consiliilor Judeţene.
De dispută a profitat şi vicepreşedintele PSD-ist al CJ, Ioan Mang, care s-a adresat directorului Filarmonicii, cerându-i să transmită angajaţilor "să spună cunoştinţelor şi familiilor lor, poate spuneţi şi pe scenă, că dacă PNL-ul vrea Consiliul Judeţean veţi rămâne cvartet". Altfel spus, dacă alegerile din 27 septembrie vor fi câştigate de liberali, aceştia vor face concedieri în instituţiile de cultură.
În final, proiectul a fost respins de consilieri, înregistrând doar 15 voturi pentru (ale reprezentanţilor UDMR şi PSD) şi 15 contra (ale consilierilor PNL) şi o abţinere.
La fel s-a întâmplat apoi şi cu propunerea unei noi organigrame pentru Spitalul de Psihiatrie din Nucet, liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, afirmând că "o analiză pe organigrame trebuie făcută din octombrie încolo, să lăsăm noul Consiliu să facă o analiză şi să voteze organigrame, ROF-uri".
Decizia PNL de a "trânti" acest proiect a fost criticată de liderii CJ Bihor. Preşedintele Pasztor Sandor a spus că în noua organigramă este vorba despre posturi "care se cer de la Bucureşti". "Să se noteze în procesul verbal cine votează împotrivă. În caz că sunt probleme cu funcţionarea (n.r. - Spitalului Nucet) şi cu pandemia, să se ştie cine n-a votat", a adăugat şi vicepreşedintele Mang.
Aceeaşi soartă a avut şi solicitarea Teatrului Szigligeti de a aproba o nouă organigramă pentru înfiinţarea unui "serviciu privat pentru situaţii de urgenţă", aşa cum cere ISU Crişana. Chiar dacă reprezentanţii UDMR şi PSD au acordat 15 voturi pentru, proiectul a fost "picat" cu 16 voturi împotrivă, ale consilierilor PNL.
Scandal pe tema SPP
Şi PNL-iştii, însă, au fost confruntaţi în şedinţa de joi cu acuza că ar încerca să profite de resursele instituţiilor în fruntea cărora au reprezentanţi, în speţă Serviciul Public de Pază Bihor. Amintim că, la finalul lunii iulie, PNL-iştii l-au desemnat pe consilierul lor, Ioan Sala, să fie administrator delegat al acestei firme pentru o perioadă de 6 luni.
Discuţiile au apărut în contextul în care Răzvan Puia - director interimar pus de alianţa PSD - UDMR la şefia SC Pază şi Protecţie - i-a întrebat, în scris, pe reprezentanţii CJ Bihor dacă mai deţine sau nu această funcţie. Aparatul propriu al CJ a pus pe ordinea de zi a şedinţei de joi un răspuns potrivit căruia Puia ar fi în continuare în funcţie, căci liberalii ar fi revocat doar membrii Consiliului de Administraţie al SPP Bihor, nu şi pe cei trei directori puşi de PSD.
Consilierul PSD Sergiu David a denunţat faptul că noul administrator, adică PNL-istul Ioan Sala, angajează, cu anunţ postat pe propria pagină de Facebook, un şofer la SPP Bihor ca să-l ducă şi să-l aducă din Salonta, căci nu are permis. "Asta înseamnă transparenţă? Se fac angajări supradimensionând aparatul societăţii. Acest şofer va fi şoferul personal al noului administrator (n.r. – Ioan Sala) în condiţiile în care acesta nu deţine permis de conducere. Îl va aduce şi duce în fiecare zi de la Salonta", a spus David, care a primit o replică de la "acuzatul" prezent la rându-i în sală. "Am dat acel anunţ pentru că mă interesa să vină acea persoană, angajat ca agent de securitate cu atribuţii de şofer. Va fi folosit în timpul zilei la transport valori. În contractul meu scrie negru pe alb că am dreptul la cazare, transport, deci nu e nimic ilegal", a spus Sala.
Şi de data aceasta, vicele Ioan Mang a profitat pentru a sublinia că liberalii tratează SPP Bihor ca pe o "firmă proprie".
De asemenea, reprezentanţii PSD şi UDMR au denunţat faptul că această angajare se face în contextul în care postul n-a fost aprobat în organigrama SPP Bihor. La rândul lor, liberalii au răspuns că au depus recent un proiect pentru aprobarea noii organigrame, dar acesta nu a fost inclus pe ordinea de zi. Preşedintele Pasztor a spus că de vină este faptul că a fost depus prea târziu. "A ajuns la mine pe birou abia miercuri", a afirmat preşedintele CJ Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.